Demonstratie hilti sau … investitie pentru viitor la Facultatea de Utilaj Tehnologic pentru Constructii

04 august 2010 , 1562 afisari

Facultatea de Utilaj Tehnologic a Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti continua sa reprezinte principalul izvor de specialisti din domeniul ingineriei mecanice, cu specializarea in echipamente tehnologice pentru constructii. In cadrul facultatii se pregatesc ingineri cu studii de licenta pentru doua specializari acreditate: “Utilaje pentru constructii (UC)” si “Ingineria si managementul alocarii resurselor tehnologice in constructii (IMRTC)”. Facultatea are si o specializare in curs de acreditare, “Mecatronica in constructii”. Studiile pot fi continuate prin studii universitare de masterat in specializarile “Cercetarea, proiectarea si experimentarea sistemelor mecanice avansate”, “Echipamente tehnologice pentru dezafectarea/demolarea constructiilor si reciclarea  materialelor” si “Managementul si gestionarea situatiilor de urgenta”, precum si prin studii doctorale in doua domenii fundamentale:

  • Inginerie mecanica, in specializarile “Masini si utilaje pentru constructii”, “Mecanica tehnica si vibratii” si “Termotehnica”;
  • Inginerie industriala, in specializarile “Tehnologia constructiilor de masini” si “Ingineria calitatii”.

Din preocuparea pentru asigurarea unei pregatiri teoretice si practice temeinice, facultatea a dezvoltat parteneriate cu numeroase firme precum: S.C. APOLODOR  SRL, DANEX CONSULT SRL, GENCO'93 SA, S.C. HIDROCONSTRUCTIA SA , HILTI ROMANIA SRL, ICECON SA, LIEBHERR ROMANIA SA, MARCOM RMC'94 SRL, S.C. SOPMET SA, TERRA ROMANIA UTILAJE DE CONSTRUCTII SRL, WIRTGEN ROMANIA SRL etc., care sunt, totodata, si principalele beneficiare ale “produselor facultatii”. Numerosi absolventi ai Facultatii de Utilaj Tehnologic lucreaza la aceste firme, iar multi dintre ei au functii importante sau fac parte din actionariatul firmelor. Aceste parteneriate au asigurat cadrul unor actiuni comune si sustineri materiale, prin sponsorizari destinate desfasurarii unor activitati stiintifice si didactice specifice: organizari de simpozioane tehnico-stiintifice, desfasurarea practicii studentilor, organizarea unor cursuri si aplicatii demonstrative, sponsorizarea achizitionarii unor aparate si echipamente didactice sau publicarea unor cursuri etc. In acest sens, nu ma pot abtine sa nu fac public sprijinul dat de firma DANEX CONSULT SRL, care inca din anul 2005 a investit 1000 de euro, sub forma de sponsorizare, in vederea achizitionarii de aparatura multimedia necesara desfasurarii activitatilor didactice in cadrul laboratorului de “Ingineria si managementul resurselor tehnologice din constructii” al Catedrei Masini de Constructii.

In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint modul de desfasurare a unui curs aplicativ la disciplina “Utilaje de mica mecanizare”, pe care o predau la anul IV, prevazuta in planul de invatamant al specializarii “Ingineria si managementul alocarii resurselor tehnologice in constructii”, organizat cu sprijinul firmei HILTI ROMANIA SRL.

Iata pe scurt regia si modul de desfasurare a aplicatiei:

Demararea actiunii s-a facut printr-o convorbire telefonica cu Mihaela Dabija, HR Manager la firma HILTI, urmata de o intalnire la facultate pentru a stabili in linii mari programul si cadrul desfasurarii lucrarilor. La a doua intalnire, facuta tot la facultate, impreuna cu Mihaela Dabija si ing. Ion Cojan – Director de Vanzari, Bucuresti, absolvent al facultatii noastre, s-au definitivat aspectele legate de locul, continutul, logistica si programul de desfasurare a activitatilor didactice. Lectia demonstrativa a fost programata pentru data de 18 mai, ora 8.00, pe parcursul a 2 ore, durata din programul orar al cursului, cu posibilitatea de extindere, in functie de interesul manifestat de studenti, si pe segmentul orar destinat urmatorului curs.

