Temperaturile au inceput sa scada si e timpul sa ne gandim ce solutie de incalzire alegem astfel incat sa fie si rentabila, si eficienta. Majoritatea prefera incalzirea pe gaze, insa daca te afli intr-o zona fara acces la retea si nu vrei sa tai lemne toata iarna, singura solutie valabila ramane centrala termica electrica.

Desi implica costuri mai ridicate decat o centrala pe gaze, centrala electrica este o solutie foarte buna pentru locuintele din blocuri. Aceasta se recomanda in special pentru apartamentele cu suprafete mici sau pentru casele care nu necesita incalzire permanenta, de pilda casele de vacanta.

Centrala electrica trebuie aleasa in functie de mai multe criterii care sa aiba in vedere in primul rand necesarul de energie al locuintei: suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit, numarul de consumatori de apa calda menajera, numarul de bai si de bucatarii si gradul de izolare al locuintei.

Recomandat este sa iti instalezi o centrala electrica care sa aiba o putere suplimentara de maximum 10% fata de necesarul de incalzire al locuintei.

Pentru a afla puterea aproximativa de care ai nevoie trebuie sa calculezi volumul locuintei (suprafata utila x inaltimea camerei). De asemenea, va trebui sa afli sarcina termica volumica a locuintei tale, care difera in functie de vechimea locuintei si de izolatia acesteia. Aici vei avea nevoie de ajutorul unui specialist.

Randamentul si eficienta ar trebuie sa fie cele mai importante criterii care sa stea la baza alegerii unei centrale, deoarece cu cat acestea sunt mai ridicate, cu atat costurile ulterioare vor fi mai mici.

Achizitia si instalarea unei centrale termice electrice presupune un efort financiar destul de ridicat pentru familie, insa pentru finantare poti apela oricand la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisesti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doresti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiezi si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisesti lunar 375 lei, acumulezi echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani vei avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu iti ajung si proiectul e mai amplu, poti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Living luminos la mansarda

Adina Meyers

Soluţii de ventilație pentru locuințe mai mici

Adina Meyers

Focul şi casele noastre

Adina Meyers