Când spunem scandinav, ne referim la ţările din Europa de Nord: Danemarca, Suedia, Norvegia. Designul de acolo este descris de mulţi ca fiind minimalist, cu linii simple, „curate”. Extrem de funcţional, stilul este eficient fără a avea nevoie de elemente grele; se utilizează doar ceea ce este necesar.
 

Calităţile decorative subtile, care decurg din mişcările artistice din secolul al-XX-lea, şi liniile simple, ce provin din mişcările artei interbelice, au generat eleganţa designului scandinav. Acesta este adesea numit design democratic, pentru că scopul său este de a face apel la mase, prin produse care au un preţ accesibil.

1. Pardoseli

Toate interioarele scandinave ar trebui să aibă pardoseală din lemn (preferabil deschis la culoare) în toate încăperile, cu excepţia băilor.

2. Culori

Culorile neutre, calme, discrete, axate pe nuanţe de albastru pal, gri rece, alb şi crem, sunt cele care definesc interioarele scandinave. Această paletă cromatică a devenit aproape un trademark al interioarelor cu design nordic.

3. Materiale

Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale în acest tip de design, de la pardoseli până la tavane şi pereţi. De altfel, utilizarea lui în exces reprezintă un element definitoriu pentru stilul nordic. Lemnul poate fi nou, vechi sau reciclat, vopsit sau doar tratat cu un ulei special pentru a-şi păstra culoarea naturală şi pentru a rezista mai mult timp.  

4. Forme

Se folosesc linii „curate”, ce urmăresc proiectele în întregime, de la exterior la interior.

5. Mobilier

Mobilierul specific acestui stil este deosebit, piese unicat, aparţinând unor designeri renumiţi, precum Hans Wegner, Alvar Aalto and Arne Jacobsen, adevărate opere de artă, putând da viaţă unor astfel de interioare.

6. Şeminee

Spre deosebire de casele din America de Nord, locuinţele scandinave nu au şemineele amplasate în centrul camerelor, ci în colţurile acestora. De asemenea, şemineele reprezintă piese originale din teracotă, de la începuturile secolului al XIX-lea.

7. Interioare eco-friendly

Casele scandinave sunt dotate cu tehnologii ecologice de înaltă calitate. Prin mişcări politice şi o dorinţă aprigă de a salva natura, scandinavii au ajuns la conducerea mişcării eco-friendly design.

8. Totul alb

Culoarea predominantă a caselor nordice este albul. Acest nu se găseşte doar la tavan şi pereţi, ci, după cum spuneam, şi la podele, eventual la mobilier şi accesorii. Motivul pentru care albul reprezintă vedeta amenajărilor scandinave este simplu: acesta dă senzaţia de spaţiu şi luminozitate şi constituie fundalul ideal pentru obiectele divers colorate.

În viziunea nordicilor, albul, pentru a nu deveni obositor, este completat de negru, considerat „pata de culoare”. Deşi sună surprinzător, efectul este unul deosebit, secretul constând în dozarea armonioasă a culorilor, non-culorilor şi contrastelor.

9. Lumina e secretul

Lumina este un element important şi preţuit în casele nordice, iar ferestrele camerelor joacă rolul principal în ceea ce priveşte luminozitatea. Mai exact, acestea au dimensiuni exagerate şi nu sunt acoperite cu perdele sau storuri. Cât priveşte iluminatul artificial, se optează pentru lămpi de mari dimeniuni, deseori cu un stil uşor dus către industrial.

10. Accente

În astfel de interioare se regăsesc atât accentele metalice, glamour, cât şi imprimeurile geometrice, prezente la nivelul materialelor naturale, în nuanţe pastel. Aşadar, nu vă feriţi de accesoriile supradimensionate, cum ar fi perne, rame şi oglinzi ce pot reflecta lumina, pentru a crea un ambient mai luminos.

foto: Shutterstock şi Pinterest

 

 

 

Related posts

3 trucuri simple de design interior care îți vor face locuința unică

Adina Meyers

Stilul minimalist si senzatia de spatiu in cazul apartamentelor mici sau garsonierelor

Adina Meyers

Soluții de separare a spațiilor cu uși glisante: idei și inspirație

Adina Meyers