Stilul shabby chic isi are originea in Marea Britanie, unde era folosit mai ales in decorarea caselor de vacanta. Ulterior s-a extins in mai multe tari din Europa de Vest, iar din 2005 a revenit iarasi la moda. Definitoriu pentru acest stil este faptul ca pastreaza aparenta unui timp din trecut. Dar ceea ce il face usor de folosit in aproape orice casa este costul redus pe care il presupune.

Considerat de unii romantic, stilul shabby chic este bazat pe simplitate si aduce in prim plan culori deschise, pastelate (galben, roz, gri deschis, verde etc.), tesaturi si mobilier vechi (sau cu aspect invechit) si accesorii vintage. Intrucat albul este culoarea dominanta, acesta se regaseste atat la mobila, cat si la tesaturi sau obiecte de decor.

Mobilierul trebuie sa fie in primul rand comod si confortabil. Fiecare piesa se vopseste in alb sau se poate patina astfel incat sa para veche. Pentru asternuturi sunt indicate materiale ca bumbacul sau inul, iar pentru draperii/perdele, voalul alb transparent. Iubitoarele acestui stil isi pot cumpara textile cu broderii sau modele florale pentru a evidentia in propriile camere frumusetea si caldura acestui stil.

Refolosirea lucrurilor vechi in alte scopuri este o caracteristica esentiala a stilului shabby chic. De exemplu, un scaun incomod poate deveni o masuta pentru cafea, o oglinda cu rama se poate transforma intr-o tava pe care puteti aseza un ceainic, cateva cutii vechi pot deveni ghivece sau vaze.

Pentru iluminare sunt recomandate candelabrele de cristal si lampadarele vopsite in alb. Materialul textil al abajurului se poate inlocui cu unul nou ce contine motive florale. Un efect special se obtine prin vopsirea obiectelor in alb, cum ar fi cutii, vaze, rame foto etc. si expunerea lor pe polite sau rafturi.

O colectie shabby chic cuprinde: paturi, dulap pentru haine, masa de cina si scaune, masa pentru cafea, noptiere, oglinzi, picturi, precum si patuturi, scaunele si accesorii pentru copii. Designerii de interior recomanda acest stil mai mult pentru accesorii si mai putin pentru amenajarea intregii case din cauza aspectului kitsch pe care poate sa il dea.

In ultimii ani, numerosi decoratori de interior au apelat la stilul shabby chic datorita faptului ca ofera nenumarate posibilitati de exprimare a creativitatii. Atmosfera calda si originala, precum si investitiile minime constituie motive in plus pentru a adopta acest stil in propriile locuinte.

Shabby chic a devenit un termen mai general care poate fi folosit atunci cand ne referim la o persoana al carei stil este mai degraba sic decat la moda, stil ce reflecta calitatea de a fi opus noului.

Asadar, daca iti plac: culorile deschise, pastelate(mai ales albul), tesaturile din bumbac si matase cu motive florare sau in carouri, mobilierul de epoca revopsit, cu multe ornamente, dulapurile care par nefinisate, cu vopsea stearsa de vreme, canapelele si fotoliile acoperite cu huse (de obicei albe), paturile din metal cu saltele si obiectele vechi cu aspect nou, atunci esti o persoana shabby chic.

Sursa foto: http://www.pinterest.com

 

Related posts

Caldura stilului englezesc

Adina Meyers

Ce ne rezervă 2022 în materie de amenajare 

Adina Meyers

Lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa alegi cea mai buna cuvertura de pat – ghidul Bedding.ro

Adina Meyers