Legislatie Solutii Constructive

Ce prevede un nou act normativ privind recepția construcțiilor

Domeniul construcțiilor va suferi în curând o serie de schimbări radicale deoarece Guvernul pregătește noi reguli. Unul dintre domeniile vizate se referă la recepția clădirilor. Cum argumentează Guvernul schimbarea recepției clădirilor? În prezent aceasta este doar o formalitate, care nu îi responsabilizează pe cei care o întocmesc, se arată într-un articol apărut pe Imopedia.ro

Ce este recepția construcțiilor

Ultimul pas, înainte de mutare într-o locuință proaspăt achiziționată o reprezintă procesul de predare-primire. Mai exact se referă la momentul în care un client face o ultimă vizită la locuința pe care urmează să o cumpere. Această vizită presupune o verificare și depistare a viciilor locuinței, lucru care se poate face alături de un expert în domeniu. 

Astfel, clientul va verifica dacă toate actele sunt în regulă și conforme cu ce a găsit în apartamentul respectiv (de exemplu, dacă suprafața acestuia este într-adevăr cea menționată în cadastru sau dacă există elemente în plus care nu apar în acte, etc). Pe lângă elementele care țin de partea juridică, clientul va trebui să verifice locuința și din punct de vedere tehnic (instalațiile sanitare și electrice, finisajele, etc). De aceea este important ca, alături de client să fie persoane avizate.

Ce schimbări aduce noul act normativ

„Investitorul sau proprietarul poate prelua o parte din construcție pe stadii de execuție distincte din punct de vedere fizic și funcțional, înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, în urma încheierii unui proces verbal de constatare privind stadiul realizării construcției servește și la înscrierea dreptului de proprietate asupra construcțiilor pe stadii de execuție în cartea funciară”, se explică în nota de fundamentare citată de Imopedia.ro

Conform aceluiași act normativ citat de Imopedia.ro, reprezentanții ISU vor fi prezenți la recepție, în cazuri bine determinate, ce privesc siguranța clădirilor, iar atribuțiile comisiei de recepție sunt și ele bine determinate. Aceasta va putea decide amânarea, respingerea sau admiterea recepției.

Sursa: Imopedia.ro

Related posts

Jaluzele integrate în sticlă, soluție de umbrire fiabilă

Adina Meyers

Castellana 77, o clădire sustenabilă cu fațada din sticlă Guardian Glass

Adina Meyers

Avantajele izolatiei cu fibre de celuloza

Adina Meyers