Practic

Cum împarți vizual un open space, fără să ridici un perete

În ultimii ani, mulți arhitecți optează pentru o împărțire open-space a caselor și apartamentelor, deoarece creează impresia de spațiu foarte mare în camere și îți oferă multă libertate pentru viitoarele amenajări. Dar un open-space vine și cu dezavantaje: mirosul de mâncare gătită care ajunge în toată casa, spațiu puțin de depozitare și provocarea de a decora un spațiu deschis.

 

O soluție pentru decorare și depozitare poate fi împărțirea spațiului mare în mai multe mici. Dar nu trebuie să ridici un perete care să blocheze lumina, există câteva metode prin care poți separa vizual o cameră. Găsești mai jos 5 idei pentru împărțirea camerei, ce pot fi folosite luând în considerare funcția pe care o îndeplinește fiecare parte din spațiu.

 

1. Folosește paravane

 

 

Când vrei să separi două zone, uneori e necesar doar să poziționezi un obiect de dimensiuni reduse între ele. Astfel, nu vei bloca trecerea luminii și spațiul nu va părea mai mic decât este în realitate.

 

Pentru asta, poți folosi paravane ajustabile pentru a despărți, spre exemplu, dormitorul de sufragerie. Prețul lor pornește de la 300 de lei și au avantajul că pot fi montate și demontate ușor, dar au și o dimensiune reglabila: în caz că vrei să acoperi doar o porțiune din bucătăria open-space sau toată lungimea ei. Mai mult, le găsești în diferite culori și modele, deci vei avea opțiuni care să se integreze în designul locuinței tale.

 

2. Folosește un colțar

 

 

Unul din cele mai simple moduri de a face ca două zone ale aceluiași spațiu să pară diferite este orientarea mobilei. Astfel, alege să așezi piesele de mobilă în direcții opuse. Spre exemplu, canapeaua nu trebuie neapărat să fie orientată spre centru, poate fi poziționată și spre perete, pentru a crea o separare funcțională a spațiului.

 

Un colțar ar fi alegerea ideală pentru împărțirea unui spațiu, deoarece are două  laturi care să separe vizual zona de relaxare, de cea de dormit sau de gătit. Dacă alegi unul extensibil, poți dubla funcția sufrageriei, astfel încât să fie și spațiu de dormit atunci când este nevoie.

 

3. Folosește covoare

 

 

Podeaua și lucrurile care o acoperă (covoare, parchet laminat, faianță) pot crea senzația de unitate într-o încăpere. Dacă  podeaua este la fel peste tot într-un open-space, va fi greu să creezi doua spații diferite.

 

Pentru a obține contrast, începe cu o bază de parchet laminat și apoi folosește covoare pentru a separa zonele. Spre exemplu, dacă sub masa de sufragerie pui un covor pe care să încapă și scaunele, vei crea automat o zonă diferită chiar dacă bucătăria se află la un metru distanță.

 

Vizual, prin intermediul unui covor, vei lega toată mobila care se află pe el. Deoarece e diferit față de podeaua din jur, creierul va realiza ca aceasta este o zonă separată.

 

4. Folosește plante de dimensiuni mari

 

 

Un alt mod de separare a spațiului este folosirea plantelor. Poți alege să folosești două, trei plante mari sau mai multe mici aranjate într-o bibliotecă de dimensiuni reduse. Pe lângă funcția de împărțire, ele vor adăuga și un plus de verdeață decorului tău.

 

Mai mult, te vor ajuta să ai un aer mai oxigenat, deoarece, prin fotosinteză, plantele absorb dioxidul de carbon și elimină oxigen. Înainte să le achiziționezi, interesează-te dacă sunt potrivite pentru condițiile tale de lumină, pentru că, spre exemplu, orhideea are nevoie de multă lumină și nu va crește dacă spațiul tău este întunecat.

 

5. Folosește perdele

 

 

Unul din dezavantajele unui open space este lipsa intimității. Dacă ai un spațiu care trebuie să îndeplinească mai multe funcții, spre exemplu, dormitor și cameră de zi, poți folosi perdele ca să le departajezi. Când vrei să te separi de restul lumii le poți închide, iar când vrei să te întorci trebuie doar să le deschizi.

 

Dacă vrei o separare mai evidentă, optează pentru perdele care să pornească din tavan și să se oprească la nivelul podelei și să fie confecționate dintr-un material mai gros, precum bumbac satinat sau poliester.

 

Dacă stai într-un spațiu închiriat unde nu poți face foarte multe modificări, alege perdele care să ajungă doar la jumătatea distanței dintre podea și tavan, dintr-un material ușor precum inul, organza sau voalul.

 

Folosirea unor metode alternative de despărțire a spațiului îți permite să păstrezi senzația plăcută de spațiu încăpător, în timp ce te bucuri de funcționalitatea unor spații clar despărțite vizual.

Sursă foto: Shutterstock

Related posts

Advertorial: Cum amenajezi un dormitor alb

Adina Meyers

2 în 1: bancă și suport pentru plante – construire pas cu pas

Adina Meyers

Cu cine ar trebui să se mai mărite Andreea Marin?

Adina Meyers