LifeStyle

Campania „Lumina pentru Ursici”: un loc fara lumina, suspendat intre pamant si cer

Ursici este o asezare de la poalele Muntilor Sureanu, la 450 de km de Bucureşti. Administrativ tine de comuna Bosorod din judetul Hunedoara, dar ca civilizatie tine de Evul Mediu: in prezent oamenii de aici inca nu au curent electric. 15 gospodarii sunt imprastiate pe undeva pe la 1.000 metri, iar cei 50 de oameni, majoritatea varstnici, mentin locul in viata traind printre cetati dacice si biserici de piatra. Nu sunt saraci, dar muncesc enorm ca sa-şi ingrijeasca vitele si sa cultive culmea muntelui. Nu se vaita si nu cer nimic, au invatat sa se gospodareasca si sa se descurce cu ce le ofera pamantul.

Un singur lucru si-ar dori, ceva simplu, cu care fiecare dintre noi s-a nascut si de care ne cam batem joc: curent electric. Sunt zeci de ani de cand exista un plan de electrificare, dar autoritatile, lipsa banilor si alte lucruri marunte i-au lasat in bezna. Se descurca fiecare cum poate: cu lumanarea, cu lampa cu petrol, iar cativa au si generatoare. Din pacate consuma mult, iar carburantul este scump si trebuie adus de la peste 20 de km distanta. Se termina repede si se procura rar, cand vine pensia sau cand cineva coboara in vale si poate aduce o canistra.

Free Miorita le-a dus mancare si imbracaminte, dar am realizat ca lumina este ceea ce isi doresc cu adevarat. Iar solutia o reprezinta panourile solare pentru fiecare gospodarie. Fara taxe de conectare, facturi la Enel sau aprobare de la autoritati.

Ajuta-ne sa facem Lumina pentru Ursici si implica-te: doneaza, cumpara un produs sau posteaza pe site-ul/blogul tau bannerul campaniei. Astfel oamenii vor afla despre campanie si vom strange banii necesari pentru cumpararea panourilor solare si accesoriilor (becuri, cabluri, intrerupatoare etc).

Te provocam la mai mult: vino alaturi de noi la Ursici! Free Miorita organizeaza o caravana cu bicicletele in luna septembrie pe traseul Bucuresti – Ursici. Vom explora tara iar pe drum vom arata oamenilor si autoritatilor ca putem schimba lucruri nemiscate de ani de zile. Vom sta in Ursici cateva zile pentru a cunoaste oamenii si a le aduce lumina in case.

Free Miorita este o miscare non guvernamentala de rezistenta si actiune contra fatalismului mioritic.

Info despre noi si proiect:

Iulian Angheluta / iulian@freemiorita.ro / 0722.234.727

www.freemiorita.ro & www.facebook.com/freemiorita

Related posts

Protectie solara sigura si distractiva pentru copilul tau!

Adina Meyers

Black Coffee la Nuba Beach Club

Adina Meyers

Reguli NOI în mall-uri! Timp redus la cabina de probă și interzicerea testării produselor cosmetice

Adina Meyers