Personal, eram dominat de un vag sentiment de scepticism legat de reusita unui astfel de program, cel putin din punctul de vedere al volumului de resurse alocate, in coditiile specifice crizei pe care o traversam. Acest sentiment era alimentat si de impresia pe care mi-a creat-o vizita la editia din anul acesta a Targului Construct Expo, unde am constatat prezenta redusa a firmelor cu domenii de activitate specifice echipamentelor tehnologice pentru constructii, precum si a firmelor din domeniul tehnologiilor, materialelor si al lucrarilor de constructii, semn indubitabil al efectelor crizei. Dar, sa lasam filmul sa ruleze:

Prima zi. 17 mai, ora 18:00, ciripitul vesel al traditionalilor locatari ai arborilor parcului ce desparte Facultatea de Utilaj Tehnologic de Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, situat in vecinatatea platformei betonate a Laboratorului de masini de constructii amplasat in corpul “H” al facultatii, capata tente din ce in ce mai alerte, semn ca arealul a fost incalcat de “musafiri nepoftiti” pentru pasarelele care pana atunci isi derulau zgomotos jocurile erotice specifice primaverii. Echipe ale firmei HILTI au adus la facultate “materialele didactice” necesare: un bloc mare si un fragment de perete din beton armat, decupate cu masini cu scule diamantate, precum si diverse blocuri sau borduri din beton simplu, pe care le-au asezat in pozitiile “strategice” ale viitoarelor posturi de lucru de pe platforma, fiind destinate procesarii in timpul demonstratiilor ce urmau sa fie facute cu echipamentele tehnologice marca HILTI. S-au adus si s-au depozitat in laborator gentile si cutiile rosii, inscriptionate HILTI, care contineau miniechipamente, unelte portabile si aparate specializate, toate prevazute cu sculele si accesoriile aferente. Timpul instabil cerea masuri suplimentare, care au impus instalarea barelor de sustinere a unor copertine deasupra platformei, pentru a ne proteja in cazul ca a doua zi va ploua. La ora 21:00, totul era pregatit pentru ziua urmatoare; o scurta privire asupra amplasamentului si echipele au plecat, urmand ca, in continuare, “somnoroasele pasarelele” sa-si petreaca linistite noaptea. Nu banuiau saracele ce le asteapta ziua urmatoare!...

A doua zi. 18 mai, ora 7:00, motiv nou pentru pasarelele de-abia trezite din somn sa intre in panica. Au inceput sa soseasca, rand pe rand, in parcarea din vecinatatea corpului “H”,  cele patru autoturisme rosii marca Skoda, inscriptionate HILTI, din care au coborat specialistii firmei si s-au echipat cu veste si jachete rosii, de asemenea inscriptionate HILTI:

· Mihaela Dabija – HR Manager;
· Ion Cojan - Director de Vanzari, Bucuresti;
· Cristian Savu – Manager de Produs (Drilling & Demolition; Cordless & Cutting; Direct Fastening; Screw);
· Ana-Maria Cioroianu – Manager de Produs (Anchors; Installation & Firestop);
· Mihai Neata – Manager de Produs (Diamond Drilling, Grinding and Sawing, Measuring Systems);
· Mihaela Stancu – HR Specialist;
· Daniel Batraneanu – Logistics Manager.

Vazandu-i, m-a strafulgerat un gand neintemeiat de altfel, avand in vedere prezentele studentilor la orele de curs din timpul semestrului, dar omenesc: oare vor fi mai multi studenti prezenti decat specialisti? Estimarea prudenta a participarii, pe care o facusem dupa experienta orelor anterioare si pe care o comunicasem organizatorilor din partea HILTI, era de maximum 20 de studenti.

