Un vechi hambar transformat în mansardă locuită

11 septembrie 2016 , 1341 afisari

Arhitect: Oliver Anthofer

Citește si: Pod transformat în cămin la mansardă

Simplitatea și potențialul acestei vechi clădiri – o anexă a unei biserici din Austria, l-au inspirat pe arhitectul Oliver Anthofer în crearea unui proiect cu adevărat excepțional.

Obiectivul propus a fost păstrarea și conservarea exteriorului clădirii, așa cum a fost inițial gândit și realizat, în urma cu 120 de ani. Interiorul însă a fost reamenajat și a dobândit o noua funcțiune, devenind spațiu de locuit pentru o familie.

Transformare uluitoare

Citește si: Grupul VELUX aniverseaza 75 de ani cu rezultate record

Primul nivel găzduiește spațiile de relaxare și de evenimente, este luminat natural prin golurile realizate din țesătura de cărămizi. Astfel, devierile deranjante arhitectonic sunt puse în umbră și se nasc efecte luminoase deosebite, care diferă în funcție de anotimp și de momentul zilei. Prin restaurare, acest spațiu cu efecte luminoase atipice a căpătat o funcțiune de spațiu terapeutic, care i se potrivește de minune.

O scară face trecerea către nivelul superior, spațiul locuit de la mansardă. Deși inițial arhitectul a avut temeri legate de luminozitatea mansardei, spațiul interior beneficiază de un bun echilibru al luminii naturale, datorită simulărilor făcute cu ajutorul programului VELUX Daylight Visualizer – un instrument util pentru vizualizarea și analiza luminii naturale din interior. Astfel, arhitectul a putut proiecta amplasarea ferestrelor de mansardă VELUX și a putut avea o imagine clară a gradului de iluminare naturală a spațiului. Datorită efectelor surselor de iluminat natural folosite, proiectul a căpătat coerență: spații deschise ample, lumină naturală abundentă care pătrunde în interior prin ferestrele VELUX care urmează panta acoperișului, ambianță caldă și climat interior optim. Astfel, chiar și în cele mai ploioase zile, iluminatul artificial este necesar foarte rar.

Deși interiorul este dominat de prezența lemnului, modelul de fereastră de mansardă VELUX ales nu au fost cel din lemn lăcuit, ci acela din lemn tratat termic, acoperit cu un strat unitar de poliuretan alb. Combinația de tehnologii și materiale modelului VELUX GLU are ca efect un coeficient excelent de izolare termică și durabilitate extinsă. Designul acestei ferestre o transformă într-o soluție optimă, atât pentru încăperi noi, moderne, cât și pentru cele reabilitate.

Lemn readus la viață

Având și pregătire de tâmplar, arhitectul Oliver Anthofer s-a simțit în largul său utilizând principala resursă la îndemână. Lemnul local, cu o grosime de 8 cm, folosit în trecut ca pavaj pentru tractoare, a dobândit o nouă viață – a fost demontat, fasonat, rindeluit, tratat cu ulei și folosit pentru realizarea podelelor. Scândurile pe care înainte se depozita fânul au fost tratate cu o substanță ignifugă și au fost folosite pentru realizarea lambriurilor. Căpriorii din bârne fasonate manual au rămas, după o curățare temeinică, în locul lor inițial.

Construcția dovedește cum o restaurare făcută cu grijă pentru mediul înconjurător și pentru climatul interior optim poate transforma o clădire condamnată la moarte într-una care are un nou viitor, păstrându-și structura și aspectul inițial.

Fii la curent cu noutățile pe velux.ro și facebook.com/VELUX

 

Loading...

Comentarii

Newsletter