Solutii Constructive

Ce aleg: Casa un singur nivel sau casa cu etaj?

Una dintre primele decizii cu care se confrunta cei care vor sa si construiasca o casa este daca aceasta va avea un singur nivel, sau mai multe etaje, ori poate un parter si . In timp ce exista opinii contradictorii si, adesea, extrem de subiective pe aceasta tema, exista totusi avantaje si dezavantaje pentru ambele optiuni. Asadar, lansand deoparte judecatile personale, vom face o analiza obiectiva atat a caselor cu un singur nivel, cat si a celor care se intind pe mai multe etaje.

Avantajele si dezvantajele caselor cu etaje

In general, casele cu doua etaje au un pret mai mic pe metru patrat, deoarece cele mai scumpe elemente- excavarea, fundatia si costurile acoperisului au costuri medii din moment ce suprafata pe care se intind este mai mica.

In plus, casele cu doua etaje sunt, de regula, mai eficiente in ceea ce priveste consumul de energie deoarece, pentru o anumita suprafata de locuit, spatiul exterior este mai putin expus la conditiile meteo schimbatoare.

In cele din urma, mai multe etaje inseamna, de fapt, o distanta mai mica necesara instalatiilor sanitare si o suprafata mai redusa de acoperis.

Dincolo de costuri si de eficienta energetica, exista si alte elemente de luat in calcul, atunci cand trebuie sa alegi cate nivelele va avea casa pe care vrei sa o construiesti. Foarte multe persoane considera important sa aiba o priveliste ampla atunci cand privesc pe fereastra, iar casele cu etaj ofera aceasta facilitate, permitand vizualizari mult mai ample decat casa construite pe un singur nivel.

Pe langa aceste beneficii pe care le ai datorita unei case cu mai multe etaje, exista si anumite incoveniente. Pe de o parte sunt scarile interioare a caror realizare necesita sume destul de mari, iar un alt aspect este legat de gradul de accesibilitate redusa pentru anumite categorii de locuitori(copii, batrani etc).

Avantajele si dezavantajele caselor cu parter

Casele cu un singur nivel prezinta avantaje distincte. Ele ofera in primul rand mai multa siguranta pentru copii si persoanele varstnice sau cu probleme de mobilitate, deoarece nu au scari interioare. De asemenea, in construirea unei case care are doar parter poti face anumite economii, deoarece spatiul este folosit mult mai eficient si pot fi folosite in zone care au restrictii privind inaltimea cladirii.

In concluzie, in timp ce o casa cu un singur nivel presupune costuri mai mari de construire a fundatiei si al acoperisului, proiectele de case cu etaj au un grad de dificultate mai mare. Si totusi, o casa doar cu parter este mai usor de intretinut, pe cand o casa cu etaj iti ofera un mare beneficiu, acela al spatiului disponibil. Deci, ambele variante au atat avantaje cat si dezavantaje, asa ca cel mai important este sa iei in calcul toate aspectele inainte de a te decide ce fel de casa iti vei construi.

Related posts

Cum sa alegi in mod corect usa de la intrarea in locuinta ta

Adina Meyers

Studenți din Iași au câștigat concursul de design urban sustenabil RESPO CITY, ediția 2023

Adina Meyers

Solutie de criza! Cum arata o casa de 500 de euro, construita intr-o saptamana?

Adina Meyers