Vremea, desi friguroasa pentru data calendaristica, cu “cerul inchis, mai mult noros si vant moderat”, fara semne evidente de ploaie, este acceptabila pentru lucrul in aer liber, asa ca nu a mai fost necesar sa se monteze prelatele copertinelor. Incep operatiunile de pregatire a derularii programului. Echipamentele sunt scoase din genti si cutii, fiind distribuite pe posturile de lucru, in functie de destinatiile lor (fig. 1). Se asigura alimentarea cu un prelungitor cu prize multiple de la o priza cu legatura la pamant a retelei de curent monofazat (220 V) a laboratorului. Electricianul facultatii este mobilizat pentru a asigura asistenta in cazul ca puternicele masini vor crea probleme retelei electrice (ulterior s-a demonstrat ca aceasta masura este inutila si electricianul este degrevat de sarcina data). Se incarca cu apa recipientul (DWP 10) care urmeaza sa asigure lichidul de racire si de evacuare a slamului rezultat in procesul tehnologic de lucru cu echipamentele cu scule diamantate. Totul este pregatit pentru inceperea demonstratiilor.

Ora 7:30 – apare primul potential beneficiar al programului. Studentul Tanase Nicolae din anul IV, specializarea Utilaje pentru constructii. Dar el nu apartine grupului de studenti caruia ii este destinata demonstratia. Se arata totusi interesat si se hotaraste sa participe la demonstratii pana la ora 9:00, cand are de sustinut un examen partial la disciplina “Masini de constructii pentru cai de comunicatii”, urmand sa revina dupa examen, lucru care de altfel s-a si intamplat.

Ora 7:45 – incep sa soseasca grupuri de studenti, baieti si fete din anului IV IMRTC, pentru care este organizat cursul. Animatia creste rapid si se manifesta si curiozitatea pentru continutul lucrarilor. De pe o masa special amenajata (fig. 2), studentii isi aleg cataloage si prospecte pentru a cunoaste caracteristicile si facilitatile tehnologice ale produselor firmei si pentru a completa materialele documentare necesare elaborarii lucrarilor de casa la disciplina Utilaje de mica mecanizare. O scurta vizita a domnului prodecan, Prof. univ. dr. ing. Valentin Soimusan, ne-a oferit ocazia sa asiguram conducerea facultatii ca toate lucrurile se desfasoara normal.

Ora 8:00 – in prezenta a 22 de studenti din grupul tinta al anului IV IMRTC + 3 din anul IV UC incepe, conform programului, derularea lectiei. Mihaela Dabija precizeaza aspectele generale referitoare la organizarea evenimentului si prezinta pe scurt domeniul de activitate si obiectivele din Romania ale firmei HILTI.

Ora 8:15 – intra in scena primul specialist, ing. Ion Cojan, care face, de asemenea, unele precizari suplimentare referitoare la gama de echipamente tehnologice oferite de firma si domeniile de aplicare ale acestora (fig. 3): sisteme de masurare, taiere si finisare, gaurire si demolare, fixari directe, tehnica diamantata, tehnica ancorarii, tehnica insurubarii, sisteme antifoc, suporti pentru instalatii.

Parca neincrezator, domnul Prof. univ. dr. ing. Ion DAVID, decanul facultatii, a venit personal sa se convinga ca lucrurile sunt in regula si sa transmita oaspetilor nostri multumirile pentru efortul facut.

Sunt prezentate apoi aparatele si instrumentele de masurare si nivelment cu laser: telemetrele laser pentru distante PD 4 si PD 40/PD 42, respectiv nivelele cu cap rotativ PRI 2 si PR 20/PR 25 IF.

Sunt precizate avantajele folosirii telemetrelor cu laser:

· constructie rezistenta, cu carcasa extrem de robusta pentru a face fata in cele mai aspre conditii de santier;
· rezistenta la uniditate mare si etanseitate la praf;
· design ergonomic ce ofera comoditate in utilizare;
· operare de catre o singura persoana cu ajutorul unui simplu buton;
· precizie marita in conditiile utilizarii rapide si sigure in locuri greu accesibile;
· raze mari de actiune (0,2...70 m, pentru PD 4, respectiv 0,05...200 m, pentru PD 40/PD 42).

Se fac demonstratii practice cu PD 42, iar studentii sunt invitati sa le utilizeze (fig. 4). Se determina dimensiuni si suprafete ale ferestrelor laboratorului, se stabileste inaltimea cladirii corpului H al facultatii etc.

