Home

Refolosește obiectele vechi în amenajarea grădinii!

Zilele calde şi senine ale lunii iunie ne îmbie să petrecem din ce în ce mai mult timp în grădină, mai ales că de curând am înfrumuseţat-o cu mai multe accesorii cu parfum de altădată. Lângă rocărie a apărut o roabă veche, din care „curg” flori multicolore, în apropierea magaziei poate fi admirat un dulap încărcat de ani, în care cresc tot felul de plante sălbatice, iar în zona cu flori și-a găsit locul o masă cu look antique, pe care stau acum ghivece elegante. Parcurge acest articol şi descoperă multe alte idei inedite de refolosire a obiectelor vechi sau care și-au pierdut utilitatea primordială.

 

Ghivece din sticle de plastic

Sticlele de plastic goale, care se adună enervant de repede, nu sunt doar bune de aruncat la gunoi. Cu un pic de îndemânare, le poți transforma în ghivece pentru plantele aromatice sau pentru speciile curgătoare. Ba mai mult, dacă le prinzi cu sfori unele de altele și le suspenzi,  obții un aranjament vertical original, ideal mai ales pentru grădinile mici din balcoane. Pentru a pune în practică ideea, ai nevoie de mai multe sticle de plastic, preferabil de dimensiuni mici (de 0,5 litri sau 1 litru). Cu ajutorul unui cutter, decupează-le pe lungime, după care leagă-le cu sfori unele de altele, la ambele capete, pentru a avea stabilitate în poziție orizontală. Fixează capetele sforilor de două dibluri pe care le-ai montat în prealabil în plafonul balconului. În sfârșit, pune pământ în sticle, sădește plăntuțele preferate și oferă-le îngrijirea de care au nevoie, pentru ca peste ceva timp să-ți coloreze balconul.

 

IDEE

Nu numai amenajările interioare pot fi elegante, ci şi cele exterioare, dacă le „condimentezi” cu piese de mobilier și accesorii deosebite. De exemplu, o măsuţă auxiliară veche, cu un design grațios, va da un plus de frumusețe grădinii. La fel, câteva ghivece din teracotă, împodobite cu elemente decorative.

 

Transformă o roabă ruginită în vedeta grădinii

Sigur ai prin magazie o roabă din fier sau lemn ieșită din uz, căreia a venit timpul să-i dai o nouă șansă la viață, folosind-o ca jardinieră. Pentru noul său rol, o poţi împrospăta cu un strat de vopsea sau o poți lăsa așa, ruginită. Aspectul vechi, în combinație cu florile multicolore şi plantele verzi, va avea ca rezultat un aranjament contrastant, spectaculos și, automat, cu un impact mare la „public”.

 

Butoi rustic

Odinioară era umplut cu vin aromat şi stătea la loc de cinste în pivniţa cu provizii de iarnă. Acum, după câteva reparaţii minore, serveşte ca bazin de colectare a apei pluviale, necesară pentru udarea plantelor din grădină în timpul sezonului cald. În afară de acest rol practic, butoiul oferă amenajării exterioare o notă rustică, plină de farmec.

 

SFAT!

Recuperează lădițele din lemn pe care le-ai utilizat ani la rând pentru a depozita fructele și legumele, repară-le și transformă-le în răsadnițe pentru legume sau în ghivece pentru flori. Cu ajutorul lor, ai posibilitatea să creezi tot felul de minunăţii. De exemplu, pentru a realiza un aranjament vertical, nu trebuie decât să așezi mai multe lădițe cu plante pe un suport supraetajat (pe o scară), iar pentru a obţine un decor dinamic, plin de personalitate, este suficient să le grupezi în funcție de coloritul florilor pe care le găzduiesc.

 

Dulapul din… grădină

Orice amenajare exterioară ar trebui să te surprindă cu ceva, să te facă să exclami: „wow!”. Un dulap de pe vremea bunicii, însufleţit cu specii de plante și flori sălbatice, este cu siguranţă un element-surpriză, care va atrage ca un magnet privirile şi aprecierile tuturor celor care îţi vizitează grădina. Pentru un plus de farmec, „strecoară” pe rafturile sale, printre ferigi, iederă şi cerceluşi, obiecte de veselă și decorațiuni din „vechea generaţie”. Și pentru că este încărcat de ani, ferește-l pe cât posibil de soarele arzător și de ploile de vară, amplasându-l sub streașina casei sau a magaziei.

 

Din vechituri, decorațiuni

Ce ai putea să faci cu o grămadă de vechituri precum prima mașină de gătit a bunicii tale, o colecție întreagă de oale și cratițe cu smalțul sărit, câteva stropitori din metal găurite și un cuier ruginit? În niciun caz nu te grăbi să le arunci, ci reevaluează-le şi oferă-le întrebuinţări inedite. Cel mai simplu este să le faci loc în amenajarea grădinii ca accesorii sau decoraţiuni, ca în imaginea de sus. 

 

RECOMANDARE

Obiectele din metal degradate de trecerea timpului au un potenţial decorativ uriaş, aşa că nu te grăbi să le „expediezi” la centrele de colectare a fierului. Nu-ţi face griji în privinţa petelor de rugină sau a porţiunilor depreciate, care le trădează vârsta înaintată! Cu cât sunt mai vintage, cu atât sunt mai trendy!

 

O bicicletă nu e făcută numai pentru „biciclit”. Cu ajutorul unor intervenţii mici, aceasta se va transforma dintr-un vehicul într-un suport şarmant pentru plante şi flori.

 

Related posts

Sunny Yellows by HUMANIC

Adina Meyers

Bienala Naţională de Artă „Camil Ressu”: opere unice de pictură, sculptură și grafică – FOTO

Adina Meyers

Secretele unui grătar reușit: echipamentul esențial – FOTO

Adina Meyers