Casă în Arad, inspirată din arhitectura austriacă

26 iulie 2016 , 3470 afisari

Am descoperit această casă la Arad. Deşi ştiam că mergem să vedem o locuinţă nou construită şi finalizată recent, am fost plăcut surprinşi să pătrundem într-un loc cu o atmosferă aparte, desprins parcă din fotografiile vechi. Grădina umbroasă are copaci bătrâni și scorburoşi, iar aleile sunt mărginite de gard viu din merişor, frumos tuns. Pâlcurile de flori ce răsar în rondurile de buxus dau un aer sălbatic grădinii.

Citește si: Casa cu mușcate: estetică tradițională, confort modern

Proprietarii au moștenit casa bătrânească și curtea de 1.000 de metri pătraţi de la bunici. Au păstrat căsuţa pitorească, aflată în stare bună, şi chiar au locuit în ea până când a fost gata noul lor cămin. Pe acesta din urmă l-au construit în spatele curţii, pentru a lăsa cât mai mult spaţiu pentru grădină. Pe locul pe care acum se află noua construcţie exista o bucătărie de vară cu pivniţă, pe care au demolat-o, păstrând doar pivniţa.

Şi-au dorit o casă caldă şi primitoare, într-un stil rustic mai elegant. În acest sens, designerul Corina Săftescu, solicitată de ei atât pentru amenajarea interioară, cât şi pentru cea exterioară, a folosit din abundenţă lemn şi elemente decorative specifice.

Citește si: „Refugiu” cu aer de cabană vânătorească

Pentru că proprietarii sunt îndrăgostiţi de Tirol şi de arhitectura austriacă, designerul a dus aspectul exterior spre acea zonă: a creat un bovindou pentru living, a realizat la etaj un balconaş din lemn, a adăugat la ferestre şprosuri şi ancadramente decorative.

Desfăşurat pe nouă niveluri – parter şi mansardă –, imobilul are o amprentă la sol de aproximativ 75 de metri pătraţi şi suprafaţa totală de 155 de metri pătraţi.

La parter, accesul se face într-un hol elegant, de unde porneşte scara care duce la etaj; tot de aici se intră în livingul separat de restul interiorului, în zona opusă acestuia aflându-se bucătăria deschisă, prevăzută cu loc de dining. La etaj sunt două dormitoare cochete, cu două băi, şi un birou.

Citește si: Design modern, personalizat prin culoare

Ca finisaj interior, designerul a folosit peste tot tapet în tonuri neutre, cu modele elaborate, dar care nu deranjează vizual. Parchetul stratificat are finisaj uleiat, pentru un aspect cu patină. Lemnul este prezent peste tot: la mobilier, tocărie, măştile de calorifere, dar mai ales la grinzile aparente care brăzdează tavanele în zona de zi.

Gazdele noastre şi-au dorit mult să aibă în living un şemineu. Au ales un model în stil englezesc victorian, decorat cu plăci ceramice pictate şi cu o mască din lemn, pe care Corina Săftescu l-a încadrat între două corpuri de bibliotecă.

Deoarece proprietarilor le place mult atmosfera vremurilor de altădată, s-a mers pe o combinaţie de mobilier nou, făcut pe comandă, şi piese vechi autentice, moştenite sau achiziţionate din magazinele de antichităţi.

Citește si: O casă modernă, integrată în peisajul montan

Bucătăria a fost desenată astfel încât să fie funcţională şi ergonomică. Masa estensibilă, pentru 12 persoane, este o piesă antique recondiţionată, realizată din stejar, în stil Alt deutsch. Autentice sunt şi scaunele cu spătar, retapiţate de designer cu materiale vesele, colorate, astfel încât ambientul să capete o notă optimistă. Deoarece spaţiile erau mici, mobilierul a trebuit bine proporţionat – trebuie precizat că găsirea unor piese potrivite ca stil şi dimensiuni a fost destul de dificilă.

Dormitorul matrimonial are suprafaţa de 15 metri pătraţi şi propune o amenajare în stil clasic, elegantă, dar totodată feminină.

Camera băiatului îşi datorează aerul copilăros textilelor şi cromaticii folosite, căci, altfel, mobilierul este clasic, serios. În timp, prin schimbarea textilelor – draperii, cuverturi etc. –, spaţiul va putea fi uşor redecorat, potrivit vârstei destinatarului.

Citește si: „Am dorit sa-mi construiesc casa in satul natal”

 

Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, [email protected], www.cass-design.com

Citește si: Resedinta permanenta la marginea Bucurestiului

 

Comentarii

Newsletter