Amenajari Interioare

Personalizează decorul cu patchwork

De ce să ai o locuinţă obişnuită, şi nu una deosebită? De ce să te simţi apăsat de atmosfera de acasă când firesc este să te bucuri de ea? Nu mai sta pe gânduri şi îndrăzneşte să ai căminul la care visezi! E atât de simplu! Completează interiorul cu câteva obiecte şi decoraţiuni de tip patchwork şi vei vedea cum acesta va căpăta culoare şi un şarm aparte.

Cuverturi, pleduri, feţe de pernă, covoare, tapiţerii pentru piesele de mobilier – acestea sunt doar o mică parte din lucrurile minunate care pot fi obţinute prin patchwork, o tehnică foarte spectaculoasă şi răspândită în toată lumea, ce constă în unirea creativă şi armonioasă a mai multe bucăţi de material (patch-uri), decupate anterior în diverse forme (pătrat, dreptunghi, triunghi, cerc etc.). Simpaticele petice colorate, foarte la modă în acest moment, sunt apreciate nu doar pentru frumuseţea şi potenţialul lor uriaş de a personaliza orice spaţiu, ci şi pentru componenta lor economică. De altfel, mulţi artişti, designeri de interior şi branduri celebre s-au inspirat din această tehnică, dând naştere unor colecţii superbe de plăci ceramice, mobilier şi textile, care se bucură de un mare succes.

Tehnica „peticirii” se potriveşte mănuşă interioarelor boeme, în stil romantic, vintage sau shabby-chic, însă nu face notă discordantă nici cu amenajările moderne. Aşadar, dacă mizezi pe creativitate şi fantezie, dacă iubeşti culorile şi vrei să imprimi ambientului un look plin de personalitate, soluţia este patchwork-ul. Iată câteva idei pe care le poţi pune în aplicare în orice spaţiu al locuinţei.

Textile din petice

Sunt cele mai la îndemână dacă vrei să schimbi rapid şi fără deranj aerul căminului. Oferta de pături, cuverturi, huse, covoare şi perne este foarte variată, aşa că ai de unde alege. Dacă unul dintre punctele tale forte este îndemânarea, îţi poţi crea propriile decoraţiuni în stil patchwork. Atenţie însă! Peticele nu trebuie combinate la întâmplare, ci alese cu grijă, astfel încât să se armonizeze între ele ca imprimeu, culoare şi textură. De asemenea, este foarte important să se înscrie în schema cromatică deja existentă, dar şi în tema generală a decorului. De exemplu, dacă ţi-ai propus să ai un living „wow!”, dar fără să zugrăveşti sau să cumperi alt mobilier, este suficient să îmbrăci canapeaua şi fotoliul cu huse peticite sau să accesorizezi decorul cu câteva pernuţe şi cu o draperie în stil patchwork. 

Finisaje care te binedispun
În baie şi bucătărie petreci mult timp, aşa că atmosfera lor îşi pune amprenta asupra ta. Pentru a înveseli aceste spaţii, îţi stau la dispoziţie colecţii foarte frumoase de gresie şi faianţă patchwork. Dacă însă nu ai un buget în acest sens, există altă variantă, mai economică: alege piese ceramice separate, care se potrivesc unele cu altele atât din punct de vedere cromatic, cât şi ca formă. Sigur ţi-au rămas astfel de finisaje de la renovarea anterioară, aşa că valorifică-le, îmbinându-le în aşa fel încât că creezi un model atrăgător. Pentru a obţine efectul dorit, nu este nevoie să le aplici pe toţi pereţii, ci doar în zonele principale de activitate. De exemplu, în baie, finisează doar peretele din spatele lavoarului sau al căzii, iar în bucătărie – pe cel aferent blatului de lucru.


Pereţi care prind viaţă

Fără doar şi poate, peticele colorate îşi găsesc cel mai bine locul în camera copilului, care este prin excelenţă un univers al culorilor, creativităţii şi fanteziei. Pentru a transforma această încăpere într-una de poveste, în care cel mic să îşi petreacă timpul de plăcere, foloseşte accesorii textile şi obiecte de mobilier realizate prin tehnica patchwork. Sau, şi mai bine, acoperă unul dintre pereţi – fie pe cel din spatele patului, fie pe cel din faţa lui – cu resturi de stofe şi ţesături sau cu bucăţi de tapet multicolore. Această soluţie este şi foarte decorativă, dar şi practică, având în vedere că te ajută să economiseşti bani şi că maschează petele sau mâzgăliturile făcute de cel mic pe pereţi. Încă ceva: neapărat implică-l şi pe prichindel în această activitate. O să fie foarte plăcut şi distractiv să decupaţi, potriviţi şi lipiţi bucăţile de material pe perete, iar la final o să fiţi mândri de ceea ce aţi realizat.

 

Foto: Pinterest şi Shutterstock

 

 

Related posts

Orice detaliu decorativ este important

Adina Meyers

Rowenta Smart Force – curățenie eficientă în orice moment

Adina Meyers

O retragere alpină pentru a te vindeca de Covidul Lung

Adina Meyers