Casele bucovinene: bijuterii ale arhitecturii traditionale

04 ianuarie 2017 , 6158 afisari

Bucovina se distinge ca una dintre regiunile cu civilizatie straveche, un loc in care s-au dezvoltat unele dintre cele mai vechi tipuri de constructii apartinand arhitecturii populare, multe dintre ele pastrandu-si autenticitatea pana in zilele noastre.

Citește si: Casa la Bistrita, compacta la exterior si spatioasa la interior

In acest colt al tarii se gasesc locuinte cu o reala valoare istorica si arhitecturala. Anumite realitati geografice (Bucovina a fost candva o zona puternic impadurita) au influentat arhitectura si forma caselor, acestea fiind realizate preponderent din lemn. In aceste locuri, lemnul a fost candva la indemana oricui. Bogatia masei lemnoase justifica arhitectura din lemn a acestei provincii romanesti.

Cercetarile arheologice si nu numai au aratat ca in aceasta zona au existat elemente de o straveche traditie arhitectonica. Aceste elemente au fost preluate si adaptate constant de-a lungul timpului. In cadrul arhitecturii taranesti bucovinene sunt vizibile doua sisteme constructive europene, cel al cununilor orizontale din barne (Blockbau) si cel al unui schelet portant de lemn umplut cu diverse materiale (Fachwerk). Avand in vedere acest lucru, arhitectura taraneasca bucovineana se inscrie in marea arie culturala a arhitecturii nordice europene, Bucovina facand parte din limita sudica a sistemului constructiv din barne.

Bucovina a conservat si forme arhaice cum ar fi casa din lemn cu acoperis de dranita sau din paie, in patru ape, aparitie unica in teritorul european.

Citește si: Stil elegant, cu iz clasic, într-o casă de familie

In galeria foto va punem la dispozitie un „colaj” de case bucovinene care ajuta aceasta zona sa se mentina ca o emblema a arhitecturii populare.

Loading...

Comentarii

Newsletter