Calatorii LifeStyle

Masa tradiţională de Crăciun în Europa

Încă puţin şi Crăciunul bate la ferestrele caselor, iar oamenii se aşează tihniţi în jurul meselor, cinstind un moment al bucuriei, sperând la pace şi iubire pe Pâmânt.

Cum arată o masa românească îmbelşugată de Crăciun?

Mâncatul este diferit de când e lumea pe acest pâmânt. Şi tocmai aici e farmecul, să ştii ce a păstrat tradiţia pentru momentele de sărbătoare, care adună tot ce e mai bun. România este ţara în care tradiţiile sunt la loc de cinste. De aceea, perioada Crăciunului abundă în superstiţii şi obiceiuri care se lasă purtate cu sfinţenie în casele oamenilor. Înainte de a te arunca în desfătarea preparatelor de porc, emblematice perioadei sărbătorilor de iarnă, e bine de ştiut ce alternative mai uşor digerabile ai. O supă de pasăre în care să presari din magia Vegetei gust de găină ar putea fi la fel de bună ca o ciorbă de perişoare şi nu prea departe de tradiţia românească. De asemenea, poţi înlocui carnea la tigaie cu o friptură de pui la cuptor, asezonată cu Vegeta gust de găină, cimbru şi frăgezită cu puţin vin alb.

De altfel, acestea sunt doar varianta unor sărbători uşoare pentru că, într-adevăr, de la Ignat şi mai apoi, oamenii se bucură cel mai mult de gustul preparatelor de porc moştenite din bătrâni. Platouri cu tobă, slăninuţă, jumări, lebăr, chişcă sau sângerete din Ardeal, servite cu muştar sau cu murături, sunt aperitivul zilelor de Crăciun. De la masa de prânz nu lipsesc sărmăluţele, cârnaţii, dar nici ciorbele cu carne de porc afumată sau de os, uneori, de legume, acrite cu zeamă de varză sau borş. Carnea în untură este un preparat tare gustos pe care oamenii încă îl consumă cu plăcere începând cu această perioadă. Piftia tremură  şi ea pe platouri, iar salata boeuf zâmbeşte din maioneza împodobită cu crenguţe de brad  făcute din castravete murat. Totul se termină cu aroma cozonacului care ţi-a îmbătat nările încă din Ajun, cu plăcinte sau lipii. Ţuica, pălinca şi vinurile de casă nu lipsesc nici ele din meniul sărbătorilor.

Crăciunul pe masa spaniolilor

Gospodinele sunt cu adevărat ocupate în această perioadă în Spania, pregătind mâncăruri din peşte, miel, dar şi friptură de curcan umplută cu carne de porc, slănină, şuncă, ciuperci şi nuci sau ceapă. In zona Andaluziei se pregăteşte “Pavo Trufado de Navidad” – curcan umplut cu trufe, iar în zona de nord a Galiciei, friptură din porc de lapte, mâncăruri din scoici, raci si crabi. Castanele prajite sunt deliciul zilelor de Crăciun în Spania, dar în mare vogă sunt şi marţipanul, nuga şi Turron-ul, o prăjitură cu migdale.

Fineţea Crăciunului franţuzesc

În Franţa, ca de altfel şi în celelalte ţări vorbitoare de limba franceză, masa de Crăciun nu poate fi altfel decât rafinată. Francezii pregătesc foie gras, pâine Calendeau, bundincă albă, stridii, somon afumat, homar, raţă, gâscă sau curcan cu alune. La buche de Noel este desertul lor tradiţional din ciocolată şi castane, care se acompaniază de minune cu delicatul gust al şampaniei. Zona Provence păstrează încă tradiţia celor 13 deserturi.

Olanda gourmet-ului

În această ţară, masa de Crăciun este diferită de cea din ţările vecine. O tradiţie face ca grupuri mici de oameni să se adune la o gazdă cu ocazia gourmet-ului, un eveniment care se desfăşoară pe parcursul unei nopţi întregi. Aici, ei folosesc propriile tigăi pentru a-şi pregati porţia individuală de mâncare. Gazda le oferă legume deja tăiate, dar şi diferite tipuri de carne, peşte şi fructe de mare. Totul este însoţit de salate, fructe şi sosuri. Originea acestui obicei se regăseşte în fosta colonie olandeză a Indoneziei. Olandezii se bucură, însă, şi de preparate tradiţionale pe masa de Crăciun, din acestea făcând parte mancarurile din carne de miel, raţă, iepure şi fazan. Ele sunt servite cu legume, cartofi şi salate.

Oriunde te-ai afla şi orice ai mânca, Crăciunul e o magie pe care merită să o retrăieşti cu aceeaşi bucurie an de an. Gastronomia o înnobilează şi îi dă prilej de poveste. 

Related posts

Seminar ascensoare Mitsubishi la Brasov

Adina Meyers

Descopera stralucirea tenului in noile perle cu serumuri concentrate de la Clarena

Adina Meyers

Cadou la abonare

Adina Meyers