In ultima perioada becurile economice au inceput si la noi in tara sa fie din ce in ce mai cautate, iar asta pentru ca romanii au inceput sa inteleaga in sfarsit care sunt avantajele aduse de acestea, in special atunci cand vine vorba de consum. Nu degeaba se numesc becuri economice, din moment ce ne ajuta sa facem economii semnificative datorita consumului redus pe care acestea il au.

In aceasta categorie de „becuri economie” intra becurile LED (este un acronim care vine de la light-emitting diode, adica dioda emitatoare de lumina), iar asta pentru ca ele se fac remarcate datorita eficientei energetice pe care o ofera. Un alt avantaj adus de becurile LED este si cel legat de durata de viata mult mai mare pe care o au acestea, in special atunci cand ne raportam la becurile clasice cu incandescenta. Nu trebuie sa uitam nici de rezistenta acestora la socuri si vibratii, lucru care se datoreaza lipsei filamentului.

Da, exista si cateva dezavantaje, insa ele pot fi trecute cu vederea. Cel mai notabil dezavantaj este cel legat de pret. Practic becurile LED (si cele economice in general) tind sa fie mai scumpe. Dar acest lucru nu ar trebui sa ne incurce foarte mult, iar asta pentru ca odata cu trecerea timpului costurile initiale vor fi amortizate datorita economiile pe care le vom face. Nu mai reprezinta o problema foarte mare nici faptul ca lumina emisa de LED este una unidirectionala, iar asta pentru ca multe dintre modelele noi aparute pe piata au inceput sa vina cu mai multe diode LED, astfel incat lumina sa fie „imprastiata” prin intreaga casa fara probleme.

La ce trebuie sa fim atenti inainte de a alege niste becuri economice pentru casa noastra? Sunt cateva aspecte importante care trebuie avute in vedere, iar ele au legatura cu puterea becului, respectiv cu lumina pe care aceasta o poate genera. Prima caracteristica a unui bec se masoara in W si se afla in legatura cu cea din urma, care se masoara in lumeni. Aici alegerea o vom face in functie de camerele in care vom folosi becurile respective, dar si cat de luminoase ne dorim sa fie incaperile.

Multe persoane aleg si in functie de tipul de lumina care este produs. Aici avem de ales intre becurile care emit lumina calda si cele care emit lumina rece. Fiecare tip de lumina este de preferat in anumite incaperi. Lumina calda este cunoscuta pentru faptul ca ne ajuta sa ne relaxam si favorizeaza aparitia somnului, uneori. Asadar ea trebuie sa fie aleasa in cazul dormitoarelor sau sufrageriilor. De cealalata parte, lumina rece ne tine „in priza”, ne ajuta sa fim mai alerti si mai productivi, ea fiind aleasa in special pentru birouri, dar si bucatarii. Lumina rece este de preferat si atunci cand vine vorba de holuri si bai.

E bine sa nu ne uitam foarte mult la pret atunci cand alegem un bec LED, iar asta pentru ca, daca ne vom indrepta atentia catre unul foarte ieftin sunt sanse destul de mari ca din punct de vedere al calitatii oferite sa fie foarte slab, iar pe termen lung noi suntem cei care vom avea de pierdut.

Related posts

Avantajele unui apartament la mansarda

Adina Meyers

Accesoriile care pot da un plus de personalitate locuintei tale

Adina Meyers

Tabloul, cel mai simplu mod de a redecora o camera

Adina Meyers