Tribut adus mării

27 septembrie 2018 , 255 afisari

Concepută și realizată pentru a se integra în peisajul estival al stațiunii Jupiter de la Marea Neagră, casa Platinum, așa cum au denumit-o proprietarii săi, este un tribut adus mării și atmosferei de vacanță de pe litoral.

Îndrăgostiți iremediabil de mare, proprietarii locuinţei din imagini au dat viața din Capitală pe traiul liniștit și boem din Jupiter. În 2003, deși încă tineri, aceştia s-au hotărât să se retragă din activitate și să se bucure de traiul la țărmul mării. Tot aici, în vara aceluiași an, cei doi s-au căsătorit religios, într-o ceremonie deosebită pe plaja din Olimp. Deși aveau un apartament în Neptun, soția își dorea și o casă pe pământ. Așa au început căutările pentru teren, finalizate cu găsirea unuia de 2.160 de metri pătraţi în Jupiter. Lotul, înconjurat pe trei laturi de pădure (sud, vest şi nord), are spre est o deschidere de 41 de metri liniari, către strada principală a stațiunii. Pe proprietate se afla și o construcție în stil brâncovenesc în care funcționase un restaurant, la vremea aceea aflat în faliment. „Ne-a plăcut mult clădirea, care avea o frumusețe și un farmec aparte, şi am sperat să o putem transforma în locuință”, își amintesc proprietarii. Din păcate însă, structura imobilului era afectată, așa că au luat hotărârea să-l demoleze.

În primăvara lui 2007 au început lucrările la noua construcție, pe care gazdele noastre au realizat-o în stilul și pe gustul lor: modernă, marină, cu accente tehno.

Arhitectul Cătălin Jinga din București, cu care proprietarii mai colaboraseră și cu alte ocazii, a fost cel care s-a ocupat de proiect. Concepută pe două niveluri (P + 1), vila este inspirată de casele mediteraneene, cu terase mari și acoperiș drept. Având o amprentă la sol de 175 de metri pătraţi (plus terasa acoperită de 40 de metri pătraţi), locuinţa pare din exterior mult mai mare decât este în realitate, fapt care se datorează atât garajului pentru două mașini integrat în corpul imobilului, cât și teraselor care ies în consolă. De fapt, casa, proiectată pentru nevoile celor doi locatari ai săi, este compartimentată astfel: la parter – living deschis cu bucătărie, o baie și camera tehnică; la etaj – un birou și dormitorul matrimonial prevăzut cu dressing și baie.

Marele merit al arhitectului a fost acela că a realizat o casă nu doar funcțională, bine împărțită, ci și cu un design frumos (volume și niveluri jucate, fațade dinamice, armonizate cu peisajul).

În ceea ce privește amplasarea, vila a fost poziționată cu fața spre răsărit, aproximativ în centrul terenului dreptunghiular, astfel încât să fie cât mai retrasă de la stradă și totodată să rămână suficient loc în spatele ei pentru o curte intimă, ferită de privirile trecătorilor.

Geografia terenului, ușor în pantă, a fost rectificată prin aducerea mai multor camioane cu pământ. În special în partea din spatele imobilului au fost create forme de relief vălurite, care nu au doar un rol estetic, ci totodată dirijează apa de ploaie, astfel încât să nu se scurgă către casă.

Un arhitect peisagist din zonă s-a ocupat de amenajarea grădinii, creând deopotrivă peluze întinse, zone cu umbră, dar și aranjamente decorative cu flori și arbuști.

Pentru o întreținere ușoară, spațiul verde a fost prevăzut cu o instalație de irigare Gardena, cu 24 de elemente, automată, comandată de patru programatoare electronice. De asemenea, sistemul de iluminat al curții pornește și se oprește automat.

Elementul de rezistență al terasei din spate este spa-ul pentru şase persoane Carolina Platinum (SUA), care beneficiază de instalație audio JBL marină și de LED-uri.

Proprietatea dispune de un gard solid, poarta auto Hoermann și ușa de garaj automatizate fiind integrate în sistemul de alarmă.

În ceea ce privește finisajele exterioare, pe fațade s-a aplicat o tencuială decorativă argintie care conține particule de metal, ceea ce o face impermeabilă și extrem de rezistentă.

În plus, toate elementele din metal folosite pentru amenajarea exterioară și interioară sunt din inox sau aluminiu, două materiale rezistente în mediul sărat de la mare.

Cromatica locuinței, atât la exterior, cât și în interior, este legată de cea a mării: alb, albastru, gri. Suflete tinere, dinamice, pline de viață, gazdele noastre recunosc că nu sunt atrase de nuanțele naturale, de culorile de pământ. „Niciuna dintre locuințele noastre nu a fost amenajată în nuanțe de maro și bej, așa că, aici, cu atât mai mult, nu aveau ce să caute aceste culori”, ne povestește doamna.

Interiorul cu design modern, tehno, şi tentă marină este dominat de materiale precum piatră albă, gresie, piele, sticlă și inox. Accentele tehno sunt reprezentate de sistemele audio și tv performante, în timp ce tonomatul Wurlitzer și jocul Pinball Williams adaugă decorului un aer de vacanță.

În timp ce arhitectul s-a ocupat de proiect și de conturarea spațiilor interioare (el a fost cel care a desenat scafele și jocurile de volume), proprietarii și-au luat în serios rolul de designeri, ocupându-se de mobilare și amenajare. „Imediat după turnarea fundației, am început să comandăm mobilierul și celelalte elemente care compun amenajarea. Știam exact cum voiam să arate spațiile, precum și dimensiunea lor, așa că nu aveam cum să greșim. De asemenea, ştiam că primirea comenzilor durează întotdeauna mult. Procedând în acest fel, odată cu finalizarea construcției, am avut și mobilierul”, ne povestește proprietarul.

Toate dotările și obiectele de decor alese sunt de foarte bună calitate: mobilier și corpuri de iluminat semnate de designeri, sanitare de marcă, sisteme automatizate.

În plus, casa este una inteligentă, controlată aproape în totalitate prin calculator. 

Loading...

Comentarii

Newsletter