Home

5 finisaje atrăgătoare pentru pereții din bucătărie

Nu toţi pereţii trebuie să fie la fel. Nici măcar în bucătărie. Era bucătăriilor ”îmbrăcate” în plăci ceramice a trecut. Acum puteţi lua în calcul şi alte materiale pentru a acoperi pereţii de aici, fără a face compromisuri la capitolul funcţionalitate.

Tapet – pentru un look special

Disponibil într-o multitudine de culori şi modele, tapetul este o metodă sigură de a oferi personalitate unei încăperi. Chiar şi bucătăriei! E drept că nu este recomandat să-l folosiţi în zona blatului de lucru sau a plitei, însă asta nu înseamnă că trebuie să-l tăiaţi de pe listă. Este perfect pentru a sublinia aria de servire a mesei, fie că vorbim despre un dining mic sau un blat de bar. De asemenea, îl puteţi aplica pe peretele ce face legătura cu livingul sau diningul, asta în cazul în care bucătăria este de tip open-space. Şi încă ceva! Pe piaţă a apărut un tapet special, lavabil, rezistent la vapori şi la celelalte condiţii existente într-o bucătărie clasică, în care se găteşte.

Sticlă – estetică şi funcţională

În zona blatului de lucru şi a suprafeţelor ce necesită o curăţare frecventă puteţi recurge la sticlă. Aceasta este foarte uşor de întreţinut şi, în plus, contribuie la aspectul general cu un look actual şi original. Foarte important de reţinut: în cazul în care intenţionaţi să o montaţi în dreptul aragazului, alegeţi un model termoformat şi securizat, adică tratat special pentru a rezista la temperaturi ridicate. Altfel, se va sparge. Acelaşi lucru este valabil şi atunci când vine vorba de pereţii exteriori, neizolaţi. La capitolul avantaje ale sticlei, amintim întreţinerea uşoară şi faptul că o puteţi folosi peste un alt tip de finisaj, precum vopseaua sau tapetul.

MDF sau PAL

Da, sunt variante mai rar folosite, dar spectaculoase! Aceste finisaje pot fi utilizate deasupra corpurilor de pardoseală, dar şi în alte zone, cum este cea destinată servirii mesei. Astfel, puteţi crea corespondenţe cu finisajele de la nivelul mobilierului, alegând decoruri mai speciale, precum cel de lemn natural. Dacă MDF-ul sau PAL-ul este tratat pentru a rezista la umezeală şi temperaturi ridicate, atunci poate fi aplicat chiar şi în zona chiuvetei sau a aragazului.

Vopsea lavabilă – o variantă clasică, dar de efect

Un perete tencuit şi vopsit în ton cu decorul este binevenit. Soluţia nu este tocmai cea ideală pentru pereţii “problemă” – cei din zona plitei, a chiuvetei sau a blatului de mobilier pe care tăiaţi legume zemoase. În rest, aveţi libertate totală. Vă puteţi folosi de această variantă pentru a introduce culoare în decor sau, din contră, pentru a tempera cromatica plăcilor ceramice sau a mobilei. Un perete uni vă va oferi posibilitatea să apelaţi la alte mijloace de decorare a spaţiului, precum tablouri, fotografii, ceasuri de perete etc.

Plăcile ceramice – mereu viabile

O soluţie clasică de finisare a pereţilor din bucătărie o reprezintă faianţa, un material rezistent, uşor de întreţinut şi curăţat şi disponibil în magazine într-o multitudine de modele şi dimensiuni. Dacă vreţi să obţineţi un look mai proaspăt, vă recomand să nu acoperiţi în întregime pereţii cu plăci ceramice, ci să le folosiţi doar în zonele predispuse la murdărire. Variantele poroase sunt mai greu de curăţat, aşa că ţineţi cont şi de acest pont.

Text: Ana-Maria Oancea / Foto: Arhivă, Shutterstock

Related posts

Camerele de supraveghere wireless pentru siguranța casei

Adina Meyers

Pregătește sucuri delicioase cu Tefal Juice N’Clean

Adina Meyers

Sfaturi utile pentru vopsirea peretilor

Adina Meyers