Sunt prezentate aparatele si aplicatiile nivelelor laser cu cap rotativ:

· pragatiri/excavatii pe santier;
· stabilirea nivelurilor pentru turnarea betonului;
· nivelarea si alinierea cofrajelor;
· alinierea panourilor sau placarilor pentru fatade;
· pozitionarea profilelor pentru gips-carton;
· nivelarea tavanelor suspendate;
· instalarea tevilor si paturilor de cable.

Se evidentiaza avantajele nivelarii cu laser:

· constructie solida si usurinta in utilizare;
· utilizarea unui singur aparat pentru o multitudine de operatii (nivelare, aliniere, nivelare in plan inclinat pana la pante 5° si aliniere in unghi drept);
· raza laser foarte vizibila, pentru citiri rapide si sigure;
· sistem de Auto-AliniereTM, cu ajutorul captatorului laser, usor de comandat prin atingerea unui buton;
· functii flexibile pentru puncte, linii si viteze de rotatie;
· captare simpla a liniei scanate cu ajutorul captatorului laser.

Se fac demonstratii cu PR 25 si se stabilesc diferente de nivel intre diferite puncte de referinta (fig. 5).

La postul 2 de lucru, ing. Mihail Neata prezinta si face aplicatii legate de tehnica diamantata. Sunt prezentate gama de masini si unelte portabile, precum si sculele diamantate aferente: sisteme de carotat cu scule diamantate pe stativ (DD 120, DD 130, DD 200, DD 350 si DD 500), ferastraul electric cu disc diamantat pentru pereti (DS-TS 5 SE), ferastraie hidraulice cu disc diamantat pentru pereti (DS-TS 22 si DS-TS 32), grupuri hidraulice pentru actionarea ferastraielor hidraulice (D-LP 15 si D-LP 32), ferastraul cu cablu diamantat (DS-WS 15).

Instalarea stativului tip DD-HD 30 al masinii de carotat DD 200 pe fragmentul de perete din beton armat a oferit prilejul parcurgerii fazelor tehnologice de instalare a unei ancore mecanice tip bucsa filetata intr-un perete din beton, nu inainte de a se face precizarea ca stativul poate fi fixat si cu vid. S-a instalat cu usurinta masina de carotat pe stativ, folosindu-se o singura cheie tubulara, s-a montat coroana diamantata in mandrina cu schimbare rapida cu adaptor de fixare si s-a pornit masina, nu fara emotii, fiind avertizati ca nu porneste daca priza nu este legata la pamant. Motorul s-a pus in miscare, semn ca impamantarea prizei este buna (fig. 6). Demonstratia practica a constat in executarea unor gauri in beton cu ajutorul masinii de carotat cu coroana diamantata, pe care chiar si studentele au manuit-o cu usurinta (fig. 7).

La postul 3 de lucru, ing. Ana-Maria Cioroianu, Product Manager (Anchors; Installation & Firestop), prezinta si face aplicatii legate de tehnica ancorarii HILTI. Sunt prezentate cele doua sisteme de ancore pentru sarcini mari: ancore chimice si ancore mecanice.

Se poarta discutii asupra domeniilor de aplicare si se prezinta procesul de instalare a ancorelor chimice intr-un bloc din beton, folosind aparatele de injectat cu acumulator si cartusul din folie (fig. 8), parcurgandu-se pe rand fazele tehnologice, conform procedurilor prevazute de firma:

· gaurirea cu masina rotopercutanta (TE 7-C);
· curatarea gaurii de doua ori, cu peria;
· curatarea gaurii cu pompa de suflat;
· introducerea casetei cu cartusul din folie (HIT HY 150 MAX) in aparat (ED 3500 A) si umplerea 2/3 din gaura cu mortar (HIT-HY 150 MAX), dupa ce mortarul din prima apasare a fost aruncat;
· introducerea tijei de ancorare (HAS), zincata galvanic cu cap hexagonal M8 – M16, prin insurubare in mortarul proaspat, neintarit.

Studentii au repetat practic aplicatia, parcurgand aceleasi faze de lucru (fig. 9).

