Casa care se roteste dupa soare

03 iunie 2014 , 2248 afisari

Undeva, in lumea aceasta mare, trebuia sa se construiasca o casa pentru cei carora le-au placut deopotriva cartile SF si Degetica. In parte satelit artificial, in parte floarea soarelui, aceasta casa arata ciudat, insa produce multa energie solara si nu putem ignora nici vederea panoramica la 360 de grade.

Dupa cum ati intuit deja, casa proiectata de neamtul Rolf Disch se roteste dupa soare, in jurul unui ax structural solid. Motivul acestui efort cinetic se datoreaza necesitatii panourilor fotovoltaice de a capta toata energia luminoasa pusa la dispozitie, tocmai pentru a produce de sase ori mai multa energie decat are nevoie. In plus, miscarea rotativa ajuta si la controlul luminii in interior, evitand astfel supraincalzirea si asigurand cantitatea suficienta de lumina (precum si tipul ei) pentru toate camerele.

Si gestiunea casei in timpul schimbarilor meteorologice datorate anotimpurilor din clima temperata este rezolvata prin acelasi sistem de rotire, casa fiind deschisa cat de mult posibil spre soare pe timpul iernii si protejata de lumina intensa din anotimpul cald.

Stalpul central are, in plus fata de rolul structural, abilitatea de a gazdui scara care asigura accesul la toate etajele, dar si ghenele de instalatii.

La nivel de procese sustenabile, Casa Heliotrop are si alte mecanisme care ajuta la protejarea mediului, inclusiv folosirea energiei geotermale, reutilizarea apei gri si transformarea desteurilor in compost.

Pentru a profita de vederea panoramica, ultimul etaj este o terasa circulara pentru relaxare, dar si pentru mentenanta sistemului fotovoltaic.

Viitorul acestei idei de locuire nu se opreste aici, intrucat arhitectul Rolf Disch are deja planuri pentru alte doua constructii, o casa cu dimensiuni mai ample si o cladire asemanatoare cu functiune de hotel.

Noi, aici la redactie, ne tot intrebam daca ne-ar placea sa locuim in astfel de case. Parca am spune nu, insa putina diversitate n-a stricat nimanui.  

Loading...

Comentarii

Newsletter