Home

Cum alegem vopseaua de interior

Dacă suprafețele vopsite din casele voastre au început să se îngălbenească, prezintă urme de murdărie, se scorojesc, și-au pierdut din strălucire sau dacă pur și simplu vreţi să le schimbaţi culoarea, atunci este clar că a venit momentul să revopsiţi.

În magazinele de specialitate veţi găsi o gamă foarte mare de produse, din care va fi foarte greu să nimeriţi cea mai potrivită soluţie fără o documentare prealabilă, așa că ne-am gândit să venim în ajutorul vostru delimitând cât se poate de clar cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știţi despre alegerea vopselei de interior.

Pentru baie și bucătărie trebuie aleasă o vopsea care conține aditivi antimucegai, deoarece în aceste încăperi, din cauza aburilor, pereții sunt supuși într-o măsură mai mare condensului și infiltrațiilor.

Alegeţi o vopsea lavabilă

Atunci când trebuie să alegeți o vopsea lavabilă, nu vă orientați în exclusivitate după preț, deoarece, de cele mai multe ori, acesta nu este un criteriu definitoriu pentru calitatea produsului. Sunt alte aspecte, mult mai importante, de care trebuie să țineți seama: gradul de rezistenţă la murdărire și pătare, gradul de alb pe care vreţi să-l obțineţi (alb sau super-alb), puterea de acoperire și randamentul. Foarte mult contează și gradul de lavabilitate. Vopselele superlavabile rezistă la peste 200 de cicluri de spălare – aceste cicluri de spălare, testate în laborator, sunt determinate de numărul de treceri succesive cu un burete ud pe aceeași zonă, fără diminuarea semnificativă a grosimii peliculei. Ultimele vopsele performante introduse pe piață sunt cele cu teflon. Acestea conțin în plus față de vopselele lavabile obișnuite aditivi care oferă suprafeței rezistență la pătare, murdărire și zgâriere, precum și o durabilitate mai mare în timp. Țineţi cont că vopseaua lavabilă nu se aplică peste tencuieli minerale, pelicule de lac, vopsele și emailuri pe bază de ulei sau zugrăveli cu humă ori var.

Alegeţi o vopsea sănătoasă

Un astfel de exemplu este vopseaua cu ioni de argint, care luptă împotriva fungilor și bacteriilor. Ionii de argint din compoziția ei asigură un mediu curat, având un efect antibacterian permanent. Studiile efectuate de cercetători au demonstrat că argintul are proprietăți antimicrobiene, reușind să anihileze până la 650 de tipuri de microbi patogeni. În plus, dioxidul de titan, pigmentul responsabil de culoarea alb, mai are o calitate importantă: dacă nu este neutralizat de solvenți, funcţionează ca un purificator biologic al aerului. 

Mizaţi pe nuanțe neutre

Studiile de specialitate au arătat că oamenii simt mult mai repede nevoia unei schimbări de design în cazul unei camere decorate într-o culoare intensă decât în cazul unui spaţiu vopsit în nuanţe pastelate sau chiar în alb. Cu alte cuvinte, dacă nu vă place să renovați locuința prea des, optaţi pentru o vopsea de interior într-o nuanță neutră. Dacă vă doriţi câteva accente de culoare, alegeţi decorațiuni vesele (draperii, perne, corpuri de iluminat, pe care, la nevoie, le puteţi înlocui cu un efort mai mic decât cel presupus de zugrăvirea pereților). În plus, dacă vreţi să spargeţi monotonia unei încăperi finisate în alb, puteţi acoperi un perete cu vopsea decorativă, cu ajutorul căreia veţi obțineţi texturi speciale, precum stucco veneziano, marmură, travertin, ardesia sau diverse alte efecte (metalizate, de mătase, reflexe ale luminii). Într-adevăr, vopseaua decorativă este mai scumpă decât cea lavabilă, însă este suficient să finisaţi un singur perete pentru a aduce un plus de personalitate spaţiului respectiv. Trebuie să rețineţi că aceasta, spre deosebire de tapet, garantează o igienă mai bună, lavabilitate, permeabilitate la vapori, durabilitate și o întreținere ușoară.

PONT

Dacă aveţi nevoie de o culoare specială, cu textură metalică sau mată, puteţi merge într-unul dintre magazinele de bricolaj, care vă oferă posibilitatea de a mixa pe loc orice nuanță din paletar. Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi degetul pe culoarea sau nuanţa preferată din sute de variante și vă este preparată pe loc, prin amestecarea mai multor pigmenţi de bază. Acest serviciu este un pic mai scump decât cumpărarea unei nuanțe din oferta de bază a producătorilor de vopsea, dar merită toți banii, pentru că vă ajută să vă personalizaţi interiorul.

Text: Simona Popa

Sursa foto: www.shutterstock.com

Related posts

7 modalitati simpatice de a refolosi sticlele si borcanele vechi

Adina Meyers

Importanța lenjeriei de pat pentru un somn cât mai odihnitor

Adina Meyers

Meg Ryan’s loft is for sale

Adina Meyers