LifeStyle

Cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru barbati

Tinutele feminine pun intotdeauna accentul pe accesorii si armonizarea acestora in cadrul tinutei; de ce nu ar fi acest lucru valabil si pentru garderoba masculina?

Indiferent de ocazie, fiecare domn trebuie sa stie care sunt accesoriile pe care se poate baza pentru completarea si definirea tinutei sale vestimentare, precum si regulile de asortare.

Vlad Maris, fondator Maris – Made to Measure, trece in revista cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru domni, fie ca vorbim despre o tinuta business, casual sau ceremonie.

Principalele accesorii ale unui domn sunt cravata, papionul, batista de buzunar, ceasul, palaria, sosetele, servieta sau geanta.

Ce este cel mai important: sa fie asortate corect! Accesoriile trebuie sa se potriveasca si sa formeze un tot unitar cu tinuta aleasa.

In acest sens se va tine cont de coloristica vestimentatiei – de exemplu la smoking-ul negru clasic se va alege o batista alba, ramanand astfel in spectrul non-culorilor.

Exista insa si optiunea de a evidentia un singur accesoriu, alegand un element cu o coloristica puternica. De obicei accesoriul ales este cravata, dar mai nou am inceput sa observam tinute ce au sosetele ca personaj principal!”, explica Vlad Maris, fondator Maris – Made to Measure.

In plus, alegerea accesoriilor tine foarte mult de natura evenimentului sau a circumstantelor in care ne petrecem timpul:

Ceremonie

La tinutele black-tie accesoriile potrivite sunt: papionul negru, batista alba de buzunar, butoni la mansetele camasilor, sosete negre de matase, brau, bretele.

Business

Cravata, batista de buzunar, cureaua sau bretelele, sosetele, ceasul, servieta, butonii, acul de cravata, pinul de rever, ochelarii de soare, palaria (panama pentru vara si fedora – toamna sau iarna).

Casual

Esarfa, papionul, batista de buzunar, ceasul, sosetele colorate (uneori fara), cureaua, cravata tricotata, palaria (panama sau fedora).

Accesoriile de gat: cravata, esarfa si papionul.

Pentru tinutele business se practica si este recomandata purtarea unei cravate. Costumele fiind foarte sobre, imaginea este inveselita de alegerea unei cravate colorate. Se va alege o culoare asortata costumului, dar este recomandata o cravata cu un tipar deosebit si o culoare vie.

Papioanele, pe langa faptul ca se potrivesc unor tinute business, vor fi purtate obligatoriu la tinutele de seara. Papionul negru este recomandat pentru black-tie (smoking), iar papionul alb completeaza o tinuta white-tie (frac).

Vestimentatia casual perminte purtarea camasii descheiate la nasturele de la gat si lipsa vreunui accesoriu, dar uneori se alege utilizarea unei esarfe (cravata ascot). La fel ca in cazul cravatei, se va alege un model si o culoare deosebita, ocazia permitand o gama larga de modele si culori.

Desi nu foarte purtata in Romania, batista de buzunar este un accesoriu recomandat pentru orice tinuta, indiferent de ocazie. Fie o varianta simpla, alba, de bumbac sau de in, purtata la evenimentele de ceremonie sau la unele tinute business, fie una de matase colorata intens, lasata sa se reverse din buzunarul de la pieptul sacoului casual, batista reprezinta o semnatura a stilului vestimentar propriu.

Ceasul este si va ramane un accesoriu util, ce poate completa orice tinuta: business, casual sau ceremonie. Pentru tinutele business se poate alege un ceas sobru, dotat cu o curea de piele sau metalica. In schimb, la tinutele casual se pot alege si ceasuri mai complicate, cu o cureau mai colorata. Evenimentele de seara (cu exceptia nuntii) impun un ceas cat mai simplu, sobru, cu o curea de piele neagra, asortata la tinuta.

Cureaua este potrivita tinutelor business si casual. Considerata un element vestimentar mai putin formal, nu este recomandata pentru tinutele de seara (smoking sau dinner jacket). In schimb, la tinutele business, o practica foarte buna este asortarea la nuanta a curelei cu pantofii, daca este posibil pot fi confectionate din aceeasi piele. Tinutele casual permit mai multe variatii: de la tinutele de plaja (pantaloni si camasa de in), unde se renunta de obicei la purtarea curelei, pana la tinutele de cocktail, unde se poate accesoriza o curea de culoare deosebita, din material textil sau piele intoarsa.

Ochelarii de soare sunt de mare ajutor in timpul verii, precum palariile, dar nu trebuie utilizate niciodata simultan. Alegerea ochelarilor se va face in functie de forma fetei, dar si de gusturile personale. Intotdeauna este recomandata alegerea unor ochelari cu lentile polarizate.

Palaria este un accesoriu foarte util in garderoba – te protejeaza de ploaie, de soare, de ninsoare sau de frig. In functie de sezon, palaria potrivita va contribui la imbunatatirea garderobei si va spori confortul personal. 

Related posts

Revista Casa Mea va invita la AMBIENT EXPO 2016!

Adina Meyers

Care este cel mai bun cărucior pentru un nou-născut?

Adina Meyers

Au rămas câteva zile până la turneul național Masha și Ursul ce va include Suceava, Bacău, București și Oradea

Adina Meyers