LifeStyle

Care sunt alergiile din casa si cum poti scapa de ele

Persoanele care sufera de pe urma alergiilor stiu foarte bine cat de importanta este mentinerea curateniei in casa, astfel incat acestea sa nu se accentueze. Asta pentru ca alergenii se pot ascunde in cele mai neinsemnate locuri, acolo unde nici nu te-ai fi gandit vreodata ca s-ar putea afla. Animalele de casa, pernutele decorative, jucariile de plus, praful de pe rafturi sau carti, covorasul de baie si chiar plantele reprezinta surse ale unor alergii care se pot manifesta destul de urat.

Desi ne plac foarte mult, plantele pot reprezenta un motiv destul de intemeiat care sa duca la manifestarea alergiilor. Asta in special atunci cand nu ne ingrijim intr-un mod corespunzator de ele. De ce? Pentru ca pamantul umed poate reprezenta un mediu foarte bun pentru mucegai, care se va dezvolta cu siguranta si nu va ezita sa se imprastie prin casa, mai ales daca nu esti atent si atunci cand le uzi dai si pe langa. Unde mai pui ca frunzele plantelor tind sa fie niste adevarati magneti pentru praf.

Daca tot am adus in discutie praful, afla ca acesta reprezinta cel mai comun motiv care sa duca la aparitia alergiilor. Cum stii ca ai alergie la praf? Iti dai seama de acest lucru dupa simptomele pe care le manifesti. Stranuti? Ai mancarimi nazale, iar secretiile s-au accentuat si sunt apoase? Te mananca urechile? Atunci cel mai probabil faci parte din categoria celor care nu agreaza foarte bine praful din casa.

Covorasul din baie reprezinta o alta sursa de declansare a alergiilor, iar asta pentru ca mediul umed din aceasta incapere poate duce la dezvoltarea mucegaiului, dar si a acarienilor. Acarienii se pot gasi din abundenta si in perne. Nu trebuie sa uitam nici de animalele de casa, iar asta pentru ca sunt foarte multe persoane care au dezvoltat o alergie la parul acestora.

Acum ca am aflat care sunt principalele cauze care pot duce la aparitia alergiilor acasa, e timpul sa vorbim putin si despre modul in care le combatem, nu-i asa? In primul rand, tine cont de faptul ca tratamentul chiar conteaza. Daca stii ca alergiile fac parte din viata ta evita sa te mai tratezi dupa ureche si cere sfatul unui medic. El este in masura sa te ajute mai mult decat crezi tu.

Un alt sfat pe care ti-l dam este acela de a incerca sa eviti sa mai intri incaltat in casa, pentru a nu mai aduce inauntru alergenii de afara. Legat de covorasul de la baie, aici este bine sa alegi unul care sa fie dintr-un material care sa iti permita sa il speli in mod periodic (de exemplu o data pe saptamana sau la fiecare 2-3 saptamani), astfel incat sa scazi cat mai mult sansele de a se dezvolta mucegaiul.

In ceea ce priveste praful din casa, lucrurile sunt destul de clare: trebuie sa il stergi mai des. Fie ca vorbim de praful care se depune pe rafturi, pe carti sau pe plante, e bine sa il stergi cat mai des cu putinta, iar aici de preferat este sa folosesti o carpa umeda, pentru ca in caz contrar nu vei face altceva decat sa il raspandesti inapoi in aer. Sa nu uitam nici de faptul ca aspiratorul este cel mai bun prieten al tau, dar asta doar daca ai unul echipat cu un filtru HEPA.

Related posts

Cartofi umpluti cu broccoli si pui

Adina Meyers

Gymboland Ploiești Shopping City – nouă destinație a distracției pentru copii

Adina Meyers

Clubul Equestria, o oază de relaxare ȋn preajma cailor

Adina Meyers