Casă spectaculoasă construită pe un teren abrupt

27 martie 2017 , 953 afisari

Această reședință spectaculoasă cu vedere spre mare și munte se află pe culmea unui deal din Cabrils, o zonă de la periferia Barcelonei. Construcția, numită Proiectul X, a fost ridicată pe un teren foarte abrupt, dar acest dezavantaj a fost transformat într-un detaliu unic al locuinței gratie echipei de la Cadaval & Solà-Morales.

Citește si: Casa la Bistrita, compacta la exterior si spatioasa la interior

Situl, cu o vedere remarcabilă şi o pantă foarte abruptă, este deservit de o stradă situată la limita proprietăţii. Poziţionarea construcţiei pe teren răspunde scopului iniţial de a minimiza excavarea şi de a optimiza, în limita posibilităţilor, utilizarea suprafeţei neocupate.

Accesul în locuinţă se găseşte la o distanţă de numai 2 metri faţă de stradă, iar proiectul încearcă să empatizeze cu mediul înconjurător. În acelaşi timp, prin prezenţa pereţilor masivi, se doreşte protejarea locatarilor de agitaţia străzii şi de privirile vecinilor şi ale trecătorilor.

Citește si: Stil elegant, cu iz clasic, într-o casă de familie

Imobilul este structurat pe două etaje. La ultimul etaj, dincolo de zona de acces, care încorporează un loc de parcare, este concepută o suită privată, formată dintr-o cameră principală, cu salon, un grup sanitar şi un studio spaţios. La etajul inferior există o distincţie clară între partea din faţă şi partea din spate a casei. Astfel, partea frontală are un caracter deschis şi public, fiind constituită dintr-o zonă de living care ocupă un spaţiu generos şi se desfăşoară lângă o bucătărie-sufragerie, articulată în jurul unei mese impunătoare, din marmură, lungă de 8 metri. Partea din spate înglobează camere de odihnă şi zone de serviciu care, prin terasele generoase, oferă vedere direct spre peisajele spectaculoase: vale, mare şi munte.

X House este, de asemenea, o capodoperă structurală, în cazul său apelându-se la o tehnică utilizată, în mod regulat, pentru construirea infrastructurii de utililitate publică (mai exact, pentru poduri sau tuneluri). Tehnica s-a folosit în acest caz particular cu scopul de a reduce costurile de construcţie, dar şi timpul alocat şantierului. Printr-o astfel de tehnică mixtă, bazată pe aplicarea unui beton de înaltă densitate, devine posibilă fixarea materialului la o presiune crescută, pentru dobândirea unei rezistenţe structurale ridicată în perioade extrem de scurte. Astfel, pot fi construite ziduri înalte continue de 6 metri, fără a fi necesară prezenţa unui cofraj cu două feţe (aşa cum presupune procedura de construcţie obişnuită). Terasarea oricărui teren se face prin săpare, care trebuie să înceapă de la nivelul superior al dealului şi să urmeze curbele de nivel.

Citește si: La 11 km de Brașov: casă amenajată în stil clasic-rustic

Mărimea terasei va depinde în primul rând de înclinaţia pantei, de dimensiunea terenului şi, bineînţeles, de modul în care doriţi să amenajaţi terenul. În acest caz, s-a dorit ca terasele să aibă dimensiuni diferite. Prin crearea uneia mai lată, înconjurată de altele mai înguste, s-a obţinut un joc interesant din punct de vedere estetic şi o imagine plăcută vederii.

Arhitectul ştie foarte bine că orice intervenţie asupra structurii solului creşte riscul unei alunecări de teren, fapt ce vă poate nărui planurile în totalitate. Consolidarea terasărilor s-a făcut cu un zid din beton armat, chiar dacă această tehnică a necesitat destul de mulţi bani, iar din punct de vedere estetic nu este tocmai cea mai bună soluţie. În plus, s-a ţinut cont de faptul că, în timp, plantele şi copacii vor consolida solul, aşa că s-a încercat păstrarea intactă a vegetaţiei sălbatice deja existente pe teren.

Citește si: Finisaje și mobilier de calitate într-o vilă din Mogoșoaia

De pe terasa acestei case, imaginea mării este întotdeauna prezentă atunci când priveşti muntele, iar muntele apare ca o reflectare atunci când te uiţi la mare. Este o experienţă inedită, pe care nu ai cum să o uiţi după ce ai vizitat o singură dată această reşedinţă.

Detalii tehnice
Numele proiectului: X House
Proiectant: Cadaval &  Solà-Morales
Localizare: Cabrils, Barcelona, Spania
Suprafaţă casă: 300 mp
Anul construirii: 2012

Material realizat cu sprijinul
CADAVAL & SOLÀ-MORALES Barcelona
[email protected]
Telefon: +34.93.4143714
www.ca-so.com  

Citește si: Apartament mic, cald si luminos

Pentru imagini cu detaliile exteriorului și interiorului accesați galeria foto.

Text: Simona Popa / Foto: Sandra Pereznieto, Santiago Garcés, Iwan Baan  

Loading...

Comentarii

Newsletter