Amenajari Exterioare

Cum sa alegi cel mai bun aspersor pentru gradina ta

Pentru ca noi sa avem o gradina perfecta din toate punctele de vedere este bine sa stim cum sa alegem un sistem de irigare potrivit, astfel incat aceasta sa nu sufere de pe urma perioadelor secetoase din timpul verii. Partea buna este ca nu avem nevoie de o investitie foarte mare, iar asta pentru ca, in cazul unei gradini de dimensiuni mici sau medii, aspersoarele reprezinta o alegere mai mult decat excelenta.

Apa este un ingredient esential in frumoasa dezvoltare a unei gradini luxuriante, cu plante sanatoase si bine ingrijite. In perioada verii deficitul de apa tinde sa o afecteze, asadar aspersoarele devin cu adevarat o prioritate daca pentru tine o gradina frumoasa conteaza foarte mult. Desigur, pentru a ne putea bucura la maxim de acestea trebuie sa stim cum sa le alegem in functie de dimensiunile si forma gradinii noastre. Vom discuta mai multe pe marginea acestui subiect in randurile urmatoare.

Cele mai recomandate sunt aspersoarele telescopice, iar asta pentru ca un sistem de irigatii bazat pe ele este unul subteran, asadar nu va trebui sa ne mai batem capul cu locul in care amplasam furtunurile si nici cu demontarea sistemului de irigare in timpul iernii pentru a-l proteja de frig si de inghet (protejarea sistemului de irigatii subteran in perioada sezonului rece se realizeaza cu ajutorul valvelor automate de drenaj).

Cum functioneaza aceste aspersoare telescopice? Destul de simplu. In momentul in care acestea trebuie sa ude gradina noastra se ridica deasupra solului si „trec la treaba”. Dupa ce au terminat de udat dispar inapoi si asteapta „cuminti” urmatoarea tura de irigare. Pe langa aspersoarele telescopice, dintr-un astfel de sistem de irigare mai fac parte hidrantii, conductele, conectorii si alte elemente de automatizare care pot fi achizitonate separat daca nu vin la pachet.

La ce adancime vor fi montate aceste aspersoare? Adancimea difera de la un model la altul, insa facand o medie, adancimea potrivita este de 20 sau 30 de centimetri. Noi iti recomandam sa citesti cu atentie ceea ce ne spune producatorul in manual. In ceea ce priveste distanta la care vor fi amplasate aspersoarele ea variaza in functie de presiunea apei, precum si de debitul acesteia.

Pe piata gasim doua tipuri principale de aspersoare, fiecare fiind potrivit pentru un anumit tip de gradina, in functie de formele ei. De exemplu, daca avem o gradina patrata sau dreptunghiulara, atunci atentia noastra se va indrepta catre un aspersor telescopic oscilant – rectangular. In cazul unei gradini ovale ori cu o alta forma apropiata, atunci cel mai bine este sa optam pentru modelele circulare.

E bine sa fim atenti si la functiile inteligente care ne sunt puse la dispozitie. De exemplu, controlul automat al sistemului de irigare, prezenta sa fiind necesara pentru perioadele in care, poate, suntem plecati de acasa pentru mai mult timp. Desigur, prezenta unei astfel de functii poate ridica costul sistemului de irigare, dar pe termen lung cu siguranta investitia este una care merita.

Related posts

Intretinerea si protejarea pomilor fructiferi la inceputul primaverii: etape si metode de lucru

Adina Meyers

Sisteme de incalzire exterioara – pentru o gradina vesnic verde

Adina Meyers

Designul spaţiilor exterioare, o adevărată provocare

Adina Meyers