Dupa ce criterii alegem usa de la intrare?

21 februarie 2017 , 2087 afisari

Daca usile interioare le alegi dupa criterii estetice si nu ai optiuni prea multe pentru materiale, cu totul altfel sta situatia atunci cand trebuie sa decizi ce usa exterioara vei achizitiona. Trebuie sa fii atent la materiale, rezistenta, securitate, iar acestea sunt doar cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare.

Citește si: Avantajele amenajarii unui leagan in curte, pentru cel mic

Securitate

Acesta este unul dintre cele mai importante criterii, deoarece usa de intrare este locul cel mai vulnerabil din punct de vedere al securitatii. Alegerea pe care o faci va determina daca te vei simti protejat sau nu in propria casa.

In acest sens, perceptia generala este ca o usa metalica este mai sigura decat una din lemn. In realitate, cel mai mult conteaza echiparea de siguranta: yala, zavoarele, cheile etc.

Citește si: Un foisor inedit, cu loc de gratar si spatiu de luat masa

Rezistenta in timp

Usa de la intrare trebuie sa faca fata conditiilor diferite de pe ambele fete. Intre interior si exterior difera considerabil temperatura si umiditatea. Daca ai nevoie de o usa pentru un apartament, ai tras lozul castigator, deoarece usa de la intrare va avea o fata inspre scara blocului care este protejata de intemperii si unde nu variaza foarte tare temperatura.

Daca locuiesti la casa, atunci trebuie sa fii atent daca usa este protejata de copertina, daca exista sanse sa fie afectata de precipitatii, daca se afla in plin soare s.a.m.d. Intreaba agentul de vanzari despre toate aceste riscuri deoarece materialele au proprietati diferite. De exemplu, o usa din lemn masiv va crapa in timp din cauza fluctuatiilor de umezeala, in timp ce folia protectoare de pe o usa metalica se poate dezlipi din cauza temperaturilor ridicate.

Citește si: Viața într-o rulotă cu tot strictul necesar la îndemână

Mentenanta

Nu e un factor decisiv, dar poate cantari mult pe lista de pro si contra. Este clar ca o usa din lemn masiv este mai greu de intretinut decat una metalica, pe care o poti sterge doar cu o carpa umeda. La acest capitol nu exista bine sau rau, ci doar optiuni personale, astfel incat sa alegi usa care se potriveste stilului tau.

Materiale

Pe piata exista doua mari categorii de usi de intrare: din metal sau din lemn. Usile din otel sau aluminiu au nenumarate avantaje: mentenanta facila, posibilitatea de a monta sisteme mai avansate de securitate, nu va crapa si nu se va indoi in timp. De asemenea, intre foile de metal se poate pune izolatie termica pentru a compensa pierderile inerente de caldura din zona usii. Dezavantajul usilor din metal este ca acestea pot rugini si trebuie sa ai grija sa protejezi orice zgarietura.

Usile din lemn masiv sunt, de departe, cele mai frumoase, au un aer clasic, iar daca sunt intretinute cum trebuie, pot sa reziste o viata. Ele vor crapa si se vor indoi din cauza factorilor de mediu, dar, ca orice lemn masiv, urmele de batranete fac parte din farmecul sau incontestabil.

Criterii estetice

Din punct de vedere estetic, atunci cand achizitionezi o usa de intrare, trebuie sa tii cont de faptul ca design-ul usii trebuie sa fie potrivit atat interiorului, cat si exteriorului. Pe o scara de bloc este mai simplu, fie alegi usa potrivita pentru interior, fie exista aceeasi usa la fiecare apartament, asa cum se intampla atunci cand te muti intr-un bloc nou. 

La casa este ceva mai dificil, deoarece usa trebuie sa fie coerenta cu arhitectura casei. De multe ori, arhitectul va include in proiect un model de usa realizata special pentru casa ta. Daca decizi sa inlocuiesti usa din proiect cu una standard, incearca sa iei una asemanatoare si cere sfatul arhitectului.

Sursa foto: www.houzz.com

Sursa foto: http://inspirehomedesign.com

Sursa foto: www.bobvila.com

 

 

 

Loading...

Comentarii

Newsletter