Amenajari Exterioare

Sisteme de irigare potrivite pentru gradina ta

Contrar a ceea ce cred multi, un sistem de irigare bine pus la punct nu se adreseaza doar celor care isi castiga existenta din agricultura, ci si persoanelor care fac asta ca un hobby ori pentru a se hrani si a manca sanatos, fara a mai cumpara de la piata legumele. Din pacate foarte putini fermieri stiu care sunt cele mai bune sisteme de irigare pentru gradina lor. Mentionam ca un sistem de irigare bine pus la punct e de preferat si in cazul unei gradini de flori ori pentru a mentine mereu proaspat gazonul. Vom discuta mai pe larg despre cum alegem cel mai bun sistem de irigare in randurile care urmeaza.

Pentru inceput trebuie spus ca exista doua mari tipuri de sisteme de irigatii. In functie de modul in care se realizeaza irigarea pot fi subterane sau supraterane. Cea mai convenabila din punct de vedere al instalarii permanente este cea din prima categorie. De ce? Pentru ca nu mai trebuie sa o muti dintr-un loc in altul si nici sa o demontezi pe perioada iernii. Asadar aceasta este cea mai practica solutie la care tu poti apela pentru irigarea gradinii tale.

In cazul acestui sistem de irigare aspersoarele sunt unele telescopice, iar in functie de model adancimea de montaj va fi de 20-30 de centimetri. Distanta dintre ele va depinde de setarea presiunii si a debitului apei . In functie de suprafete, putem opta pentri aspersoare telescopice circulare, de unde putem alege intre o varietate mare de modele, in functie de aria maxima de udare pe care acestea o au.

Pentru a ne putea folosi la maxim de un astfel de sistem de irigare e bine ca acesta sa dispuna si de un control automat care sa ne permita sa avem grija de gradina, chiar si atunci cand nu suntem acasa (de exemplu, daca plecam in concediu tot ce trebuie sa facem este sa programam sistemul sa isi faca treaba sigur, la ore prestabilite). In functie de cat de modern este modelul de programare, respectiv in functie de cat de mult suntem dispusi sa investim, putem programa udarea gradinii noastre in anumite zile sau cicluri de udare zilnice, precum si sa setam timpii de udare.

Tot in cazul controlului automat al sistemului de irigare mai putem opta si pentru tehnologiile de economisire a apei, acestea fiind capabile sa determine gradul de umiditate a solului, precum si sa stie daca a plouat sau nu, astfel incat sa stabileasca daca gradina are sau nu nevoie de apa.

Sistemul suprateran (adica de suprafata) de irigare este una dintre cele mai simple si, in acelasi timp, una dintre cele mai ieftine solutii de a realiza o corecta irigare a gradinii noastre. Practic, un sistem suprateran de irigare a gradinii poate fi reprezentat si de simpla conectare a furtunului la robinet. Putem chiar sa aducem si putina „tehnologie”, prin montarea unui aspersor sau a unui pistol de stropit pentru udat la capatul furtunului. Si in cazul acestui tip de sistem avem la dispozitie mai multe modele de aspersoare dintre care putem alege.

In ceea ce priveste costurile, in cazul sistemelor simple ele sunt unele destul de mici, crescand insa cu cat „adaugam” mai multa tehnologie la ele. Alegerea o vei face in functie de prioritatile pe care tu le ai.

Related posts

Idei pentru biroul de acasă

Adina Meyers

Baia retro: simpla, dar fermecatoare

Adina Meyers

Cum poti sa ai, chiar la tine acasa, un birou practic

Adina Meyers