Functionalitate maxima intr-o casa atipica

07 martie 2017 , 8271 afisari

Pentru un arhitect, fiecare proiect reprezinta o noua experienta profesionala, la care se adauga cea cu clientii, care de fiecare data este diferita. Iata experienta proiectarii si decorarii unei case de catre doi arhitecti, care sunt in acelasi timp si beneficiarii acesteia.

Citește si: Casa la Bistrita, compacta la exterior si spatioasa la interior

Proiectarea, construirea si decorarea propriei locuinte au reprezentat pentru Anca si Ionut Constantin oportunitatea de a valorifica multe idei si solutii de amenajare pe care clientii nu le accepta usor.

Suprafata ingusta a terenului de care dispuneau i-a constrans pe cei doi soti sa se gandeasca la un concept atipic de arhitectura pentru viitoarea casa, fapt care a reprezentat pentru ei prilejul de a raspunde unor noi provocari. Anca si Ionut au vazut terenul pentru prima data in 2010 si au aflat de la niste cunostinte ca era de vanzare. Inainte de a-l achizitiona insa, s-au interesat la primarie daca puteau sa ridice casa asa cum planuisera. Abia dupa primirea raspunsului pozitiv si obtinerea autorizatiilor, au inceput sa puna in aplicare ideile legate de constructie si arhitectura.

Locuinta are o suprafata construita de 57 de metri patrati, iar terenul pe care a fost ridicata insumeaza 125 de metri patrati. In cazul acestui imobil, este interesant faptul ca se desfasoara pe jumatati de niveluri, ceea ce il transforma intr-o constructie unicat. Parterul in forma de L este rezervat zonei de zi, iar etajele sunt alocate zonei de noapte si de relaxare. Relatia spatiala interioara este ajutata si potentata de dispunerea pe jumatati de nivel a spatiilor.

Citește si: Stil elegant, cu iz clasic, într-o casă de familie

Parterul, aflat in relatie directa cu etajul, gazduieste livingul, diningul, bucataria, un grup sanitar si anexele zonei de zi. La nivelul intermediar se afla camera de lucru/biroul, care indeplineste ocazional si functia de dormitor. In afara de acestea, mai exista inca doua niveluri: unul aferent dormitorului matrimonial prevazut cu baie si unul unde se gasesc camera viitorului copil, o baie, sera si o mica terasa.

Citește si: La 11 km de Brașov: casă amenajată în stil clasic-rustic

Amenajarea biroului a avut la baza ideea de functionalitate: un spatiu de lucru util, dar care, la nevoie, sa indeplineasca si rolul de dormitor. Senzatia de spatiu si lumina este rezultatul folosirii unor trucuri iscusite, precum: accesorizarea celor doua ferestre cu perdele transparente, care permit luminii sa patrunda in interior, alegerea unei usi din sticla, vopsirea peretilor in alb si folosirea unor piese de mobilier in nuante deschise.

Cei doi arhitecti au gandit in detaliu fiecare etapa a constructiei si amenajarii. Au investit mai mult in etapa de santier, adica in acele aspecte care nu mai pot fi schimbate sau care ar putea fi remediate, dar cu investitii ulterioare mari. De pilda, fundatia a presupus costurile cele mai ridicate (au fost nevoiti sa construiasca si fundatia vecinilor), pentru a fi asigurata rezistenta in cazul cutremurelor. In schimb, in ceea ce priveste amenajarea, s-a pus accentul pe lucruri atent alese, care sa compuna un decor modern, functional si care sa nu aglomereze inutil spatiile mici.

Citește si: Finisaje și mobilier de calitate într-o vilă din Mogoșoaia

Orientarea locuintei spre nord si vest a permis folosirea unei suprafete vitrate mari, fara a exista pericolul producerii efectului de sera. Intrarea in vestibulul principal (parter) evidentiaza un spatiu orientat orizontal spre curte si, in acelasi timp, un altul, orientat vertical, spre lumina. Prezenta in punctul de greutate al planului casei, scara face legatura cu nivelurile superioare. De remarcat este faptul ca aceasta are treptele realizate din sticla, neincarcand decorul.

Anca si Ionut au conceput impreuna planul de amenajare a locuintei. Principiul de baza a fost acela de a folosi materiale de finisaj, mobilier si accesorii cat mai putin voluminoase, in culori deschise sau albe, pentru a nu incarca spatiile. Impreuna au desenat si mobilierul pentru fiecare camera, pe care ulterior l-au realizat pe comanda. Canapeaua din living a fost facuta pe comanda la Divina Divano. Restul pieselor de mobilier sunt din lemn masiv combinat cu PAL si MDF. Mobilierul din bucatarie este executat din MDF, iar blatul, din compozit. Suprafata de deasupra blatului de lucru a fost acoperita cu sticla securizata.

Citește si: Apartament mic, cald si luminos

Varianta „la comanda” s-a aplicat si in cazul accesoriilor (perdele si draperii). Dupa o serie de calcule, proprietarii au constatat ca mobilierul la comanda este estetic, functional si mai ieftin decat cel cumparat de-a gata din magazine. In schimb, au investit mai mult in achizitionarea corpurilor de iluminat, deoarece au urmarit ca acestea sa reprezinte totodata si elemente de design.

Utilizarea oglinzilor mari si a sticlei in acest interior nu este intamplatoare. Usile dulapurilor, scara si portiunea de pardoseala din sticla au rolul de a crea acel efect de transparenta si, prin urmare, de a oferi senzatia de spatii mai mari. Din acelasi motiv, s-a recurs si la delimitarea unor zone cu ajutorul usilor din sticla.

Citește si: Culori neutre si accente fresh intr-un decor modern

Proiectul este unic, in sensul ca e realizat cu mijloace simple, materiale si tehnici autohtone, intr-un spatiu redus ca dimensiuni, dar valorificat la maximum. Efectul de spatiu rezulta din modalitatea de construire a imobilului, dar si din compartimentarea si organizarea interioara. Astfel, casa a fost „sparta” cu multe ferestre, pentru ca incaperile sa para aerisite si sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala.

In cazul bailor de serviciu (care ocupa suprafete foarte mici), s-a recurs la pereti din sticla securizata vopsita. La fel de multa atentie s-a acordat si alegerii cromaticii pentru fiecare incapere: mult alb si multe elemente in culori deschise. Un aport semnificativ il au si corpurile de iluminat, dispuse in zonele intunecoase sau in cele care s-au dorit a fi mai luminoase.

Construirea imobilului si amenajarea spatiilor s-au desfasurat pe parcursul unui singur an. Cand Anca si Ionut s-au mutat in noua casa, erau finalizate doar dormitorul si partial bucataria. In prezent, decorul este finalizat, iar cei doi soti se bucura in fiecare clipa de noul camin.

Citește si: Cămin cozy, cu piese rare, dintr-o şură bănăţeană

Material realizat cu sprijinul arhitectilor Anca Mihaela Constantin si Ionut Constantin, tel.: 0728-468.146

 

 

Citește si: Un apartament în care toate camerele sunt amenajate în stiluri diferite

 

Comentarii

Newsletter