Amenajari Interioare

Cum să avem o locuință mai luminoasă

Imaginați-vă o zi de vară: vă treziți dimineața, deschideți geamul și parcă toată camera se îmbracă cu razele soarelui, calde și strălucitoare precum rupte din cer. Cum ar fi ca acest sentiment de căldură și luminozitate să vă întâmpine de fiecare dată când treceți pragul locuinței dumneavoastră? Nimic mai simplu! Iată câteva idei pentru iubitorii soarelui.

Dacă aveți timpul și bugetul necesar, o mică restructurare a interiorului poate face minuni. Înlăturarea unui perete contopește două spații întunecate într-unul spațios și luminos, înlocuirea ușilor din lemn cu unele glisante sau de sticlă permite crearea unui nou culoar în drumul luminii. Dar în caz că ai de a face cu un spațiu care nu are parte de multă lumină naturală, renovarea nu e singura soluție. Desigur, nu toți deținem cunoștințe sau idei destule pentru a avea rezultate spectaculoase așa că în caz că vă simțiți copleșiți de sarcină, întotdeauna puteți apela la profesioniști cum ar fi compania Winkler, care execută mobilă la comandă, aceștia având personal calificat, cu cunoștințe ample despre amenajarea locuințelor după dorințele și ideile clienților. Dar cu un pic de creativitate și câteva mici trucuri rezultatul va fi unul surprinzător (de plăcut).

Folosirea culorilor deschise nu creează întotdeauna încăperi luminoase, dar cu siguranță ajută la acest lucru. Combinând nuanțe palide cu unele închise sau chiar folosirea unor elemente contrastante, ca tapetele îndrăznețe pot conferi unei camere un caracter puternic. Un covor mare și colorat nu trebuie folosit doar pentru a defini o anumită zonă a casei, acesta poate foarte bine să transmită energie unei camere și să dezvăluie simțul estetic al dumneavoastră. O culoare strălucitoare a pereților poate avea un efect orbitor, un luciu care e posibil să apară  artificial și ieftin,  pe lângă care o finisare mată, simplă care oferă o impresie mult mai caldă și primitoare. Desigur, nu tot ce strălucește e de evitat; această caracteristică de exemplu, în cazul unei mese de cafea cu suprafața reflectivă lucrează în avantajul nostru, ca și alte obiecte decorative lucitoare. De exemplu, știați că o oglindă amplasată vis a vis de geamuri, poate multiplica lumina din încăpere?

Nu uitați să scăpați de draperiile grele și întuncate – există alte soluții prin care vă puteți păstra intimitatea fără să vă transformați casa într-o cameră obscură. Folosiți perdele,  jaluzele sau obloane translucente care permit soarelui să intre în încăperi. Nu uitați nici de împejurimi: o mică cosmetizare a copacilor sau tufișurilor are mare influență asupra luminozității în casă.

Dacă suntem la ferestre, un sfat: păstrați-le curate! Oricât de banal sună acest lucru, dar curățarea ferestrelor poate avea un efect major asupra fluxului de lumină solară. Cu cât mai puțină  murdărie și praf pe geamuri, cu atât mai multe raze intră în cameră. Și oricum, e mai ușor să spălați ferestre, decât să amplasați unele noi, nu?

La fel de importantă, ca ferestrele, este lumina artificială, care corect amplasată poate fi un bun substitut al luminii naturale, sau poate veni în ajutorul acesteia. Când creați un plan de iluminare, e important să știți la ce și când veți folosi încăperea respectivă, deoarece trebuie găsit echilibrul între artificial și natural pentru fiecare spațiu individual. Luminile de perete și spoturile cu leduri pot fi o alternativă atmosferică la iluminatul tradițional, iar instalarea inteligentă a lămpilor de masă poate oferi o strălucire subtilă care nu domină și poate spori culorile unei încăperi. Asta desigur nu înseamnă că alegerea iluminării centrale nu ar trebui luată în considerare cu atenție: optați pentru o piesă care reflectă caracterul camerei și completează stilul acesteia. 

Pentru a crea o cameră care funcționează zi și noapte, este esențial  să integrați orice plan de iluminare cu configurarea mobilierului. În primul rând, dacă este posibil, evitați supraîncărcarea unei încăperi cu bucăți mari și greoaie, simplitatea și scalarea sunt cheia utilizării eficiente a spațiului. Culorile închise și culorile predominant bogate sunt cel mai bine evitate, însă dacă acest lucru nu e posibil, puteți ascunde aceste suprafețe cu accesorii luminoase și simple care atrag ochiul.  Vă recomandăm să puneți bucățile mari de mobilier, bibliotecile sau rafturile pe peretele opus față de unde este situată fereastra, astfel, camera va primi cea mai naturală lumină posibilă. Alegeți piese  de culoare deschisă și scăzute ca și înălțime, deoarece cu cât este mai înalt un dulap,  cu atât mai multă lumină va bloca. În plus, și plafonul se va simți automat mai înalt.

Reorientați-vă camera în jurul sursei de lumină cea mai frecvent utilizată. La urma urmei, nu are niciun rost instalarea ușilor franceze dacă vă întoarceți spatele la ele și nu are sens să cumpărați aceea lampă perfectă dacă nu există un fotoliu ideal lângă el, comod și primitor.

Related posts

12 idei pentru a maximiza spatiul dintr-o bucatarie mica

Adina Meyers

Dormitorul, oaza ta de liniște: trucuri și idei

Adina Meyers

Vila superba la poalele muntilor

Adina Meyers