Casă de vacanţă construită din lemn adunat de la digurile pescarilor

15 iunie 2016 , 1051 afisari

Această casă de vacanţă, introdusă de proprietari în circuitul turistic în perioadele în care nu îşi petrec zilele libere aici în compania prietenilor, este situată într-un mic sat de pescari, în estuarul Arousa din Nord-Vestul Spaniei. Una dintre particularităţile principale ale acestei locuinţe surprinzătoare din toate punctele de vedere este că a fost realizată în mare parte din lemn recuperat din construcţii vechi şi bărci pescăreşti care nu mai erau sigure pentru a pluti pe mare.

Citește si: Reorganizarea unui open space

Casa este descrisă de tânărul arhitect Iñaki Leite (care, în cazul acestui proiect, şi-a însuşit rolurile de proiectant, manager de proiect, director de şantier, antreprenor şi designer de mobilier) ca o reşedinţă de vacanţă cu design inovator.

Calităţile ei estetice sunt puse în valoare de priveliştea minunată care o înconjoară, aceasta având vedere la mare şi spre o plajă privată, aflată în imediata apropiere. „Locuinţa se distinge atât în peisajul local, cât şi din punct de vedere arhitectural, prin utilizarea lemnului reciclat din industria locală a pescuitului. De asemenea, este o lucrare de referinţă în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi integrarea atentă a sistemelor de construcţie în designul arhitectural. Nu este o surpriză că a obţinut cel mai mare rating de eficienţă energetică la mai multe concursuri internaţionale de proiecte”, a precizat arhitectul spaniol Iñaki Leite.

El a adăugat că cea mai mare parte a lemnului a fost recuperată de la mai multe construcţii maritime vechi de zeci de ani: platforme de lemn amplasate pe mare şi folosite în industria locală, de firmele care se ocupă cu pescuitul şi procesarea midiilor. Înainte de a fi recuperat şi utilizat pentru ridicarea acestei case, lemnul a fost supus condiţiilor extreme (umiditate, salinitate, vânt, acţiunea valurilor) timp de mai bine de 25 de ani.

Citește si: Casă de la 1840, restaurată modern

„Până acum, localnicii obişnuiau să folosească acest lemn pentru realizarea aracilor necesari culturilor de viţă-de-vie sau diverselor munci agricole. Valorificarea lemnului din platformele şi bărcile de pescuit la construcţiile rezidenţiale poate fi considerată un pionerat. Am avut curajul să fac acest lucru pentru că am ştiut că un lemn care a fost supus un timp îndelungat tuturor factorilor de mediu nu mai poate fi afectat de nimic. Grinzile au fost tratate şi reduse la jumătate din grosime pentru a produce două texturi diferite. Partea exterioară a fasciculului de lemn este dură şi păstrează textura veche. Prin urmare, am întrebuinţat-o la faţada exterioră, pentru a fi în perfectă armonie cu peisajul înconjurător şi construcţiile din vecinătate. Dimpotrivă, lemnul destinat interioarelor este tăiat în interiorul fasciculului şi utilizat în mod intenţionat pentru a oferi un confort vizual şi căldură”, a precizat arhitectul, care se declară extrem de mulţumit de rezultat. Şi mai fericit este că proiectul a fost pe placul proprietarilor, care i-au susţinut ideile şi care s-au arătat foarte fericiţi să experimenteze şi să construiască o locuinţă ieşită din tipare.

O altă caracteristică importantă a acestei construcţii este relaţia vizuală dintre diferitele spaţii interioare, care contribuie la interacţiunea locatarilor, cărora li se creează impresia de libertate şi relaxare. Senzaţia de bine din interior este accentuată şi de lumina naturală, care este primită „cu ospitalitate” în fiecare cameră.

