Cum protejam de inghet rampa garajului

01 decembrie 2016 , 3860 afisari

Iarna a venit si este bine ca din timp sa faceti amenajarile din curte, care va vor scuti de neplaceri atunci cand vine zapada si inghetul. Timpul este inca bun pentru aceste lucrari, dar mai tarziu, cand vin ploile va fi mult mai anevoios. Sistemele radiante cu cabluri electrice sunt o excelenta solutie pentru protejarea de inghet a teraselor neacoperite, a aleilor si rampelor de acces in garaje sau a trotuarelor si scarilor exterioare. De asemenea, acestea pot fi montate pentru a proteja de inghet burlanele, jgheaburile, conductele de alimentare sau de drenaj al apei, robinetii etc. Stratul de gheata format in timpul iernii in aceste zone este greu de indepartat mecanic sau cu ajutorul unor substante pe baza de sodiu. 

Citește si: Etape și sfaturi importante pentru montarea pavajului

Aceste substante au, de regula, un efect coroziv asupra pavajelor din asfalt, beton sau piatra, afectandu-le in timp aspectul si rezistenta. Pentru a preveni riscul unor accidente, sunt necesare interventii asupra stratului de zapada sau gheata. Insa, accesul in zonele respective este, de obicei, greoi si devine un pericol atat pentru persoane, cat si pentru masini.

Instalat in pardoseala rampelor, a aleilor si trotuarelor, sistemul de incalzire prin cabluri alimentate electric va asigura topirea rapida a ghetii formate si va permite pastrarea acestor zone complet uscate, indiferent de anotimp.

Temperatura emisa de sistemul de cabluri poate fi reglata si mentinuta la un nivel cons-tant, peste temperatura de inghet. Pentru astfel de aplicatii se instaleaza doar cabluri cu puteri intre 175 si 375 W/mp. In plus, aceste sisteme pot fi echipate cu un senzor de temperatura si umiditate, care este conectat la un aparat regulator montat in tabloul electric de comanda.

Citește si: Avantajele fatadelor din piatra naturala

Sistemul de reglare (senzor + regulator) are rolul de a porni instalatia de dezghetare cu cabluri electrice atunci cand afara se atinge punctul de inghet (temperatura scazuta si umiditate crescuta) si de a opri instalatia atunci cand se depaseste pericolul de inghet. Pentru acest tip de aplicatie se folosesc cabluri cu manta metalica de protectie, cu un conductor sau cu doi conductori. Mantaua metalica are dublu rol: protectie mecanica si punerea la masa a cablului.

Pentru a exemplifica una dintre aplicatiile sistemului radiant electric la exterior, am ales montajul lui pe rampa unui garaj aflat la subsolul unui imobil.

Etape de lucru:

1. Realizarea bazei. Intre subsolul casei si nivelul strazii exista o diferenta de nivel de 1,2 m. In aceasta zona a fost realizata, prin excavare, o rampa pe care a fost turnat un strat din beton, cu grosimea de 25 cm.

2. Stratul termoizolant. Pe stratul din beton au fost montate placi din polistiren extrudat, cu grosimea de 3 cm. Acestea au rolul de a impiedica difuzia caldurii spre fundatia din beton si de a o directiona spre suprafata.

3. Montajul cablurilor. Pe patul de polistiren a fost fixata o plasa de Buzau din fier-beton cu grosimea de 4 mm. Peste aceasta au fost asezate cablurile electrice. Tehnica trebuie sa fie una eficienta, care sa acopere uniform toata zona.

Citește si: Cea mai nouă tehnologie Tesla: acoperișul solar

4. Montajul conductelor de scurgere. Inca de la inceputul lucrarilor au fost montate conducte din PVC, care au fost racordate la sistemul de canalizare al strazii si care au rolul de a drena apa pluviala de pe rampa garajului.

Loading...

Comentarii

Newsletter