Sute de montatori si specialisti in acoperisuri din toata lumea se vor intalni intre 19 si 22 noiembrie 2014 la Bucuresti, in Pavilionul C3 al Complexului Expozitional Romexpo, pentru a-i alege pe cei mai priceputi tineri aspiranti la performanta in acest domeniu.

Ei vor participa la cea de-a XXV-a editie a Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri, eveniment organizat pentru prima oara in Romania de catre IFD (Federatia Internationala a Pietei de Acoperisiri), in parteneriat cu reprezentantul autohton al „rooferilor”, ANMAR (Asociatia Nationala a Montatorilor de Acoperisuri din Romania) si cu sprijinul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti.

Desi putin cunoscuta la noi, aceasta este o competitie renumita in lumea constructorilor si montatorilor de acoperisuri profesionisti, ultimele doua editii avand loc la Lucerna – Elvetia (2012) si Belfast – Marea Britanie (2010).

La competitie vor participa echipe nationale din Austria, Belgia, China, Elvetia, Estonia, Germania, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Romania si alte tari care se mai pot inscrie pana pe 15 octombrie.

Competitia consta in executarea unor lucrari pe stative care incearca sa simuleze cat mai bine situatii concrete de lucru, de santier, miza fiind priceperea montatorilor, atentia la detalii si rapiditatea.

Un juriu va evalua fiecare lucrare, tinand cont de orice aspect care reflecta profesionalismul montatorilor: precizia executiei, performantele lucrarii finale, acuratetea detaliilor, folosirea corecta si eficienta a materialelor si uneltelor, aptitudinile tehnice, respectarea etapelor de executie, respectarea masurilor de protectie a lucrarii, a propriei persoane si a colegilor, ordinea si curatenia la locul de munca.

Concursul se desfasoara pe 3 sectiuni: acoperisuri clasice, acoperisuri metalice si acoperisuri terasa (etanseizari), fiecare sectiune avand doua probe impuse si una optionala (de creativitate). Fiecare tara participanta are dreptul de a trimite cate o echipa pentru fiecare dintre cele 3 sectiuni si fiecare echipa (corespunzatoare unei categorii) va fi formata din 2 membri cu varste de maximum 26 de ani (impliniti in anul 2014) si un mentor (fara specificatie de varsta).

Echipele participante vor concura, in cadrul fiecarei sectiuni, pentru cele 3 medalii (de aur, de argint si de bronz), dar si pentru premiul special acordat de Presedintele IFD, Michael Olszewski.

In paralel cu concursul, se vor desfasura o expozitie a unor producatori si executanti reprezentativi din domeniu, conferinte si demonstratii, precum si cea de-a 62-a editie a Congresului IFD.

La eveniment sunt asteptati constructori, arhitecti, meseriasi, dezvoltatori, tineri aspiranti la o meserie in domeniu, precum si publicul larg care doreste sa vada cum se poate face „show” dintr-un concurs de meserii, asa cum se intampla de cateva decenii in tarile occidentale. Intrarea este gratuita.

Cu o traditie de peste un sfert de secol, Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri are ca scop apropierea intre tinerii montatori, armonizarea pregatirii profesionale in diferitele tari ale lumii, constientizarea publicului de importanta pregatirii in domeniul acoperisurilor, cresterea respectului pentru meseria de montator si specialist in acoperisuri, promovarea invatamantului de specialitate in randul tinerilor, stabilirea unor standarde de performanta pentru profesionisti.

 

Related posts

Sfaturi de care trebuie sa tii cont daca te muti

Adina Meyers

Idei de usi de interior – pentru un plus de eleganta casei tale

Adina Meyers

4 lucruri pe care e important să le verifici înainte de a-ți lua o casă recent construită

Adina Meyers