Practic

Cum ne putem reconfigura apartamentul?

Ce se intampla atunci cand planurile si dorintele tale nu pot fi satisfacute de spatiul de care dispui? Daca incaperea pe care voiai sa o amenajezi ca dormitor matrimonial nu are suprafata la care ai visat? Sau daca bucataria nu este amplasata in vecinatatea livingului? Daca locuinta nu beneficiaza de o incapere pe care sa o amenajezi ca birou?

Toate acestea sunt probleme reale cu care te poti confrunta atunci cand te muti in casa noua sau cand o redecorezi pe cea veche. Cu siguranta, nu toate asteptarile si nevoile tale privind compartimentarea si decorul locuintei pot fi indeplinite, insa cu bunavointa, inspiratie si spirit intreprinzator unele dintre ele pot fi atinse. Apartamentul poate fi regandit si recompartimentat astfel incat sa se adapteze planurilor tale. Fie ca este vorba despre construirea unui perete fals, din gips-carton, de desfiintarea altuia sau schimbarea rolului unei functiuni, solutii exista pentru orice problema.

Poti construi sau darama pereti, astfel incat sa ajungi la numarul de incaperi de care ai nevoie sau sa beneficiezi de mai mult spatiu intr-una dintre functiuni. De exemplu, o garsoniera poate fi transformata cu usurinta intr-un apartament cu doua camere, prin construirea unor pereti care sa imparta incaperea in doua spatii distincte. De asemenea, livingul poate fi compartimentat cu ajutorul unui perete din gips-carton sau al unui paravan, pentru a amenaja o parte a camerei ca birou.

Daca o anumita incapere nu dispune de o suprafata satisfacatoare nevoilor tale, iar in vecinatatea ei exista o camara/debara sau chiar o alta functiune de care nu ai nevoie, poti uni cele doua suprafete prin renuntarea la peretii care le separa.

E adevarat ca este un demers ceva mai complicat, si asta din cauza avizelor pe care trebuie sa le obtii. Iti trebuie o autorizatie de constructie/demolare, care implica existenta unui proiect realizat de un arhitect avizat, Certificatul de Urbanism (pe care il soliciti la primarie depunand un dosar care cuprinde: planuri cadastrale, dovada achitarii taxei, cerere tip si copie legalizata dupa contractul de vanzare-cumparare) si o multime de avize: curent electric, telefon, gaze, energie termica, pompieri, salubrizare, Sanepid, Ministerul Culturii (numai daca se afla intr-o casa clasata ca monument de arhitectura sau cu valoare arhitecturala) etc. 

Toate se depun la primarie impreuna cu o serie de acte suplimentare: cerere tip, copie dupa actul de proprietate, memoriul tehnic intocmit de proiectant, fisele tehnice pentru avizele obtinute si certificatul de rol fiscal. La care se adauga si o taxa pentru eliberarea autorizatiei, care reprezinta maximum 1% din valoarea estimata a investitiei.

O probelma des intalnita este aceea ca incaperile nu sunt organizate asa cum ti-ai dorit. De exemplu, spatiul destinat baii se afla acolo unde tu iti imaginai bucataria, dormitorul se gaseste in locul livingului si asa mai departe. In acest caz, solutia este simpla si la indemana: schimba rolul functiunilor. Singura problema o ridica incaperi precum baia si bucataria, care necesita instalatii speciale (de gaze, sanitara etc.), dar si acest inpediment poate fi rezolvat cu ajutorul unor specialisti, cu rabdare si ceva mai mult deranj.

Uneori, poti beneficia de toate functiunile de care ai nevoie, amplasate exact acolo unde ti le-ai imaginat, si totusi sa simti ca lipseste ceva. In aceasta situatie, pentru a schimba aspectul general al locatiei si pentru a castiga libertate de miscare si un decor aerisit, poti recurge la o amenajare de tip open space. Fie ca este vorba despre o bucatarie deschisa sau de un dining care comunica cu livingul, delimitarea spatiului doar la nivel vizual va oferi locuintei tale un aspect aerisit. In cazul acesta, pentru a demarca zonele respective, poti folosi mobilier, paravane sau finisaje diferite.

Text: Ana-Maria Oancea

Related posts

Miele provoacă bucătarii creativi cu noua gamă SmartLine

Adina Meyers

Arta organizării – cum să depozitezi inteligent în baie

Adina Meyers

Trucuri pentru aranjarea mesei

Adina Meyers