Amenajari Exterioare

Cum sa alegi cele mai potrivite garduri electrice pentru siguranta animalelor tale

Un om gospodar va sti mereu cum sa gaseasca cele mai bune solutii la problemele sale. Este si cazul gardurilor electrice, care sunt mai mult decat binevenite in momentul in care stam la casa si avem nevoie de o solutie eficienta care sa ne ajute sa tinem animalele noastre in perimetrul stabilit de noi si animalele salbatice departe de acesta.

Practic gardul electric are un dublu rol, putand fi folosit si doar atunci cand avem nevoie doar de una dintre avantajele oferite de el – pe scurt, sistemele de garduri electrice pentru animale sunt potrivite pentru orice tip de proprietate, fie ca vorbim de locuintele  private, de fermele agricole sau de zonele industriale.

Gardul electric este acel gard care e capabil sa transforme energia electrica (care poate veni fie de la o retea electrica, fie de la o baterie, acumulator ori alta sursa pe care o avem la dispozitie) in impulsuri care au intre 5000 si 15 000 de Volti (difera in functie de modelul pentru care optam), lucru care va ajuta la tinerea animalelor intr-un anumit perimetru, respectiv tinerea la distanta a animalelor salbatice care pot sa ne dea serioase batai de cap. Pentru niciuna dintre aceste necuvantatoare un astfel de sistem nu este unul periculos, el nepunandu-le pune nici macar pentru o secunda viata in pericol. In schimb le va descuraja sa mai incerce sa treaca de aceasta zona stabilita de noi.

La ce va trebui sa fim atenti atunci cand vrem sa cumparam un astfel de sistem de garduri electrice? In primul rand, cea mai importanta caracteristica este reprezentata de cantitatea de electricitate maxima pe care o poate oferi. Aici alegerea o vei face in functie de care este scopul gardului, atentia ta urmand a fi indreptata catre animalul pe care vrei sa il faci sa nu intre / iasa intr-un / dintr-un anumit perimetru. Evident, o cantitate mica de energie electrica va fi capabila sa tina la distanta animalele de mici dimensiuni, dar pe cele mari nu va face altceva decat sa le „gadile” putin, asadar eficienta lor scade destul de mult. Nici invers nu prea e recomandam sa alegi – o putere prea mare atunci cand nu este cazul va reprezenta o pedeapsa pe care saracul animal nu o merita.

Care sunt componente unui sistem de garduri electrice pentru animale? Evident, componente de imprejmuire sunt primele (care pot fi sub forma de fir sau banda si trebuie sa dispuna de o conductivitate buna, stalpii care pot fi din plastic, metal sau fier, manerul pentru a permite accesul in perimetru si componentele de izolare), la care se adauga sursa de curent electric, generatorul electric si elementele de siguranta (de exemplu paratrasnetul).

Pentru fiecare animal se va alege un anumit numar de fire, astfel incat eficienta gardului sa fie una ridicata (de exemplu, caii / vacile au nevoie doar de doua fire, in schimb oile necesita trei fire pentru a nu le permite sa iasa din perimetrul stabilit de noi). La randul lor, aceste fire vor avea un anumit diametru, in functie de cat de rezistente trebuie sa fie.

 

Related posts

Plantele de la A la Z: Lista completă a plantelor medicinale – FOTO

Adina Meyers

Irigare adecvată pentru grădină

Adina Meyers

Peisaj idilic într-o curte mică

Adina Meyers