Hol mic, dar colorat si functional

01 noiembrie 2011 , 1900 afisari

Cum pentru o mare parte a populatiei urbane, spatiile mici sunt cadrul in care trebuie sa-si organizeze viata, apare necesitatea amenajarii acestora astfel incat sa aiba  functionalitate si utilitate optime.

Am ales ca exemplu un hol foarte mic de apartament de bloc, care, insa, cu un calcul atent al spatiului disponibil poate indeplini cu succes atat functia de spatiu de intrare in casa, cat si de depozitare pentru haine si incaltaminte.

Esential in amenajarea holului mic este ca acesta sa fie in unitate stilistica si cromatica cu spatiile cu care comunica direct, pentru a face o trecere lina, insesizabila intre camere si a evita senzatia de aglomerare.  Desi teoria culorilor spune ca albul este cel care mareste optic cel mai mult spatiul, eu propun un exercitiu de indrazneala cromatica, prin utilizarea culorilor vibrante in amenajarea spatiilor mici, din mai multe motive:

- primul reprezinta faptul ca interventia la nivelul culorii peretelui este cel mai usor de realizat, in conditiile in care mobilierul este in nuante neutre;

- al doilea, ca albul folosit in spatii de trecere mici si inguste are dezavantajul de a se murdari rapid;

- al treilea este faptul ca peretii albi si mobilierul in culori neutre, usor de adaptat intr-un spatiu restrans, pot crea o imagine de ansamblu depersonalizata si comuna.

Holul din exemplul meu are mai putin de 4 metri patrati si 3 usi, respectiv usa de intrare si usile catre restul apartamentului. In functie de necesitatile locatarilor, usile de trecere pot fi desfiintate sau inlocuite cu sisteme glisante, culisante sau pliante, depinzand de configuratia spatiului.

Pentru pardoseli recomand materiale de buna calitate, rezistente la uzura si in nuante neutre, preferabil in ton sau in continuarea pardoselilor din restul casei, deoarece creeaza senzatia de spatiu amplu si continuu, prin eliminarea delimitarilor stricte dintre incaperi.

Ideal este ca finisajele peretilor sa fie lavabile, indiferent daca vorbim de vopsea sau tapet. De asemenea, se pot folosi texturi pentru pereti, cu conditia ca acestea sa fie suficient de fine pentru a nu incarca vizual spatiul. Pentru exemplul nostru am ales verdele crud ca si culoare vedeta, intr-un spatiu dominat de alb, negru si nuante de gri, pe care l-am punctat cu cateva accente de rosu.

Functionalitatea spatiului deriva din multiplele posibilitati de depozitare: dulapurile pentru pantofi, foarte inguste, insa suficient de incapatoare pentru a acoperi necesitatile unei familii, suspendate pe perete pentru a lasa podeaua libera in vederea crearii iluziei de spatiu. Raftul cu cutii pentru depozitare amplasat deasupra nivelului golurilor de usa foloseste un spatiu altfel mort (nu mai bine inutilizabil?), fara a incarca ambientul, pozitionarea sa fiind mult deasupra nivelului privirii.

In nisa preexistenta am propus amplasarea unui suport deschis pentru umerase de haine si cutii de depozitare, precum si un raft pentru incaltamintea utilizata frecvent, care poate avea si rol de bancuta pentru incaltat. In aceeasi zona, la aproximativ 90 cm fata de nivelul solului este amplasat si un cuier de care se pot agata genti, fulare, umbrele.

In stanga intrarii este amplasata oglinda cu rama rosie, ce rupe monotonia cromatica si incalzeste spatiul, iar alaturi de ea sunt montate cuiere care pot folosi unor scopuri multiple, de la agatarea cheilor pana la depozitarea diverselor accessorii.

In ceea ce priveste decoratiunile, un spatiu mic nu lasa prea multe optiuni deschise. Cu toate acestea, un tablou de dimensiuni medii sau o serie de tablouri mici pot fi integrate cu succes in ansamblu. De asemenea, pe suprafetele accesibile, cum este aici blatul dulapurilor de pantofi pot sa-si gaseasca locul boluri sau alte obiecte similare care au atat rol decorativ cat si de a aduna diverse maruntisuri (monede de exemplu), o planta intr-un vas sau un obiect de arta de mici dimensiuni.
In plus, accessoriile pot constitui adevarate elemente decorative: o rama deosebita pentru oglinda, niste cuiere colorate, cutii de depozitare imprimate sau imbracate in material textil. Chiar si mobilierul poate fi decorat, un simplu dulap pentru pantofi capatand o alta personalitate daca este pictat sau i s-au aplicat stickere. Este indicat sa avem in vedere mentinerea unei unitati stilistice si cromatice si crearea unui singur punct sau a unei zone de interes prin obiecte cu rol decorativ, pentru evitarea aglomerarii optice. In ceea ce priveste paleta cromatica, nu exista reguli stricte pentru alegerea culorilor. Este important, insa, echilibrul dintre culori, texturi si volume pentru crearea unui spatiu primitor si armonios.

Material realizat de designerul Ana Butiu pentru casamea.ro
email: [email protected]
web: ideasboutique.blogspot.com

Comentarii

Newsletter