LifeStyle

3 soiuri traditionale de meri

Marul se numara printre cele mai indragite si populare fructe, iar asta nu ne mira deloc avand in vedere varietatea generoasa, calitatile nutritionale si gustul delicios. In tara noastra exista in jur de 60 de soiuri de mere, iar in functie de sezonul de coacere si pastrare, ele pot fi de vara, iarna sau toamna. Dintre soiurile de mere romanesti, distingem intre soiurile vechi, cu traditie, si cele nou create, obtinute in urma hibridizarilor.

Merele cele mai dragi noua, romanilor, sunt cele traditionale, care se remarca printr-un gust autentic, dulce si aromat. Pe www.Jardina.eu gasiti o varietate de pomi fructiferi cu productivitate mare si rezistenta la boli, care nu necesita folosirea substantelor chimice. Va prezentam cateva dintre ele si va indemnam sa le incercati cu incredere, daca nu ati facut-o deja!

– Patul este considerat cel mai bun soi autohton, originar din Valea Muresului si raspandit mai mult in Transilvania. Marimea fructului este mijlocie, forma sferica, usor turtita, iar culoarea variaza de la verde-galbui pana la galben-pai. Pulpa este alba sau alba-verzuie, foarte suculenta, cu gust dulce-acidulat si aroma discreta. Pomul are o crestere viguroasa, este rezistent la ger si da productii ridicate.

– Rosu de Stettin creste viguros in conditii favorabile de clima si sol, atingand dimensiuni mari si varste inaintate de 70-90 de ani. Soiul are nevoie de soluri adanci, revene, fara exces de apa. Este rezistent la ger, dar sensibil la rapan, fainare si cancer, mai ales in locurile cu apa stagnanta. Marimea este mijlocie, uneori chiar mare, cu greutatea medie de 150g. Forma este sferica, foarte regulata, cu suprafata neteda, iar culoarea de fond verde, galbuie la maturitate, si acoperita aproape in intregime de un rosu-zmeuriu pe partea expusa la soare.

– Sovari Nobil este un soi raspandit mai mult in partea de nord si vest a Transilvaniei. Pomii au vigoare mare, formeaza coroana globuloasa si rodesc mai mult pe tepuse. Fructele sunt mijlocii sau mari, sferice sau sferic-turtite. Pielita are culoarea de baza verde-galbuie, pana la galbena ca ceara, se acopera pe cea mai mare parte cu rosu-violaceu, peste care se suprapun dungi de un rosu mai intens. Pulpa galben-verzuie este suculenta, cu gust dulce-acidulat si aroma destul de intensa. Este un soi rezistent la seceta si ger, de asemenea la boli si daunatori. Da productii mari si are o durata de viata de 90-100 de ani.

 

 

Related posts

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA BÂRLAD cu filmul „RESTUL E TĂCERE”

Adina Meyers

2 reprezentatii extraordinare cu „EVGHENI ONEGHIN”

Adina Meyers

Când oferi cu inima, de fapt primești

Adina Meyers