Povestea casei incepe cu dorinta proprietarilor de a avea o casa in stil mediteranean, structurata pe un singur nivel. „Inainte sa incepem colaborarea am vazut mai multe lucrari realizate de arhitectul cu care am lucrat, asa ca am fost sigur ca imi va face un proiect pe placul meu”, ne-a povestit proprietarul acestei case, situate intr-un cartier rezidential din Sfantu Gheorghe. Pe langa atentia pentru detalii, aceasta casa mai are o caracteristica asupra careia merita sa ne oprim: este costruita pe o stanca. „Cand am inceput sapaturile pentru fundatie am dat de o stanca, asa ca am fost nevoiti sa aducem peste o suta de camioane de pamant pentru a nivela locul pe care este asezata casa”, a mai povestit proprietarul.

Un teren solid este un avantaj de necontestat in cazul unei case construite in panta, intrucat astfel veti reusi sa economisiti fondurile pe care le-ati cheltui pentru consolidare prin intermediul unui zid de sprijin sau prin terasare. Arhitectii spun ca daca aveti terenul pe o stanca solida, aceasta va suporta fara niciun fel de problema greutatea casei, nemaifiind nevoie de consolidari suplimentare, asa cum se intampla in cazul unui teren plan, dar nisipos. De altfel, cine nu isi aminteste de pilda din Biblie care vorbeste despre „omul cu judecata care si-a costruit casa pe stanca” pentru a fi mai trainica.

In ce privește constructia unei case in panta sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tineti cont pentru a evita problemele ulterioare. In primul rand, este necesar sa realizați un studiu geotehnic, ale carui costuri sunt in medie de 400 de euro (variaza in functie numarul gaurilor de forare care se solicita si de adancimea lor). Cea mai mare problema cu care se poate cofrunta un astfel de teren este existenta unor surse de apa sau posibilitatea ca panza freatica sa fie foarte sus, fapt care afecteaza stabilitatea terenului. In cazul in care realizati fundatia pe un astfel de teren, pot aparea tasari neuniforme, ceea de duce la compromiterea structurii de rezistenta a imobilului.

Revenind la casa de la Sfantu Gheorghe, datorita faptului ca este costruita pe un teren stabil si rezistent, arhitectul a optat pentru o constructie cu demisol, cu deschidere inspre vale, ceea ce a permis realizarea unei fundatii plate, fara a fi nevoie si de ziduri de sprijin care sa asigure versantul. Este important ca o astfel de constructie sa aiba o arhitectura care se muleaza pe specificul terenului si care sa urmeze diferentele de cote date de conformarea solului. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca o casa construita pe teren inclinat genereaza costuri mai mai cu pana la 15% din cauza volumului de pamant sapat sau adaugat pentru nivelare, a hidroizolatiei necesare pentru demisol, dar si a materialelor folosite pentru suprainaltarea fundatiei. Mai multe detalii despre casele construite in panta puteti citi in numarul curent al Revistei Casa Mea, intr-un articol tematic foarte cuprinzator.

Casa de la Sfantu Gheorghe are fundatie din beton armat si zidarie din caramida cu izolatie de 10 cm. Incalzirea casei este realizata printr-un sistem combinat de trei centrale termice pe gaz, curent electric si combustibil solid, care functioneaza in functie de preferintele proprietarului si pe principiul economiei.

Proprietarul spune ca unei dezvoltari pe inaltime i-a preferat o extindere pe orizontala, spatiul fiind suplimentat prin exploatarea pantei terenului care a permis costructia unui demisol. Aici se afla in exclusivitate spatiile tehnice si de depozitare – camera centralei, un usctar si o camara pentru alimente –, accesul fiind posibil atat din casa, cat si din exterior.

Desi a avut la dispozitie un teren extrem de generos, proprietarul a ales sa pastreze o gradina simpla, acoperita in mare parte cu gazon; pe alocuri sunt mici palcuri de plante. In ceea ce priveste zona de relaxare, cei ai casei au planuri mari. Deocamdata in spatele casei a fost amenajat un foisor cu zona barbeque, dar in scurt timp proprietarul isi doreste sa amenajeze aici un jacuzzi exterior si o piscina.    

Casa in stil medireraneean a fost dorinta expresa a proprietarului, care s-a declarat cucerit de acest stil in vacantele pe care le-a petrecut in Italia. Caracteristicile principale ale acestei case sunt coloanele de sustinere ale terasei si cupolele arcuite. De asemenea, obloanele care impodobesc ferestrele dau un aer de vacanta tuturor.

Lemnul este elementul surpriza care reuseste sa dea foisorului o nota traditionala, in contrast cu arhitectura mediteraneana a casei, unde detaliile sunt realizate din fier forjat, pentru un plus de eleganta. Lemnul este un material care „face casa buna” cu piatra naturala ce „tapeteaza” peretii costructiei, iar din cauza distantei fata de casa contrastul nu este deloc deranjant, ba din cotra.

Bucataria nu face nota discordanta cu restul interiorului, decorat cu mobilier facut pe comanda in nuante calde de crem si maro pe un fundal alb. Proprietarul a ales o bucatarie inchisa prin intermediul unei usi realizate in cea mai mare parte din sticla.

Parterul este structurat in doua zone. In prima se afla dormitorul proprietarului, cu baie si dressing, cealalta parte fiind dedicata musafirilor care beneficiaza de intimitate si liniste. Interesant este ca, desi proprietarul nu are copii, a gandit o camera de joaca si un loc de odihna in miniatura pentru cei mici care vin in vizita.

Dormitorul oaspetilor este un spatiu mobilat cochet cu pat din fier forjat si baldachin, astfel incat invitatii sa se simta comod fara a fi constransi de nimic foarte personal, stilul amintind de cel al hotelurilor de lux. Aici se afla si un dressing generos pentru ca cei care folosesc acest spatiu se sa se poata instala confortabil.

Mobila si instalatiile sanitare sunt aduse de proprietar din Ungaria, intrucat firmele de profil de acolo nu permit alegerea produselor din catalog asa cum se intampla in Romania, ci numai dupa ce sunt testate de clienti.   

Material realizat cu sprijinul designerului Eva Duca
Telefon: 0727.887.499

Revista Casa Mea te ajuta sa-ti construiesti casa visurilor tale!

Related posts

Reorganizarea unui open space

Adina Meyers

Uși rezistente la foc: de ce sunt o necesitate? 

Adina Meyers

Fierul forjat – un material potrivit pentru orice stil de amenajare

Adina Meyers