Amenajari Exterioare Gradinarit

Pregatirea gradinilor pentru sezonul rece

Luna noiembrie este perioada in care incepem sa pregatim gradina pentru iarna. Fie ca vorbim de plante, gazon, sol sau sisteme de irigatii, ele au nevoie de unele interventii pentru a trece de sezonul rece cat mai usor, astfel incat in primavara sa arate bine.

Pentru gazon se distribuie un ingrasamant special de toamna, care nu are continut ridicat de azot, ci mai de graba de potasiu si fosfor. Acestea din urma protejeaza radacina gazonului de inghet si astfel reduc mult cantitatea de fire de iarba ce mor peste iarna.

La trandafiri se fac unele operatiuni specifce, precum tunderea tijelor cu flori uscate, saparea solului, si imbracarea radacinii cu frunze. Nu va recomandam o tundere excesiva. Daca taiati trandafirii scurt, riscati ca din cauza inghetului varfurile sa degere si astfel, in primavara, veti fi obligati sa tundeti din nou intr-atat de scurt incat s-ar putea sa ramaneti fara ei. Frunzele puse la radacina protejeaza de inghet si sunt si o sursa excelenta de ingrasamant natural.

Pomii fructiferi si coniferele se stropesc cu solutii uleioase care nu ingheata. Se fac doua stropiri pe luna in octombrie si noiembrie, iar din decembrie pana in martie cate una. Aceste tratamente previn diverse boli cauzate de ciuperci ce apar toamna din cauza umezelii, insa inlatura si larvele diferitelor insecte.

Daca in timpul anului ati montat plante anuale sau daca aveti plante perene in gradina care se usuca toamna, acestea trebuie curatate. Chiar daca putrezirea lor asigura un aport de ingrasamant natural, totusi sunt si o sursa de ciuperci si daunatori, plus ca aspectul estetic lasa mult de dorit.

Plantele care suporta mai greu frigul trebuie protejate cu materiale speciale. Rhododendronii, smochinii, rozmarinul, Euonymus, Hebe, etc, sunt cateva exemple de plante ce apar in gradinile din Romania, dar care necesita protectie. Este bine sa puneti la radacina lor folie din fibra de nuca de cocos, frunze sau paie, iar tulpinile sau coronamentul sa-l protejati cu materiale textile speciale.

Sistemele de irigatii se golesc complet de apa. In caz contrar, apa ingheata si se pot crapa tevile. Daca aveti cascade, sau alte jocuri de apa, si acestea trebuie golite de apa, iar pompele se imbraca in plastic.

Tot acum se monteaza si bulbii de toamna. Daca doriti sa aveti lalele, zambile si branduse in gradina primavara, ele trebuie plantate acum.

Dupa cum vedeti, si toamna si chiar si iarna gradinile noastre au nevoie de atentia cuvenita. Nu le neglijati in aceasta perioada, caci consecintele se vor vedea la primavara.

Mai multe informatii si produse pentru ingrijirea gradinilor, gasiti accesand site-ul www.amenajarigradinibucuresti.ro 

 

Related posts

Sera ingropata pentru gradinarit tot anul

Adina Meyers

Stilul rustic – un stil mereu la moda

Adina Meyers

Cum sa iti amenajezi spatiul de lucru pentru o productivitate maxima

Adina Meyers