Dupa circa 30 de minute s-au incercat ancorele si s-a constatat ca fixarea este rezistenta. Se accentueaza cu acest prilej avantajele folosirii ancorelor chimice:

· imbinare sigura prin lipire in beton;
· sarcini sporite, durabilitate mare;
· fixare fara forte de expandare;
· distante mici fata de margini;
· prelucrare simpla.

Ora 9:30 – timpul se scurge pe nesimtite. Interesul studentilor pentru ceea ce se prezinta devine din ce in ce mai mare. Primele doua ore (programul standard al cursului) sunt pe cale de a fi epuizate si nu s-a prezentat totul. Cu scuzele de rigoare cerem permisiunea Sefului de catedra, Prof. dr. ing. Constantin Tonciu, tocmai sosit in zona de lucru, sa prelungim activitatea in segmentul orar al cursului urmator, care oricum are unele interferente tematice cu subiectele in derulare, si continuam demonstratiile.

A sosit momentul sa fie prezentate si utilizate uneltele portabile de gaurire si demolare, la postul 4, de catre ing. Cristian Savu:

· masini de gaurit si rotopercutoare (UD 30, TE 2, TE 2-S, TE 2-M, TE 6-S, TE 7-C, TE 2-A, TE 7-A, TE 30, TE 30-C si TE 30-M);
· combipercutoare (TE 50, TE 60-ATC/TE 60 si TE 70-ATC/TE 70);
· ciocane demolatoare (TE 706-AVR/TE 706, TE 1000-AVR si TE 1500-AVR).

Pentru inceput, pe modelele sectionate (fig. 10), sunt prezentate structurile constructive si principiile de functionare, accentuandu-se principalele componente si caracteristici care diferentiaza ciocanele demolatoare HILTI de tipurile constructive ale “concurentei”, termenul concurenta facand deontologic aluzie la alte tipuri constructive de unelte similare, fabricate pe plan mondial, fara referirea concreta la o anumita denumire de firma.

Se precizeaza principalele caracteristici ale ciocanelor rotopercutante de tip usor care se diferentiaza constructiv fata de masinile de gaurit cu rotopercutie printr-o serie de facilitati tehnologice suplimentare:

·  rezistenta la conditiile de lucru pe santier;
· arie larga de utilizari, datorita functiei suplimentare de daltuire, ceea ce extinde utilizarea si la lucrari de demolare usoare;
· putere mare si nivel redus al vibratiilor;
· mandrina robusta si rapida pentru schimbarea facila a sculelor (dalti si/sau burghie).

Se mentioneaza ca toate uneltele portabile cu percutie HILTI functioneaza dupa principiul electropneumatic si se prezinta sistemul. Pistonul flotor, care se deplaseaza liber, loveste capul pistonului percutor cu o frecventa mare si cu o energie cinetica ridicata, transferand-o cu aceeasi valoare asupra sculei. Perna de aer care se afla intre pistonul flotor si pistonul percutor, pus in miscare de mecanismul biela-manivela, asigura o functionare lina, aproape fara recul, absorbind socurile. Carcasa contine un ulei special, care greseaza cu eficacitate toate piesele mecanismelor. Nu este necesara completarea uleiului sau gresarea anumitor parti ale ciocanului. Mecanismele de actionare si percutie sunt protejate contra prafului prin etanseizare. Utilizarea acestor solutii tehnice minimizeaza probabilitatea defectarii subansamblurilor si mareste fiabilitatea functionala a echipamentelor.

Sunt prezentate cele doua tipuri de antrenare a mecanismelor: cu motor electric cu perii colectoare, respectiv cu motor electric fara perii colectoare. Se explica principiul de functionare al noilor tipuri de motoare (fig. 11). Acesta consta in inducerea unui camp magnetic in infasuratorile statorice (1) si preluarea acestuia de catre miezul metalic (2). Campul magnetic interactioneaza cu magnetii permanenti (3) montati pe rotor, producand astfel rotirea. Se precizeaza avantajul motorului fara perii colectoare: intrucat nu este necesara schimbarea periilor, intervalele de timp dintre doua reparatii sunt mult mai mari decat la uneltele electrice conventionale.

