Nu-i asa ca adori pur si simplu acel gust irezistibil al legumelor proaspete de gradina, ca de pe vremea bunicilor? Din supermarket-urile de la noi nu prea te mai poti bucura de legume care sa aiba acel gust. Acest lucru este valabil si in ceea ce priveste pietele. Ce poti sa faci atunci? Cumperi direct “de la sursa”; adica mergi intr-un sat si vezi care sunt cei care vand legumele proaspete, abia culese din gradina.

Mai exista si varianta in care stai la casa si ai la dispozitie o bucata de pamant pe care sa iti cultivi chiar tu ceea ce mananci. Stiai insa ca poti sa cresti utilitatea acestei bucati de pamant prin amenajarea unei sere?

Avantajele pe care ni le ofera o sera sunt multiple. Cu siguranta cel mai mare avantaj este reprezentat de faptul ca ne putem bucura de legume proaspete mult mai timpuriu, inclusiv in afara sezonului. Asadar, o sa ai parte de tomate, ardei, vinete si alte legume cu cateva saptamani bune inainte ca acestea sa apara pe rafturile magazinelor (fara insa a fi sacrificat gustul autentic al lor). Toate acestea fara a apela la solutii nesanatoase, care nu sunt benefice organismului nostru.

Construirea unei sere nu presupune o investitie foarte mare, iar asta pentru ca majoritatea celor care au o casa la tara mai mult ca sigur dispun si de aproape toate materialele de care au nevoie. Trebuie insa sa se tina cont de cateva aspecte pe care le vom discuta in randurile urmatoare. Inainte de a face asta mai trebuie sa facem o precizare, si anume ca intre o sera si un solar exista diferente, iar diferenta esentiala este aceea ca structura de sustinere este acoperita cu o folie de plastic sau sticla. O alta diferenta este aceea ca un solar se incalzeste mai greu si se raceste mai rapid decat o sera.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam atunci cand ne dorim sa amenajam o sera? In primul rand trebuie sa ne hotaram asupra tipului de sera de care avem nevoie, fiind doua mari categorii: o sera care are un schelet propriu (fiind de sine statatoare) si o sera care are nevoie sa fie sustinuta de o alta constructie (de obicei de un perete al casei). Cea din urma varianta ne limiteaza putin din punct de vedere al amplasamentului, deoarece va trebui sa fie foarte aproape de casa astfel incat sa se realizeze legatura.

Noi recomandam construirea unei sere cu schelet propriu, deoarece in acest fel o vom putea amplasa exact in zona in care aceasta se va putea bucura din belsug de lumina si caldura primita de la soare.

Urmatorul pas pe care trebuie sa il facem este sa ne hotaram asupra suprafetei pe care o va ocupa solarul. Aici trebuie sa te gandesti si sa calculezi foarte bine, pentru ca sera sa nu fie foarte mica. De ce? Pentru ca daca are dimensiuni foarte mici atunci vara temperatura din interior va fi mult prea ridicata, in timp ce iarna va fi mult prea frig.

Nu trebuie sa uitam nici de existenta unei ventilatii adecvate, iar asta pentru ca ea ne va ajuta sa tinem temperatura sub control, mai ales in timpul sezonului cald, atunci cand temperaturile ating niste maxime greu de suportat chiar si pentru plante, dar si sa reglam nivelul de umiditate al aerului.

Materialele alese sunt si ele importante, in functie de care este scopul pe care il urmarim. Lemnul, de exemplu, un material folosit deoarece este la indemana, aduce ca dezavantaj necesitatea unei intretineri periodice.

 

Related posts

Sugestii pentru amenajarea balconului

Adina Meyers

Care sunt avantajele instalării de panouri fotovoltaice în 2023?

Adina Meyers

Cel mai mare parc de distracții din Moldova: carusel montan, tubbing, teleski -FOTO& VIDEO

Adina Meyers