„Designul interior se deschide complet spre mare şi caută soarele. Am obţinut acest lucru prin ridicarea a două volume care se diferenţiază prin texturi şi gradul de transparenţă sau, mai bine zis, prin modul în care comunică cu exteriorul. Volumul privat are pereţi din lemn şi beton şi, datorită obloanelor flexibile, asigură protecţia locatarilor de soare şi de posibilele priviri indiscrete din exterior.” Arhitectul Iñaki Leite a pornit de la ideea de a crea o casă de vacanţă care să dea senzaţia că pluteşte, asemenea platformelor de pescuit. Ea are un dormitor matrimonial, trei camere pentru oaspeţi, patru băi, o bucătărie principală, o bucătărie de vară, două camere de zi şi un birou. Cu alte cuvinte, este ideală pentru patru cupluri sau pentru două familii cu copii, care îşi pot petrece aici vacanţa de vară sau un week-end relaxant.

Citește si: Această căsuță are 328 de ani. Poftiți înăuntru!

În ceea ce priveşte capacitatea ei de a economisi energia pentru a asigura funcţionalitatea vieţii proprietarilor şi confortul interior, arhitectul a ţinut să precizeze că a proiectat şi implementat, încă de la început, un sistem inteligent de ventilaţie. În plus, locuinţa beneficiază de un sistem performant de izolare. Consumul mic de energie este posibil şi datorită faptului că suprafeţele vitrate mari au fost orientate spre Sud şi dispun de elemente de protecţie solară, pentru a se evita producerea efectului de seră şi supraîncălzirea interiorului. Sticla la care se apelează pentru realizarea suprafeţelor vitrate trebuie să fie, în mod obligatoriu, tratată sau acoperită cu o folie specială, care să prevină supraîncălzirea, pătrunderea ultravioletelor în interior şi risipa de energie.

Geamurile joacă un rol important în reglarea temperaturii interioare, studiile arătând că responsabile de aproximativ 50% din pierderile de energie sau acumulările de căldură, în timpul verii, fiind vitrajele netratate corespunzător. Foliile sau filtrele au rolul de a reduce costurile generate de încălzirea sau răcirea unei locuinţe prin respingerea căldurii exterioare, respectiv prin reţinerea căldurii interioare. În plus, lumina care trece prin vitrajele netratate poate decolora textilele, mobilierul sau lucrările de artă, dar o sticlă tratată corespunzător are capacitatea de a bloca peste 99% din razele UV, reuşind să protejeze obiectele din interior, dar şi vederea membrilor familiei, care poate fi afectată în timp de razele mult prea puternice ale soarelui.

Un alt avantaj pe care îl prezintă geamurile tratate este acela că nu vă obligă să sacrificaţi panorama pe care o puteţi admira din interior, mai ales dacă locuinţa este poziţionată într-o zonă superbă, cum este Pobra face Caramiñal din Spania. Dacă optaţi pentru un astfel de geam, nu mai este obligatoriu să montaţi în spaţiile comune de zi draperii groase, jaluzele sau obloane. În plus, foliile speciale sau filtrele aplicate prin metode specifice, asemănătoare cu cele folosite pentru lentilele ochelarilor de soare, au capacitatea de a estompa strălucirea soarelui cu peste 87%, reducând reflexia pe ecranul televizorului sau al monitorului. Având nuanţe diferite, imposibil de perceput de ochiul uman, nici nu veţi observa prezenţa acestor filtre.

Citește si: O locuinta pentru cei cu suflet de artist

O altă măsură de protecţie pe care trebuie să o luaţi atunci când este vorba despre zonele vitrate mari este montarea unei sticle securizate sau a unei folii care să prevină spargerea sticlei în cioburi de dimensiuni mari, în cazul unor acte de vandalism, al fenomenelor meteo extreme sau al unui cutremur de mare intensitate. Utilizând un poliester gros, de înaltă calitate, şi adezivi puternici la aplicare, foliile speciale pentru geamul folosit în domeniul rezidenţial oferă siguranţă şi claritate optică. Efectele accidentelor şi ale distrugerilor se vor reduce în mod simţitor, fiind şi un sistem performant antiefracţie.

 

Text: Simona Popa / Foto: Adrián Vázquez (www.adrianvazquez.es)

Material realizat cu sprijinul
www.dezanove-house.com
[email protected]   
Arhitect: Iñaki Leite
www.inakileite.com

Loading...

Comentarii

Newsletter