Se prezinta rolul si principiul de functionare al cuplajului de siguranta, regasit de fapt in toate conceptiile actuale, dar si pe cel al sistemului de siguranta suplimentar ATC care asigura decuplarea masinii, in decurs de cateva fractiuni de secunda, la blocarea sculei. Rolul sistemului ATC, inventie HILTI, este de a inlatura pericolul de accidentare datorita “reculului” si de a da siguranta pentru lucrul pe schele si scari.

Se precizeaza performantele ergonomice ale uneltelor portabile, inclusiv prin utilizarea sistemului de amortizare activa a vibratiilor (AVR – Active Vibration Reduction), care reduce nivelul vibratiilor cu 50% fata de cazul cand nu dispun de acest sistem. Se explica conceptia constructiva si principiul de functionare al sistemului AVR.

Este amintit rolul sistemului de aspiratie a prafului, care protejeaza atat utilizatorul, cat si mediul de lucru, dand posibilitatea de executare a lucrarilor de gaurire fara praf in spatii deosebite precum: spatii locuite, spitale, laboratoare. Se face referire la sistemele disponibile in doua configuratii:

·        TE DRS-M,  pentru doua tipuri de rotopercutoare usoare (TE 6 – S si TE 7 – C);

·        TE DRS – S, pentru toate rotopercutoarele si combipercutoarele cu mase pana la 5 kg.

Primul sistem are avantajul ca nu necesita racordarea la un aspirator de praf. Toate functiile aspiratorului si furtunurilor suplimentare sunt integrate intr-un singur modul, compact si usor manevrabil, atasat masinii si actionat de motorul acesteia. Pentru actionare este necesara o putere absorbita de maximum 60 W.

Al doilea sistem are o structura flexibila si consta din componente care fac posibila racordarea la un aspirator de praf: teava de aspiratie, doua tipuri de capete de aspiratie (T 4 – 25 mm sau T 26 – 82 mm), doua opritoare, conector de furtun, inel de prindere.

Demonstratia practica s-a realizat cu ciocanul demolator TE 1500-AVR, nu inainte de a se mentiona ca acest echipament incorporeaza tehnologia de varf din domeniul demolatoarelor, concretizata prin: constructie simetrica, sistem eficient de reducere a vibratiilor, motor fara perii, sistem activ de racire al intregului motor si actionare electropneumatica (fig. 12). In plus, se pune in evidenta efectul de spargere imbunatatit al noilor dalti poligonale cu autoascutire TE-YP (SDS max), cu o constructie revolutionara, care asigura o eficienta superioara a daltuirii. Datorita noii forme poligonale si procesului special de durificare prin ecruisare, aceste dalti nu-si pierd taisul, existand sanse mult mai mici sa se intepeneasca in materialul prelucrat. Prin aceasta se elimina procedurile normale de reforjare, redurificare si reascutire necesare mentenantei sculei, aplicate in cazul sistemelor clasice, ceea ce conduce evident la beneficii economice.

Cu aceasta ocazie, studentii au avut posibilitatea de a-si manifesta masculinitatea in forta, provocare la care nu am rezistat nici eu (fig. 13), testand la propriu efectul benefic al constructiei simetrice a ciocanului care ii confera o echilibrare exceptionala. Astfel, am putut sa evaluez direct efectul fortelor dinamice extrem de reduse, ceea ce asigura manuirea usoara in orice pozitie de lucru.

Au urmat demonstratiile cu rotopercutorul TE 70-ATC, ocazie cu care studentii au putut observa la propriu functionarea sistemului ATC, au remarcat rolul cuplajului de siguranta si au sesizat efectul sistemului AVR (fig. 14). Studentele au constatat cu surprindere ca nu toate burghiele sunt la fel (fig. 15); HILTI ofera burghie premium (TE-C3X) cu varf din otel durificat si tais in cruce, care, datorita pasului marit, asigura cea mai eficienta evacuare a fragmentelor desprinse in procesul gauririi si reduc timpul de lucru, avand si o durabilitate cu 50% mai mare fata de modelele clasice. 

