Amenajari Exterioare

Cum să îţi amenajezi curtea vara asta?

Vara, focusul nostru se mută pe grădini, terase şi balcoane. Pregătiţi cu idei practice şi interesante, ne-am propus să transformăm spaţiul din jurul casei într-o oază de relaxare şi răsfăţ, de care să ne bucurăm cât e vara de lungă.

În ultimii ani, a crescut foarte mult interesul pentru grădină, dublat de tendinţa de a o amenaja asemenea oricărei alte funcţiuni din interiorul locuinţei. Cu alte cuvinte, de primăvara până toamna, colţul verde devine o extensie a căminului, un loc cu drepturi depline, din care nu lipsesc obiectele de mobilier confortabile, accesoriile colorate şi decoraţiunile frumoase. Iată câteva sfaturi utile, menite să te ajute să creezi o amenajare exterioară în egală măsură deconectantă şi confortabilă.

Unde amplasezi zona de relaxare?

Indiferent dacă ai o grădină mică sau una de dimensiuni generoase, gândeşte-te bine unde amenajezi zona de relaxare. Având un rol atât de însemnat, aceasta merită o amplasare privilegiată. Astfel, îi poţi rezerva locul cel mai frumos din curte, înconjurată de flori multicolore şi de arbuşi decorativi, sau o poţi poziţiona mai la îndemână, pe terasă, în prelungirea livingului şi a bucătăriei. Oricare ar fi varianta agreată de tine, zona de relaxare ar trebui să beneficieze de o pergolă sau să aibă în proximitate un copac de umbră, pentru a fi protejată de soarele arzător şi de ploile de vară.

Ce fel de mobilier alegi?

În sezonul cald, zona de relaxare din grădină devine cadrul preferat pentru desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi: de la odihnă şi relaxare până la luarea mesei, întâlnirea cu prietenii sau lucrul acasă. Asta înseamnă că ai nevoie de un mobilier multifuncţional. Cât priveşte materialul, acesta poate varia de la lemn şi fibre împletite până la plastic şi fier forjat. Important este să-ţi ofere un confort sporit şi să reziste la condiţiile meteo. Noi însă te încurajăm să te orientezi spre obiecte din materiale naturale, deoarece se încadrează cel mai bine în mediul ambiant. De exemplu, poţi alege o canapea din rattan sau paleţi reciclaţi, prevăzută cu perne moi şi completată de şezlonguri în care să stai la soare sau să lecturezi, câteva pouf-uri simpatice, pe care să le poţi muta uşor dintr-un loc în altul, şi o măsuţă joasă, pe care să pui paharul cu limonadă, laptopul şi cărţile preferate. Nu uita nici de locul de luat masa. Pentru prânzurile plăcute în familie sau cinele cu prietenii la lumina lumânărilor, poţi avea în vedere un set extensibil, compus din masă şi scaune, pe care să-l întinzi şi strângi uşor, în funcţie de situaţie.

 

Cum să fie accesoriile?

Atmosfera contează cel mai mult atât în decorul interior, cât şi în cel exterior. Pentru ca oaza ta de relaxare să fie cât mai primitoare, în primul rând înconjoară-te de flori de sezon multicolore şi de plante decorative, pe care pune-le în valoare cu ajutorul unor ghivece sau jardiniere deosebite. Apoi, accesorizează mobilierul cu pernuţe şi huse divers colorate, care să asigure amenajării un plus de energie şi veselie. De asemenea, amplasează ici-colo felinare sau chiar montează o instalaţie cu becuri colorate, care să lumineze feeric grădina în fiecare seară.

Pentru multe persoane, amenajarea unei grădini foarte mici, la stradă, reprezintă din start o cauză pierdută. Şi totuşi, există soluţii şi pentru astfel de cazuri. În primul rând, este foarte important să laşi spaţiul cât mai liber. Apoi, trebuie să te rezumi doar la mobilierul de grădină strict necesar, preferabil redus ca dimensiuni şi pliabil. Un alt truc: foloseşte obiecte de mobilier din fier forjat cu un design delicat, care dau senzaţia de spaţiu. Nu în ultimul rând, valorifică suprafeţele din plan vertical – pervazul şi pereţii casei – şi alege doar anumite specii de plante (de talie mică şi căţărătoare).

Surse foto: shutterstock

Related posts

4 accesorii esențiale pentru o baie elegantă, confortabilă și funcțională

Adina Meyers

4 gradini din care sa te inspiri

Adina Meyers

Cum poti sa ai, chiar la tine acasa, un birou practic

Adina Meyers