Amenajari Interioare

Bucură-te mai mult timp de tehnologia din casa ta: cum să întreții corect 3 aparate esențiale

Rareori ne gândim la aparatele din casa noastră; atât timp cât funcționează bine, nici noi nu ne preocupăm de ele prea mult. Situația se schimbă însă dramatic atunci când se defectează un aparat important, cum e frigiderul sau centrala termică. Când se întâmplă asta, singurul lucru pe care îl vrem este să le reparăm cât mai repede cu putință.

Din fericire, poți face multe lucruri pentru a preveni defecțiunile electrocasnicelor și aparatelor din casa ta. Dintre acestea, mentenanța este cea mai importantă, pentru că numai aparatele bine întreținute funcționează corect și rezistă la testul timpului. Iată cum ar trebui să întreții aparatele importante din casa ta:

 

Centrala termică

Centrala termică e un aparat esențial în locuința noastră. Dacă centrala suferă o defecțiune rămâi atât fără apă caldă cât și fără căldură în casă, iar asta va fi cu siguranță o problemă în timpul iernii. De aceea, e foarte important să te asiguri că centrala pe care o montezi e una de calitate, cu o garanție cât mai lungă. Spre exemplu, o centrala Ariston beneficiază de o garanție de 7 ani, lucru care te asigură că producătorul are încredere în aparatul pe care îl pune pe piață.

Defecțiunile la o centrală termică pot fi destul de costisitoare, așa că vei economisi mai mulți bani pe termen lung dacă optezi pentru o centrală de calitate, chiar dacă este puțin mai scumpă. Vei avea de-a face cu mai puține avarii, iar întreținerea ei va fi mult mai ușoară.

Întreținerea centralei nu este o muncă foarte dificilă, dar asta nu înseamnă că poate fi neglijată. E foarte important să faci verificările tehnice la timp, în special dacă folosești o centrală pe gaz, iar acestea trebuie făcute o dată la cel puțin 2 ani. De asemenea, ar trebui să cureți întreaga instalație de încălzire înaintea fiecărui sezon rece. Nu în ultimul rând, va fi nevoie să verifici presiunea din instalație periodic, ca să te asiguri că se menține în valori normale, adică între 1 bar și 2,5 bari.

 

Frigiderul

Frigiderul nu e cel mai interesant aparat din locuința noastră, dar asta nu înseamnă că nu face o muncă foarte necesară. Fără frigider, toate mâncarea noastră ar expira mult mai repede. O defecțiune a frigiderului, în special una gravă, se poate transforma într-o mare bătaie de cap. Însă, dacă îl întreții cum trebuie, vei crește durata sa de viață și vei putea preveni din timp unele defecțiuni.

Asigură-te că frigiderul este curățat în mod regulat, atât pe interior cât și pe exterior; cel puțin de 2 ori pe an trage frigiderul de lângă perete și folosește un aspirator pentru a curăța de praf partea din spate. Nu uita să cureți nici banda cauciucată de pe ușă, pentru că dacă aceasta acumulează murdărie, frigiderul nu se va mai închide etanș.

Nu lăsa frigiderul gol. Conform Real Simple, frigiderul are nevoie de masă termală pentru a-și menține temperatura scăzută; chiar și dacă nu ții multă mâncare în el, ar trebui să pui măcar niște bidoane cu apă în interior. Asta pentru că mâncarea sau lichidele reci din frigider absorb aerul cald care pătrunde în interior atunci când deschizi ușa.

 

Aparatul de aer condiționat

Deși nu îl folosești prea des în restul anului, aparatul de aer condiționat e cel mai bun prieten al tău în timpul verii. În perioadele caniculare, o defecțiune la aparatul de aer condiționat e ultimul lucru pe care ți-l dorești. Tocmai de aceea e foarte important să te asiguri că e bine întreținut.

Curățarea și înlocuirea periodică a filtrelor din aparat este, probabil, cel mai important lucru pe care poți să îl faci. Asta pentru că aceste filtre acumulează microbi, care pot ajunge în aerul din locuință și ne pot îmbolnăvi, dar acest lucru nu va fi o problemă dacă le cureți periodic. Pe lângă filtre, aparatul în sine trebuie curățat atât în interior, cât și pe exterior, și ar trebui să-i schimbi freonul cel puțin o dată la 2 ani pentru o funcționare optimă.

Related posts

Nu ești decis în privința culorilor? Alege o amenajare în alb și negru

Adina Meyers

Pregateste-ti casa pentru vara

Adina Meyers

Ai nevoie de un generator de curent? Nu stii cum sa il alegi? Te ajutam noi

Adina Meyers