Practic

Cum să redecorezi casa fără să treci pe la magazinul de mobilă. 4 idei care te vor surprinde

De multe ori, bugetul nu ne permite să redecorăm casa așa cum ne-ar plăcea. Redecorarea unei locuințe presupune, de regulă, costuri destul de mari, însă lucrurile nu trebuie să stea așa. Poți schimba radical decorul casei tale, fără să faci investiții majore, cu câteva trucuri simple:

1. Folosește lumina ca să schimbi ambianța

Corpurile de iluminat pentru casa sunt omniprezente într-o locuință, motiv pentru care ar trebui să fie primele pe care le schimbi atunci când vrei să redecorezi. Prețul înlocuirii lor nu e mare, iar impactul asupra decorului va fi simțitor. Corpurile vechi de iluminat dau camerelor un aer depășit, învechit și, deși noi nu le acordăm atenție, sunt printre primele lucruri pe care le observă musafirii care ne vizitează.

Însă nu doar sursele de lumină sunt importante pentru ambianță, ci și lumina însăși. Fiecare bec din casa noastră are o temperatură de culoare, iar aceasta influențează direct nuanța luminii pe care o propagă. E important să știi dinainte ce fel de lumină vrei să folosești în fiecare cameră și să adaptezi nuanța acesteia la activitățile pe care le vei desfășura acolo.

Felul în care iluminezi locuința ta va avea un impact major asupra aspectului său, dar și asupra ambianței din casă. Cu ajutorul luminii poți scoate în evidență diferite zone ale casei, piese de mobilier sau decorațiuni și poți crea o ambianță plăcută, în care să te simți relaxat atât tu, cât și musafirii tăi.

2. Lipește tapet ca să condimentezi decorul

Tapetul e o idee excelentă atunci când vrei să faci schimbări de impact, fără să investești prea mulți bani. Vei găsi pe piață sute de modele și culori, din care e imposibil să nu te alegi cu cel perfect pentru tine și pentru casa ta. Poți folosi tapetul ca să faci contraste de culori cu diferiți pereți din casă sau poți să acoperi integral cu el diferite camere. Indiferent ce alegi, tapetul va avea un impact puternic asupra designului locuinței și te poate ajuta să îmbunătățești aspectul casei, fără o investiție mare.

3. Plasează plante în diferite camere

Plantele decorative te ajută să dai locuinței tale un aer plăcut, de naturalețe și, în același timp, schimbă felul în care te simți în casă. Acestea te pot face mai productiv, pot ajuta la scăderea anxietății și pot contribui la îmbunătățirea memoriei. Mai mult decât atât, un studiu realizat de NASA ne arată că plantele pot chiar să grăbească vindecarea bolnavilor.

Plantele sunt soluția perfectă atunci când vrei să schimbi decorul dintr-o cameră.   Pot fi folosite foarte bine pentru a distrage atenția de la piesele vechi de mobilier și pentru a pune în valoare diferite zone ale casei tale. Plantele creează o atmosferă plăcută și relaxantă în locuință, de care te vei bucura atât tu, cât și invitații tăi.

4. Vopsește pereții din casă

Simpla vopsire a pereților poate schimba complet aspectului unei camere. Însă e foarte important să alegi cu grijă nuanțele pentru fiecare cameră, astfel încât să eviți efectele cromatice neplăcute sau obositoare. Dacă vrei să faci schimbări mai pronunțate, poți să folosești în unele camere și câte 2 culori care să facă contrast una cu cealaltă.

Vopsirea pereților poate părea o operațiune banală, însă e foarte important să tratezi acest proces cu atenție. Unele vopsele își schimbă nuanța după ce se usucă, lucru care poate deveni o problemă dacă ai vopsit o cameră în două culori și mizai pe un contrast plăcut. De asemenea, există riscul ca anumite nuanțe mai pronunțate să fie obositoare pentru ochi, motiv pentru care ar fi bine să eviți culorile prea puternice.

Sursă foto: Shutterstock

Related posts

Cum sa alegi un punct central in sufrageria ta

Adina Meyers

Lasă microbii și problemele la ușă cu tăvițele din oțel inoxidabil pentru dezinfectarea încălțămintei

Adina Meyers

Idei pentru amenajari romantice

Adina Meyers