Design modern, personalizat prin culoare

14 iunie 2016 , 1868 afisari

O amenajare ce debordează de optimism prin aerul fresh al culorilor vesele şi puternice folosite ca accente. Designul cubist al arhitecturii exterioare este preluat la interior prin decorul modern, rezultatul fiind unul îndrăzneţ şi unitar.

Citește si: Casa cu mușcate: estetică tradițională, confort modern

Povestea a început în 2013, când proprietarii, părinţi a două fetiţe de şapte şi respectiv 18 ani, au cumpărat un teren pe care să-şi construiască locuinţa. Situat în zona Lizeanu din Bucureşti, terenul nu era prea mare, însă suficient pentru ridicarea unei construcţii cu etaj. Arhitectul Doru Petrică este cel care a realizat proiectul casei.

Înclinaţia beneficiarilor către designul modern, dar şi dimensiunile mici ale lotului au condus la alegerea unei arhitecturi cubiste, cu linii foarte simple. Imobilul, construit din cărămidă, are regimul de înălţime P+1+2 retras şi o amprentă la sol de 70 de metri pătraţi.

Profitând de acoperişul drept, gen terasă, proprietarii au amenajat pe o porţiune, deasupra primului nivel, o terasă în aer liber. Deşi simplă, arhitectura clădirii nu este monotonă, căci „cubul” propriu-zis are diferite ieşiri în consolă, iar ferestrele cu forme variate adaugă dinamism faţadelor. Placarea decorativă cu piatră naturală şi finisajul în două nuanţe de gri aduc un plus de originalitate exteriorului.

Citește si: Cob Village: 5 căsuțe eco în Buzău

Curtea, deşi foarte mică, a fost exploatată la maximum. Configurată sub forma unei alei mai late, ce înconjoară casa pe trei laturi, ea oferă intimitate gazdelor noastre, datorită gardului înalt, dar şi suficient spaţiu pentru amenajarea unui loc de luat masa în aer liber. În ciuda faptului că spaţiul exterior este foarte mic, din peisaj nu lipsesc plantele şi verdeaţa. O sumedenie de jardiniere şi ghivece de toate formele şi mărimile, cu plante sezoniere sau permanente, se înşiruie de-a lungul casei şi gardului, dând viaţă şi culoare curţii.

Elementul de rezistenţă este însă materialul ales pentru pavaj: este vorba despre o piatră mozaicată turnată, care are avantajul de a lăsa apa să treacă prin ea. În felul acesta, curtea este uşor de întreţinut, iar pavimentul are un aspect natural.

În timp ce locuinţa se afla încă în stadiul de şantier, proprietarii s-au preocupat şi de partea de amenajare interioară. Pentru această etapă, arhitectul le-a recomandat două tinere specialiste în design de interior, mai exact pe Carla Georgescu şi Iulia Marin de la studioul Atelierul de Idei.

Citește si: Pensiunea Dumbrava Soarelui – un loc de poveste

„Am preluat proiectul de amenajare când locuinţa se afla în faza de construcţie şi am avut posibilitatea să ne ocupăm de acesta până în detaliu. Modificări notabile faţă de planul iniţial am realizat la partea de organizare a zonei de la parter.

Astfel, am renunţat la bucătăria închisă, solicitată iniţial de clienţi, şi am reorganizat toate funcţiunile într-un spaţiu comun.” Schimbarea planului a avut ca scop îmbunătăţirea spaţiului de zi existent din punct de vedere funcţional, organizatoric şi estetic, mai ales că proprietarii obişnuiesc să primească mereu musafiri, iar familia este numeroasă. În prezent, zona de zi reuneşte bucătăria deschisă spre living – generoasă la capitolul spaţiu de lucru şi depozitare –, livingul confortabil şi locul de citit, căruia i s-a adăugat o bibliotecă vastă.

În ceea ce priveşte restul încăperilor, fiecare membru al familiei şi-a pus amprenta asupra propriului spaţiu, astfel încât să-i reflecte personalitatea.

Citește si: O casă modernă, integrată în peisajul montan

Deşi la început gazdele noastre nu au avut o idee bine conturată despre cum ar vrea să arate decorul interior, totuşi le-au oferit designerilor câteva coordonate, căci îşi doreau o casă modernă, spaţioasă şi luminoasă. În plus, doamna a menţionat că i-ar plăcea şi puţină culoare – în special turcoaz.

O casă avem… de ce să nu fie colorată?cu această concluzie am pornit la drum atunci când am început să conturăm primele idei ale acestei amenajări, un proiect pentru care s-a lucrat intens aproape un an. Decorul emană un farmec aparte şi debordează de elemente care sintetizează perfect personalitatea locatarilor săi – o familie veselă, gălăgioasă, în sensul bun al cuvântului, şi mereu pusă pe şotii! Întregul ambient a plecat de la ideea ca fiecare dintre cei patru membri ai familiei să aibă posibilitatea de a-şi organiza activitatea de zi cu zi (lucrul acasă, hobby-urile etc.), bucurându-se de intimitatea necesară, şi în acelaşi timp să desfăşoare şi activităţi comune, într-o zonă amenajată pentru toţi.”

Tot mobilierul a fost executat pe comandă, din MDF vopsit cu finisaj mat şi pe alocuri din PAL melaminat, fiind creat special pentru spaţiul existent.

Citește si: „Am dorit sa-mi construiesc casa in satul natal”

Obiectele tapiţate din interior, precum patul din dormitorul matrimonial, canapeaua din birou, colţarul din living şi fotoliile, au fost executate tot pe comandă, de firma Ever Art.

Un element original al amenajării, propus de designeri, îl reprezintă balustrada decorativă a scării de acces la etaj, realizată din tablă de 8 mm, vopsită în câmp electrostatic, în care s-au făcut decupaje geometrice care lasă lumina să pătrundă între spaţii.

 

Citește si: Resedinta permanenta la marginea Bucurestiului

Material realizat cu sprijinul designerilor Iulia Marin şi Carla Georgescu, mobil: 0741.908.509, 0723.233.203, e-mail: [email protected],

www.atelierul-de-idei.ro, www.facebook.com/Atelieruldeidei

Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek

Citește si: Decor tipic montan
Loading...

Comentarii

Newsletter