Amenajari apartamente Amenajari Interioare

8 lucruri inspirate din stilul nordic care-ți vor transforma casa într-un refugiu primitor și călduros

Trendurile care-ți transformă casa într-un adevărat cuib pentru sezonul rece par  inspirate toate din stilul scandinav. Cu câțiva ani în urmă a devenit popular conceptul danez de hygge (confort) iar anul acesta sunt tot mai populare concepte suedeze precum lagom (echilibru) sau lykke (fericire) ce promit să te învețe cum să îți îmbunătățești viața cu ajutorul unor transformări la îndemână.  

Iată cum să introduci elemente din cultura nordică în propria ta casă și viață.

 

 

1.Păstrează în dormitor doar strictul necesar

Cuvântul lagom are legătură cu păstrarea unui echilibru în tot ceea ce faci și în ceea ce te înconjoară pentru a alunga stresul zilnic și obsesiile legate de tehnologie, muncă etc. cu care se confruntă societatea actuală.

Așadar, pentru că somnul este una dintre cele mai importante funcții ale organismului, care ne ajută să ne eliberăm mintea și să dăm un restart corpului,  e nevoie să creăm toate condițiile pentru ca el să se desfășoare netulburat.

Prin urmare, dormitorul trebuie să fie un spațiu curat, liniștit și de preferat fără tehnologie.   

2. Organizează-ți casa, nu aglomera spațiul

Tot parte din învățăturile lagom este și organizarea spațiului în care trăiești astfel încât să nu se aglomereze.

O recomandare utilă, scrie site-ul apartmenttherapy.com este să păstrezi un coș într-un colț al camerei și în loc să lași aruncate lucruri prin toată camera, să le duci în coș până când acesta se umple. Apoi poți duce fiecare lucru la locul său. 

3. Creează colțuri de lumină și căldură

O recomandare ce ține de data aceasta de conceptul hygge este de a crea în spațiul casei tale colțuri luminate discret cu ajutorul lumânărilor și dacă ai spațiu suficient, să te poți încălzi chiar în fața unui șemineu 

Dacă spațiul nu-ți permite un șemineu, poți poziționa chiar și un termoșemineu, un surogat  practic pentru un apartament sau o casă mai mică.

4. Nu uita de accesoriile de design

 

Perne, pături sau șaluri aruncate neglijent pe fotoliu aduc o senzație de căldură și confort casei tale, în stil hygge.

 

Alege materiale naturale, precum lână sau bumbac și în serile mai reci învelește-te cu o pătură moale din lână în timp ce bei un ceai cald cu scorțișoară, una dintre mirodeniile preferate ale scandinavilor.

 

5. Alege culori calde pentru casă

 

Într-un spațiu lagom și hygge, ce creează echilibru și calm, cel mai bine se potrivesc culori calde, vii, care nu atrag excesiv atenția și permit asocierea cu orice fel de design, fie vintage, futurist sau un mix între cele două.   

 

6. Petrece timp cu familia și prietenii

 

Conceptul danez de lykke vorbește despre fericire ca un cumul de șase factori principali: apropierea de cei dragi, banii, sănătatea, libertatea, încrederea și bunătatea.

 

Dacă practici aceste 6 lucruri în viața ta ai toate șansele să fii fericit, spune

Meik Wiking, autorul cărții „The little book of Lykke”, care a promovat acest concept în lumea întreagă.

 

7. Învață să croșetezi, să coși etc.

 

Ritmul lent și aproape hipnotic al andrelelor sau al acului cu ață are darul de a calma și de a te face să-ți păstrezi concentrarea într-un singur punct. E ca un fel de meditație. Dacă aceste lucruri nu te atrag, poți colora o carte cu mandale sau poți face colaje de fotografii.

 

Realizarea obiectelor handmade, împreună cu prietenii, când decideți să rămâneți în casă într-o seară friguroasă sunt preferate de nordici pentru petrecerea timpului liber, spune tot autorul danez Meik Wiking.    

 

8.  Păstrează la îndemână un „kit de supraviețuire”

 

Atunci când vii obosită de la muncă sau ai pur și simplu o stare proastă, asigură-te că ai întotdeauna la îndemână câteva lucruri menite să te ajute să te destinzi și să-ți facă mai ușoară trecerea în spațiul reconfortant al casei. 

 

Kitul tău de supraviețuire ar trebui să conțină lumânări, ciocolată, ceai de plante, o pătură moale, o pereche călduroasă de șosete, o carte de citit sau colorat, sau un album foto.

 

Toate acestea te vor ajuta să te relaxezi și îți vor crea o stare de liniște după o zi agitată.

 

Indiferent dacă te inspiră atmosfera caldă din casele scandinavilor sau stilul lor de viață, adoptă ce se potrivește cel mai bine firii tale și spațiului în care trăiești.  

 

Sursă foto: Shutterstock

Related posts

Geometrice, florale sau abstracte? Iti prezentam top 3 colectii de tapet decorativ de la Decora House!

Adina Meyers

Cum poti sa-ti cresti propria gradina de plante in casa

Adina Meyers

Cămin cozy, cu piese rare, dintr-o şură bănăţeană

Adina Meyers