Daca iti doresti ca armonia, linistea si energiile pozitive sa il urmareasca pe micutul tau pe durata intregii dezvoltari, ar trebui sa tii cont de cateva reguli simple atunci cand ii amenajezi camera. E bine sa ai un plan clar si documentat inca de la inceput, astfel incat proiectul tau sa fie perfect.

Aceasta camera trebuie sa fie un model de igiena pentru intreaga locuinta. Evita sa folosesti materiale daunatoare pentru copii – cum sunt cele in care se gaseste o substanta numita formaldehida, cunoscuta pentru efectele ei nocive (PAL, PFL, MDF, placaj) –, pe care inlocuieste-le cu lemn masiv, carton sau plastic. Mai ales in primii ani de viata, copilul foloseste podeaua ca principal loc de joaca, ceea ce inseamna ca ea trebuie sa fie in permanenta curata.

Evita pardoselile din mocheta sau covor, deoarece retin praful, indiferent cat de bine sau de des le aspiri. Nici parchetul laminat nu e o alegere indicata, avand in vedere ca reprezinta o suprafata alunecoasa si, in plus, contine formaldehida. In schimb, poti opta cu incredere pentru pardoseli din rasini epoxidice, linoleum natural sau pluta. In cazul in care vrei, totusi, sa folosesti parchet, asigura-te ca este realizat din fibre vegetale sau lemn natural.

De asemenea, atunci cand faci curatenie in camera copilului, apeleaza numai la produse ecologice, fara parfum. Daca acoperi peretii cu tapet, asigura-te ca acesta este lipit cu un adeziv non-toxic. Pentru praf, utilizeaza o carpa din fibre naturale, inmuiata numai in apa, iar pentru haine, foloseste detergent biodegradabil.

Evita odorizantele de camera si plantele care pot fi toxice. In aceasta categorie intra ficusul sau filodendronul, care provoaca intoxicatii, iritatii, arsuri si prezinta un risc mare de asfixiere, in cazul in care sunt ingerate. Poti utiliza plante care purifica aerul, cu frunze mari, ce nu pot fi inghitite, cum sunt ferigile de camera, dracaena, voalul miresei sau iedera.

Avand in vedere binecunoscutele proprietati aniinfectioase ale razelor ultraviolete ale soarelui, ferestrele din camera copilului trebuie sa fie generoase si in permanenta curate. De asemenea, spatiul trebuie aerisit pe tot parcusul zilei, in sezonul cald, si in reprize scurte, in timpul iernii.

Text: Designer Mihaela Popa

Tel.: 0736.342.850

Design.mihaelapopa@gmail.com

Herahomedesign.com

Related posts

Cerere in casatorie

Adina Meyers

Idei de amenajare a bucătăriei

Adina Meyers

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Adina Meyers