Foraje orizontale de subtraversare

17 august 2011 , 763 afisari

Gama de utilaje ABS cuprinde:

- instalatiile ABS de foraj de subtraversare cu burghiu, care, cu forte de impingere cuprinse intre 200 kN si 1.500 kN si cu cupluri de pana la 50.000 Nm, pot executa foraje in tuburi cu diametre de 100 - 1.600 mm, pe lungimi de pana la 80 - 100 m;
- sistemele RBS de instalare de conducte noi prin interiorul celor vechi, prin tragere cu cablu, cu forte cuprinse intre 300 kN si 1500 kN, pe distante de peste 1.000 m;
- echipamente auxiliare: unitati de preparare a fluidelor de foraj pentru lucrul cu ciocan de fund; containere mobile cu compresoare de vacuum pentru preluarea lichidelor folosite; remorci pentru transportul rolelor de tuburi; burghie elicoidale si sape de foraj.

Sistemele ABS de foraj orizontal de subtraversare
 In cazul in care este necesara trecerea unor conducte pe sub o cale ferata, o intersectie intr-un oras sau chiar o autostrada, fara a se perturba traficul sau activitatea in zona, ABS ofera o solutie rapida, sigura si ieftina. Se sapa doua incinte, de-o parte si de cealalta a zonei respective, la adancimea la care se doreste introducerea conductei, una de start si cealalta de iesire. In incinta de start se introduce echipamentul de foraj si se pozitioneaza pe sine speciale, bine ancorate in sol. Grupul hidraulic de putere ce actioneaza echipamentul de foraj poate ramane la exterior.

Forajul se poate executa cu sau fara ghidare. Forajul fara ghidare se executa in special pentru distante de foraj mai mici. Dupa ce suportul de sustinere a echipamentului de foraj a fost bine pozitionat pe directia dorita, se executa forajul in interiorul tuburilor de protectie, iar materialul excavat de catre capul de sapare este trimis inapoi in incinta de start, de catre elicea continua a burghiului de foraj. De cele mai multe ori insa, forajul se face cu ghidare, in doua feluri:

- cu montarea in fata sculei de saparea a unui cap de ghidare cu profil taiat asimetric.
- printr-un sistem complex, denumit PTPM (pilot tube microtunneling), care consta in introducerea in prima faza a unei coloane de ghidare cu un cap de sapare taiat asimetric, pe principiul forajului cu presarea materialului in peretii gaurii forate.

]In faza a doua, capul de foraj montat pe sectiunea de burghiu cu elice continua incepe forarea la diametrul dorit, in interiorul tubului de protectie, inaintand impreuna cu acesta pe coloana de ghidare introdusa anterior. In ambele situatii, directia este controlata printr-un sistem optic de masurare a unghiurilor, cu camera de luat vederi, denumit teodolit, fiind urmarita pe un monitor. Materialul forat este eliminat prin conducerea lui catre incinta de pornire de catre elicea continua a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale. Operatia se repeta introducand o noua sectiune de burghiu, impreuna cu un alt tub de protectie.

In functie de natura lucrarii, tuburile de protectie din otel pot fi sudate intre ele si pot ramane drept suport de protectie prin care se vor trece conductele /cablurile necesare. Ele pot fi insa scoase prin impingere, pe masura ce se introduc tuburile destinate lucrarii respective.

Sistemele RBS pentru instalare de conducte subterane noi, prin tragere cu cablu, prin interiorul celor vechi. Sistemele RBS asigura inlocuirea rapida si sigura a vechilor conducte de gaz, apa sau canalizare, prin tragerea prin interiorul acestora a conductelor noi, fara a fi necesara decopertarea lor. Ca si in cazul forajelor orizontale de subtraversare, se sapa doua incinte, de-o parte si de cealalta a zonei, in care se doreste inlocuirea conductei. In incinta de plecare se aduce conducta noua, in care se monteaza un cap special de tragere, cu strangere pe con si cu ochi de agatare pentru cablul de tragere. In incinta de sosire se introduce instalatia de tragere a cablului, actionata de un grup hidraulic de putere dispus la suprafata.

In functie de materialul tevii vechi si de diametrul dorit la noua conducta, vechea conducta poate ramane intacta sau poate fi sparta in bucati ce sunt impinse inspre exteriorul gaurii, odata cu tragerea conductei noi. Pentru operatia de spargere, in functie de materialul conductei vechi, capul de tragere este prevazut pe conul exterior cu diverse profile de taiere/spargere.

Lucrarea poate fi practic executata de un singur operator, prin telecomanda, din exterior, fara a se expune vreunui pericol. Datorita fortelor mari de tragere, se pot depasi si unghiuri de 15-20º, fara a fi necesara saparea unor incinte intermediare pe distante de peste 1000 m. In afara instalatiilor de foraj de subtraversare si a celor de inlocuire de conducte, firma ABS Trenchless asigura si toate echipamentele auxiliare necesare executiei lucrarilor, precum: capete de tragere pentru conducte diverse, sape de foraj pentru toate tipurile de soluri, remorci pentru tamburii cu conducte, precum si sistemul BENTOVAC de preluare si evacuare a lichidelor de foraj folosite.

Loading...

Comentarii