Covorul ales poate sa schimbe drastic aspectul unei incaperi, facand-o sa para mult mai primitoare si sa creeze o ambianta care sa te imbie sa petreci mai mult timp aici. Atunci de ce tindem uneori sa fim ignoranti tocmai in ceea ce priveste acest element care se dovedeste atat de important in amenajarea locuintei?

De multe ori suntem pur si simplu coplesiti de numarul mare de optiuni pe care le avem la dispozitie in ceea ce priveste alegerea unui covor. Nu doar ca sunt de dimensiuni diverse, ci vin si in diferite culori, materiale, texturi, modele si asa mai departe. Practic este imposibil sa nu gasim ceva care sa se potriveasca perfect locuintei noastre. Trebuie doar sa stim exact cum facem o alegere buna. Despre asta vom discuta mai multe in randurile urmatoare.

Unii designeri iti vor spune ca in amenajarea unei locuinte alegerea covorului trebuie sa fie facuta prima. De ce? Pentru ca dupa ce am ales covorul care noua ne-a facut cu ochiul, ne va fi mult mai usor sa amenajam restul camerelor (din moment ce deja avem stabilita o schema cromatica). Exista insa si designeri care au o abordare complet opusa, considerand ca alegerea acestuia trebuie facuta la final. Acestia privesc covorul ca pe un element central, care are rolul sa accentueze restul designului si sa atraga imediat privirile celor care iti trec pragul.

Ambele tabere au dreptate. Pana la urma totul tine de preferintele proprii. Indiferent care este categoria din care faci parte, gandul tau trebuie sa zboare in primul rand la elementul estetic al unui covor si la alegerea culorii sale (daca deja ai o locuinta amenajata, atunci culoarea covorului va fi in ton cu cea care predomina sau poate sa vina in completarea acesteia).

Estetica nu trebuie ignorata, dupa cum am precizat deja asta mai sus. Insa un rol la fel de important este jucat si de functionalitate. Gandeste-te bine care sunt intentiile tale cu viitoarea achizitie – mai exact, la rolul pe care vrei sa il joace noul tau covor. In functie de acest aspect o sa alegi anumite tipuri de materiale si texturi. De exemplu, daca o sa folosesti covorul la usa de la intrare, atunci va trebui sa alegi un material care sa fie rezistent si capabil sa „prinda” mizeria, astfel incat ea sa nu se imprastie in restul locuintei.

Ai nevoie de un covor confortabil si calduros, astfel incat sa poti sta direct pe el, pe jos? Sau iti doresti unul cu fibre durabile si usor de curatat? (acest tip de covor este recomandat mai ales daca ai animale de companie) Dupa ce te-ai hotarat asupra acestor aspecte o sa iti fie mult mai usor sa alegi un anumit tip de material.

Urmatorul lucru pe care va trebui sa il iei in considerare este dimensiunea covorului. Daca vrei sa cumperi un covor care sa „acopere” intreaga incapere atunci masoara cu atentie astfel incat sa lasi in jurul covorului o mica portiune neacoperita, care vizual va arata ca o delimitare (in jur de 20-25 de centimetri este suficient).

Related posts

O casa de exceptie “Made in Brasil”

Adina Meyers

7 trucuri prin care sa faceti camerele sa para mai spatioase

Adina Meyers

Interioarele albe – avantaje si dezavantaje

Adina Meyers