Oază de liniște și de verdeață

28 septembrie 2018 , 241 afisari

Înconjurată de o barieră înaltă de vegetație, locuința din imagini se bucură nu doar de intimitate, ci și de o atmosferă tihnită, indusă de aspectul relaxant, ușor sălbatic, al grădinii amenajate după modelul celor englezești.

Au locuit la bloc dintotdeauna, însă, după un timp, încorsetați de spațiile mici ale apartamentului, și-au dorit ceva mai mult. Așa au pornit gazdele noastre, o familie alcătuită din trei membri (părinții și fiica lor), în căutarea unui teren pe care să-și ridice o casă. Era anul 2003 când au început căutările la periferia orașului, căci doreau să achiziționeze un teren ceva mai mare. Treptat, vizionările s-au îndreptat spre zonele încă nedezvoltate imobiliar la vremea aceea, din nordul Bucureștiului, însă și posibilitățile de achiziționare a unei proprietăţi de dimensiuni generoase au scăzut. La recomandarea unei cunoștințe, au mers să vadă un lot în apropierea Lacului Băneasa (zona Petrom City). Era iarnă, o liniște desăvârșită şi totul acoperit de zăpadă. În zonă existau doar cinci case. În rest, câmp și întinderi albe, de poveste. Atunci, tânărul cuplu și-a dat seama că a găsit locul perfect pentru casă.

Au cumpărat terenul în iarna aceea, iar în primăvară au început să construiască locuinţa. Tot printr-o recomandare, au ajuns să lucreze cu biroul de arhitectură Graphic Studio din București. Arhitecții Dragoș Perju și Radu Gâdiuță, ploieșteni, la fel ca proprietara, s-au ocupat de proiect și nu numai.

„Noi nu aveam o idee formată despre cum trebuia să arate o casă. Am învățat foarte multe de la cei doi arhitecți care, practic, ne-au făcut educație despre de ce înseamnă cu adevărat o locuinţă contemporană.”

Deoarece proprietarii nu aveau un model de casă preferat și nici un stil anume, echipa de arhitecți a avut mână liberă în realizarea proiectului. Bineînțeles, punctele de reper legate de numărul de camere, funcțiuni și dimensiunile spațiilor le-au fost oferite de beneficiari.

„Proiectul a fost gândit pentru o familie alcătuită din trei persoane, cu posibilitatea ca o parte din casă, respectiv mansarda cu o suprafață de 80 de metri pătraţi, să devină la un moment dat independentă, prin crearea acolo a unui apartament pentru fiica noastră. Ulterior, nu a mai fost nevoie, deoarece ea a plecat în străinătate.”

În ceea ce privește dimensiunile spațiilor, proprietarii, care trăiseră toată viața la bloc, au dorit încăperi cât mai mari și aerisite.

Ținând cont de aceste cerințe, arhitecții au proiectat o vilă cu patru niveluri (subsol parțial, parter, etaj și mansardă), cu o suprafață locuibilă de 300 de metri pătraţi.

Terenul dreptunghiular, perfect plan, nu a ridicat niciun fel de probleme în momentul săpării fundației, mai ales că, în prealabil, se realizase un studiu geotehnic. Nu au existat constrângeri nici la poziționarea construcţiei pe teren, nici din punctul de vedere al vecinătăților (era câmp), nici în ceea ce priveşte forma sau dimensiunile terenului. În aceste condiții, amplasarea locuinţei s-a făcut în funcţie de orientarea punctelor cardinale, mai exact spre sud-vest. Tocmai pentru a avea o deschidere cât mai mare spre aceste coordonate, vila a fost dispusă în „L”.

