Amenajari Exterioare

Solutii de amenajare a unei gradini in panta

Gradina poate fi un spatiu ideal de relaxare pentru intreaga familie, daca este amenajata inteligent – atat functional, cat si estetic.

Cand vorbim de o gradina in panta, insa, acest lucru poate reprezenta o adevarata provocare. In articolul de mai jos va prezentam cateva solutii practice prin care va puteti transforma gradina in panta intr-un spatiu plin de dinamism, diversitate si culoare!

Terasarea terenului

Primul pas in amenajarea unei gradini in panta este terasarea terenului, procedeu ce consta in realizarea unui sistem de terase pe terenurile inclinate. Metoda este folosita inca din antichitate pentru prevenirea alunecarilor de teren si valorificarea maxima a potentialului de utilizare.

Prin terasare, veti obtine o gradina amenajata pe nivele, in care puteti cuprinde cam tot ce va doriti, de la terasa pentru relaxare, spatii decorative cu flori, pomi fructiferi si chiar o gradina cu legume la baza pantei – combinatiile sunt nenumarate!

Terasarea se realizeaza prin sapare, incepand de la nivelul superior, iar suprafata fiecarei terase poate fi stabilita de voi, in functie de destinatia pe care vreti s-o atribuiti spatiului. Atentie insa, cu cat se creaza mai multe nivele, cu atat mai inguste vor fi terasele, existand astfel riscul de a nu se putea construi o zona confortabila pe vreuna dintre ele. Pentru o lucrare bine realizata, se recomanda sa pastrati inaltimea maxima a peretilor pantei la aproximativ 60 cm, insa daca totusi ii construiti mai inalti, asigurati-va ca peretele de sprijin se inclina inapoi pe sol, deoarece peretii de sustinere preiau din greutatea solului si a apei de ploaie.

Pentru amenajarea peretilor de suport, blochetii din beton vibropresat sunt solutia ideala, datorita rezistentei in timp si a usurintei cu care se monteaza. Acestia se pot de asemenea integra si in gradinile cu suprafete plane, pentru a crea efectul de terasa.

Designul gradinii

Prin terasarea terenului, gradinile în panta ofera numeroase posibilitati de amenajare. Astfel, puteti include în designul dorit elemente variate, care vor crea un spatiu diversificat, personalizat  si inedit! Mai jos va oferim cateva idei:

1.Folositi jardinierele din beton vibropresat, asezate la marginea fiecarui nivel al pantei terasate. Decorate cu flori de sezon, dau o impresie extrem de placuta vizual.

2. Amenajati pe unul dintre nivele o terasa pavata. Asigurati-va ca terasa este suficient de lata pentru a putea sustine activitati de relaxare, cum ar fi o cina în gradina, fara riscul de a cadea de pe margine. Acestea pot fi pavate cu dale speciale pentru terase, care sa ofere senzatia unui spatiu confortabil si estetic. Dalele Silva cu aspect lemnos pot fi o optiune potrivita pentru acest tip de spatii.

3. Includeti trepte in amenajare. Acestea ar trebui sa fie usor de urcat si de preferat sa fie joase si late, întrucat cele înguste maresc tempo-ul de urcare în mod nenecesar. Va recomandam treptele din beton vibropresat, pentru aspectul lor placut si rezistenta la trafic.

Cititi articolul integral pe desprepavaje.ro!

Related posts

Sfaturi de intretinere pentru motosape

Adina Meyers

Lasă microbii și problemele la ușă cu tăvițele din oțel inoxidabil pentru dezinfectarea încălțămintei

Adina Meyers

7 finisaje contemporane pentru o baie spectaculoasă

Adina Meyers