In final sunt prezentate tot de catre ing. Cristian Savu, la postul 5, aparatele pentru fixari directe: aparatele cu gaz (GX 120, destinate fixarii profilelor pentru constructii usoare – profile gips-carton, respectiv fixarea cu benzi perforatoare, si GX 120-ME, destinate fixarii elementelor de sustinere pentru cabluri electrice si tevi din plastic cu diametre mici) si tipurile de cuie de fixare (cuie standard X-GN, cu lungimi de 20, 27, 32 si 39 mm; cuie pentru otel X-EGN, cu lungimi de 14 mm, si cuie speciale X-GHP, cu lungini de 18 si 20 mm). Aplicatiile demonstrative care au starnit atractia maxima au fost facute cu aparatul cu gaz GX 120 si cuie standard. Asistenta a fost uimita de usurinta si ritmul rapid de desfasurare a operatiunilor de fixare chiar si in otel (fig. 16).

Aceeasi impresie a lasat-o si gama de unelte portabile, exponente ale tehnicii insurubarii, reprezentate cu cinste de masina de insurubat SD 5000 prevazuta cu magazie de suruburi SMD 57, folosita pentru fixari cu suruburi autofiletante, care s-a dovedit la fel de rapida si usor de utilizat (fig. 17).

Ora 11:30 – ora de bilant, cursul demonstrativ s-a dovedit deosebit de instructiv. Activitatile s-au desfasurat interactiv, studentii fiind supusi la tiruri de intrebari. Totodata, acestia au fost in permanenta invitati sa puna intrebari si sa utilizeze echipamentele, ceea ce au facut cu placere. In timpul derularii programului, Mihaela Dabija si Mihaela Stancu au observat modul de implicare a studentilor in aplicatiile practice, precum si raspunsul lor la intrebari cu caracter tehnic si au retinut datele de contact ale acelor studenti care au fost mai activi si “pe meserie”, pentru a fi introduse in banca de date a firmei in vederea unor viitoare selectii de personal.

Dupa multumirile adresate oaspetilor i-am indrumat pe studenti catre sala de curs si aplicatii pentru continuarea activitatilor didactice cuprinse in programul orar, lucru pe care acestia l-au facut, nu insa fara a-si exprima regretul ca prima etapa a zilei s-a terminat.

La ora 12:30 toate materialele si echipamentele erau stranse si incarcate in masini. Dupa o scurta si binemeritata pauza de cafea, oferita cu generozitate de automatul din holul de la intrarea in corpul “H”, a sosit momentul despartirii. Cu noi multumiri, mi-am luat la revedere de la oaspeti si am obtinut asigurarea ca vom repeta astfel de experiente si cu alte serii de studenti. Animati de aceasta promisiune, de comun acord am lasat pe amplasament ceea ce a ramas din blocul de beton, pentru a constitui obiectul muncii unor demonstratii viitoare chiar in semestrul I al anului universitar urmator. Sa fie acesta “cuiul lui Pepelea”?...

In sfarsit, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic deosebit, pasarelele si-au reluat nestingherite concertul cotidian. Totul este normal, doar ne desparte un simplu gard de Opera Romana.

Revenind la tema enuntata in titlu, se pune intrebarea fireasca: Ce a determinat firma HILTI ca intr-un evident an de criza sa faca o “risipa” de timp si de resurse materiale, financiare si chiar umane, prin desfasurarea unui curs aplicativ in fata unui grup de studenti, fara oportunitatea unui beneficiu palpabil?

Raspunsul se poate exprima simplu: Studentii reprezinta viitorii specialisti si niciun efort nu este nejustificat, daca este menit sa contribuie la buna pregatire a acestora!

Poate ca ar fi bine sa ia aminte la aceasta afirmatie si unele foruri cu rol de decizie in invatamantul romanesc!

Si ar mai fi ceva: HILTI se dovedeste o firma puternica si bine manageriata, capabila si dispusa sa faca investitii pentru viitorul reprezentat de tinerii studenti, in pofida crizei care afecteaza economia globala, in general, si pe cea romaneasca, in special.

In incheierea celor mentionate anterior, parafrazand sloganul postului de televiziune PRO TV, putem spune din toata inima: “Jos palaria, HILTI !”

Loading...

Comentarii