Arhitectura construcţiei este simplă, minimalistă, cu linii drepte și suprafețe vitrate mari. Deși linia casei și a amenajării interioare este una modernă, au existat polemici între arhitecți și proprietari pe aceasta temă, primii considerând că „modern” este ceva mult mai avangardist şi că această locuinţă poate fi considerată doar una urbană. De fapt, divergența a pornit de la faptul că proprietarii nu au fost de acord cu realizarea unui acoperiș gen terasă, ei dorind neapărat o șarpantă. „Am considerat că nici clima în care trăim, nici „seriozitatea” cu care se lucrează la noi nu recomanda un acoperiș gen terasă. Ne temeam de infiltrații și, de aceea, am insistat să avem un acoperiș cu șarpantă.”

Inițial, arhitecții nici nu au dorit să audă de așa ceva la un asemenea proiect, după care, la insistențele proprietarilor și înțelegându-le motivele, au încercat să găsească o soluție arhitecturală care să-i mulțumească: un acoperiș într-o singură apă.

Poziționând imobilul mai aproape de stradă, cea mai mare parte a terenului a rămas în spate, acolo unde gazdele noastre au amenajat grădina. Au profitat de dispunerea în „L” a construcției și de mediul protejat, creat de cele două laturi ale ei, pentru a amplasa o terasă în aer liber, cu loc de luat masa și pergolă din lemn, umbrită de plante cățărătoare.

Chiar dacă proprietarii s-au ocupat singuri de amenajarea spaţiului verde, arhitecții au fost cei care le-au trasat câteva direcții de grupare a zonelor vegetale și au desenat elementele de interes ale curții: aleea din dale de beton asemănătoare unei claviaturi și jgheabul cu apă curgătoare, care se varsă într-un bazin de colectare. De fapt, rolul acestui jgheab este mai mult auditiv (pentru bucuria de a auzi apa susurând), căci forma sa, placarea cu lemn și verdeața care îl maschează îl fac aproape invizibil.

În ceea ce privește flora, proprietarii au considerat că arborii sunt esențiali într-o grădină, atât pentru crearea unei bariere înalte de verdeață, cât și pentru frumusețea frunzelor care își schimbă culoarea în fiecare anotimp. „Pe acest considerent, în dreptul fiecărei ferestre de mari dimensiuni, am încercat să compunem câte un tablou vegetal: în fața geamului de la bucătărie am plantat un măr, în dreptul livingului avem un arțar japonez, iar din dormitor privim cum înflorește și își schimbă frunzele un cireș.”

La capitolul flori și ierburi, doamna a ales plante specifice grădinilor englezești: trandafiri, geranium, hemerocallis, liriope, clematite etc. Florile asigură un flux continuu de culoare pe parcursul sezonului cald, în timp ce plantele aromate încântă cu parfumul lor.

La interior, locuinţa este frumos compartimentată, gândită atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. La parter se află un vestibul, din care se face accesul într-un living deschis, cu dining. Bucătăria este separată. Mai exact, se află în celălalt corp de clădire, cu un singur nivel, având acces direct pe terasă. Tot la parter există o baie și camera tehnică pentru cele două centrale pe gaz.

La etaj se găsesc dormitorul matrimonial ensuite (cu dressing și baie proprii), camera fetei și un birou deservite de o baie comună, ambele cu ieșire pe terasa creată deasupra bucătăriei.

Finisajele sunt toate continue și coerente, prin folosirea acelorași materiale și culori pe suprafețe întinse. Astfel, toată pardoseala de la parter (chiar și cea de pe terasă) este placată cu marmură, iar cea de la etaj este realizată dintr-un parchet exotic din Brazilia, foarte rezistent (chiar și la umezeala din baie). În ceea ce privește pereții, aceștia sunt toți albi.

Mobilierul este basic, cu design minimalist. Corpurile modulare, suspendate, au fost desenate de arhitecți și realizate pe comandă din MDF și furnir de nuc. Canapelele din living și piesele de mobilier din dining au fost achiziționate de la BoConcept.

Bucătăria este „o capodoperă de funcționalitate”, după cum ne mărturisește proprietara. Proiectat de aceiași arhitecți, mobilierul de aici a fost executat pe comandă din sticlă, aluminiu și PAL în culoarea vaniliei, la fel ca nuanța canapelei din living.

Loading...

Comentarii

Newsletter