Cob Village, adică satul de lut, este un proiect de familie, crescut din nevoia de frumos și natural. Situal la 20 de km de Buzău, în localitatea Berca, satul de lut cuprinde 5 căsuțe eco, ce au fost construite din cob, un amestec de pământ lutos, nisip, paie și apă, care se modelează manual.

Căsuțele par desprinse din povești, iar orientarea lor concentrică are darul de-a te păstra în această lume, ca o vrajă.

„Toate au început de la nemulțumirile pe care le aveam privitor la viața din România, deoarece de foarte multe ori am vrut să ne mutam în Germania, însă de fiecare dată a existat un «ceva» care ne-a făcut să rămânem aici”, povestește  Nicoleta Marin, proprietara Cob Village, pe site-ul său.

„Ideea de a face ceva altfel, de a face o afacere de familie, în care să ne implicăm cu toții, ne-a venit anul trecut în decembrie, când nu am mai plecat din țară… Pur și simplu mă cam săturasem de drumuri și am vrut să vedem ce se mai întâmplă de sărbători în România. Așa l-am corupt pe soțul meu să investim niște bani într-o afacere pe care să putem să o finalizăm și să ne facă să ne detașăm puțin de tot ce se întâmpla urât în jurul nostru…”

Întâlnirea cu arhitecta Ileana Mavrodin, specializată în astfel de construcții, a dus la conturarea satului din Berca.

„Până la începerea efectivă a lucrărilor ne-am procurat lemne de salcâm. Mergea soțul meu când se făceau tăieri și alegea cei mai strâmbi copaci, cu cele mai ciudate forme. Am strâns părul de capră de la două ferme din comună, am adunat bolovani din râul Buzau, am căutat lut de diverse culori, am căutat parbize, sticle, borcane și tot felul de alte lucruri pe care mulți oameni nu mai pun preț sau le arunca.”

În prezent, satul eco atrage o mulțime de oameni interesați de casele naturale. Nicoleta Marin și familia sa organizează aici o mulțime de ateliere, unde voluntari și curioși pot învăța mai multe despre tehnicile de construcție cu materiale tradiționale sau despre sisteme inovatoare cum sunt acoperișurile verzi.

Dacă ajungeți la Buzău, nu ezitați să treceți prin Berca, să vizitați cele 5 căsuțe eco.

 

Related posts

Sfaturi care sa te ajute sa alegi un blender pentru piureuri, smoothie-uri, supe si sucuri

Adina Meyers

Intimitate si delicatete intr-o rezidenta de lux

Adina Meyers

Cum să transformi decorarea locuinței într-o activitate de cuplu? Top 3 modificări pe care le poți face împreună cu iubitul tău!

Adina Meyers