Volţi, waţi, tesla şi jouli. Nu, când vă gândiţi la lumina casei, nu unităţile ei de măsură vă dau bătăi de cap, ci alegerea corpurilor de iluminat, care trebuie să fie plasate strategic, astfel încât să fie şi funcţionale, dar să vă impresioneze şi musafirii!

Lumina care se revarsă în locuinţă poate fi de două tipuri: naturală şi artificială. De ambele veţi ţine cont chiar de când vă hotărâţi asupra temei de amenajare, pentru că, indiferent de stilul ales şi de bugetul investit, dacă lumina cade nepotrivit, nu va pune în evidenţă strădania voastră şi a designerului de interior cu care colaboraţi.

Lumina naturală vă poate fi aliat, dar şi inamic, atunci când casa este fie inundată de lumina solară (fiind orientată către est, sud sau vest), fie privată de aceasta pe aproape întreg parcursul zilei (fiind orientată către nord). În cazul spaţiilor cu expunere mare la soare, trebuie evitată supraîncălzirea lor, dar şi deteriorarea mobilei. Ca soluţie, eu recomand suprapunerile de drapaje, draperiile blackout sau şinele acţionate electric. Şi pentru încăperile întunecoase există soluţii la îndemână! Eu vă propun să optaţi pentru mobilă şi textile pentru ferestre în culori deschise.

Lumina artificială este menită să ofere un spectru luminos cât mai apropiat de cel al luminii naturale, care să uniformizeze spaţiul, evitând umbrele şi suprafeţele cu strălucire excesivă. De asemenea, are rolul de a asigura o intensitate luminoasă corespunzătoare activităţii pe care o desfăşuraţi în diferite zone ale casei. Trebuie să ştiţi că vă puteţi „îmbrăca” locuinţa în trei straturi de lumină artificială.

Continuarea articolului o poţi citi în paginile revistei Casa Mea decembrie-ianuarie.

Text: designer Mădălina Otoman

Related posts

Definește-ți stilul mansardei cu VELUX Colour By You – cea mai colorată colecție de rulouri opace!

Adina Meyers

Case cu susul in jos

Adina Meyers

Intotdeauna natural!

Adina Meyers