Lumina deseneaza spatiul

02 martie 2012 , 922 afisari

Cladirea de factura modesta, cu parter si subsol partial, se afla in partea de nord a parcelei si a fost extinsa spre sud-est, intr-o etapa ulterioara, cu doua camere si o toaleta de serviciu.

In concordanta cu cerintele beneficiarului si cu potentialul existent, prin proiect s-a urmarit reorganizarea functionala a parterului, mansardarea podului (practic neutilizabil la inceperea proiectului), precum si extinderea subsolului si realizarea unui garaj semi-ingropat.

Chiar daca in cazul unei cladiri istorice deciziile arhitecturale privind orientarea sau dimensiunea golurilor nu mai sunt la indemana, accentul pus pe lumina naturala a constituit elementul determinant al configurarii spatiale.

Astfel, intentia arhitectului de a crea o locuinta moderna, luminoasa, intr-o noua relatie cu natura, s-a putut materializa cu ajutorul deschiderilor propuse si a ferestrelor VELUX amplasate in planul invelitorii. Imaginea exterioara si volumetria cladirii raman asadar nealterate, in timp ce organizarea interioara propusa permite desfasurarea activitatilor zilnice sub mangaierea luminii naturale.

Utilizand la maxim potentialul energiei solare, configuratia spatiala a acordat o importanta deosebita orientarii fata de punctele cardinale: bucataria si alte incaperi care pot beneficia de lumina naturala in cursul diminetii au fost amplasate spre sud-est, iar spre vest, cele care sunt folosite cel mai des dupa-masa.

La mansarda a fost amplasata zona mai intima a locuintei: spatiul a fost impartit in doua dormitoare cu bai separate, dormitorul matrimonial deschizandu-se cu un balcon orientat sud-est, decupat in planul acoperisului.

Proiectul prezentat reprezinta o adaptare sensibila la nevoile actuale ale proprietarului, avand in vedere si valoarea exploatarii in timp a cladirii de catre viitoarele generatii.

Loading...

Comentarii

Newsletter